1000 πανεπιστημιακοί κατά Κεραμέως: “Προσβλητικό νομοσχέδιο, γεμάτο περιφρόνηση και απαξίωση”

Απάντηση έδωσαν με ανακοίνωση τους 1.000 πανεπιστημιακοί από όλα τα ΑΕΙ της χώρας στην επιστολή που απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως στο σύνολο του διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ με αφορμή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όπως επισημαίνουν, με την επιστολή της αυτή η υπουργός προσπάθησε να τους πείσει να δεχθούν τον νέο νόµο τάζοντας τους την κατάργηση του ανώτατου ορίου στα εισοδήματα τους και νέους τρόπους απόκτησης πρόσθετου εισοδήματος.

Και τονίζουν ότι «διδάσκοντες και διδάσκουσες µέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΕΠ, συμβασιούχοι διδάσκοντες, αφυπηρετήσαντες και ομότιμοι καθηγητές που για δεκαετίες δίδαξαν και συνεχίζουν να υπηρετούν το ελληνικό πανεπιστήμιο δηλώνουν προσβεβλημένοι από το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο διαπνέεται από βαθιά περιφρόνηση, καχυποψία και απαξίωση για τους Έλληνες και Ελληνίδες πανεπιστημιακούς».

Επιπλέον, τονίζουν ότι, εάν ψηφιστεί ο νέος νόµος, το ελληνικό δηµόσιο πανεπιστήμιο θα κλείσει τις πόρτες του στα παιδιά εκείνα που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, ενώ οι νέοι και νέες επιστήμονες θα δυσκολευτούν να βρουν θέση στο πανεπιστήμιο.

Υπογραμμίζουν ότι οι πανεπιστημιακοί είναι η µόνη κατηγορία δημοσίων λειτουργών που υπόκειται σε συνεχείς κρίσεις και αξιολογήσεις, ότι οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετικά βιογραφικά µε διεθνείς σπουδές και δημοσιεύσεις και ότι η Ελλάδα παράγει πολύ περισσότερα ερευνητικά αποτελέσματα από όσα αναλογούν στο μέγεθος της.

Επίσης, αναφέρουν  ότι οι «νέοι ορίζοντες» που υπόσχεται το νέο νομοσχέδιο επιστρέφουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυταρχικές πρακτικές του παρελθόντος, µε ιδεοληπτική εµµονή στο νόµο και την τάξη.

Στην συνέχεια, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να υπηρετούν το Δηµόσιο Πανεπιστήμιο και τις αξίες της δημοκρατικής παιδείας και ζητούν, έστω την ύστατη στιγμή, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που υπονομεύει το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τέλος, εκφράζουν τη διαφωνία τους για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

πηγή: https://www.libre.gr/