Στελεχώνουν τη Γενική Αρχή Διαφάνειας με… αδιαφάνεια ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αναστολής λειτουργίας!

Σε «οικογενειακό» κλίμα και εν μέσω πανδημίας το κανονικό κράτος Μητσοτάκη έκρινε με υπουργική απόφαση ότι τώρα πρέπει να καλέσει κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες αίτηση προκείμενου να στελεχωθεί σε λιγότερο από ένα μήνα η Γενική Αρχή Διαφάνειας (https://aead.gr/images/prokirixeis/2020Mar/20200312-prosklisi-epilogis-proedrou-sd-ead.PDF).

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως έχουμε γράψει με την υπ αριθμ. 7363/18-03-2020 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Διάφανειας Αγγ. Μπίνη η ΕΑΔ έχει  υπαχθεί σε καθεστώς πλήρους αναστολής λειτουργίας από την έκδοση της απόφασης μέχρι και την 10η Απριλίου 2019 (εδώ η απόφαση με ΑΔΑ 9ΒΚΨ46ΜΙ0Φ-ΥΘΧ-1).

Η μεγάλη βιασύνη αυτής της απόφασης χωρίς την απαραίτητη δημοσιοποίησή της σε όλα τα διαθέσιμα μέσα, αλλά και οι προχειρότητες (;) στην κατάρτισή της εύλογα δημιουργούν σκέψεις για τον τρόπο στελέχωσης και της συγκεκριμένης Αρχής, που ήδη διοικείται από πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση. Προφανώς η μεγάλη «γαλάζια» δεξαμενή των κολλητών που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα σε όλους τους διορισμούς μοιάζει να συνεχίζεται ακόμα και στις ημέρες της πανδημίας.

Από τις πρώτες αντιδράσεις είναι εκείνη της βουλευτίνας του ΜέΡΑ25 Αγγελικής Αδαμοπούλου, η οποία και κατέθεσε άμεσα στη Βουλή σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η Αγγ. Αδαμοπούλου διαπιστώνει ότι αρχικά ότι ο χρόνος κατάθεσης των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους δεν προσδιορίζεται, γεγονός που είναι ανεπίτρεπτο. «Η μη πρόβλεψη προθεσμίας προσκομιδής των δικαιολογητικών δημιουργεί σοβαρότατο κενό που θίγει καίρια την ίδια την εγκυρότητα της διαδικασίας επιλογής, αφού ουσιαστικά καλείται ο ενδιαφερόμενος να πράξει ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απουσία ρύθμισης, ώστε να εξασφαλίσει το παραδεκτό της υποψηφιότητάς του».

Η ίδια σημειώνει επίσης ότι η υπουργική απόφαση για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ελήφθη μία μόλις ημέρα μετά την επιβολή των αυστηρών μέτρων που περιορίζουν και όλες τις λειτουργίες των υπηρεσιών του Δημοσίου.

«Είναι, συνεπώς, σχεδόν αδύνατο για τους ενδιαφερόμενους να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά (ακαδημαϊκής επάρκειας, εργασιακής ή άλλης προϋπηρεσίας κ.ο.κ.), να τα φωτοτυπήσουν, να τα επικυρώσουν ή και να τα μεταφράσουν, ώστε να τα καταθέσουν ορθά και “εμπρόθεσμα” ταχυδρομικώς ή διά ζώσης» τονίζει στην ερώτησή της η βουλευτίνα.

Αναρωτιέται στο σημείο αυτό η Αγγ. Αδαμοπούλου, αλλά και ο κάθε πολίτης (ενδιαφερόμενος ή όχι), πώς είναι δυνατόν και για ποιους λόγους σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, κι ενώ έχουν παγώσει σημαντικότατες δραστηριότητες του Δημόσιου και έχουν ανασταλεί ακόμα και οικονομικές δράσεις που ήδη είχαν εγκριθεί, να αποφασίζεται εσπευσμένα και με αυτόν τον τρόπο η στελέχωση ειδικά της Γενικής Αρχής Διαφάνειας;

Η βουλευτίνα τονίζει παράλληλα ότι «εύλογη καχυποψία δημιουργεί η μη ανάρτηση της συγκεκριμένης πρόσκλησης στα προφίλ που τηρεί και κατά τα άλλα συχνότατα τροφοδοτεί η Αρχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λ.χ. Facebook και LinkedIn)».

Στην ερώτηση υπογραμμίζεται το κλίμα δυσπιστίας και ανησυχίας των ενδιαφερομένων για μια διαδικασία «που όχι μόνο οφείλει να είναι απολύτως θωρακισμένη και διαυγής, αλλά αφορά τον ίδιο τον φορέα πολιτικής και επιχειρησιακής τήρησης και διαχείρισης της διαφάνειας στη χώρα μας».

Ηδη όταν επιλέχτηκε για τη νεοσύστατη Αρχή η τοποθέτηση μη ανεξάρτητου διοικητή σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση και οι φορείς είχαν σφοδρά αντιδράσει. Τώρα προκύπτουν –όπως σημειώνει η Αγγ. Αδαμοπούλου- και βαριές σκιές για την ανεξαρτησία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης που πλήττουν το κύρος της Αρχής και «προκαλούν ανυπόφορο λογικό παράδοξο και βαθύ ηθικό στίγμα αδιαφάνειας στο κατεξοχήν πεδίο προαγωγής της αξιοκρατίας και της διαύγειας».

Η κ. Αδαμοπούλου ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών πώς προτίθεται να καλύψει την πρόδηλη έλλειψη στην πρόσκληση προκειμένου αφενός να διασφαλιστούν η διαδικαστική ορθότητα και η νομιμότητα και αφετέρου να αρθεί το αδιέξοδο των ενδιαφερομένων.

Επιπλέον ζητά να μάθει αν θα δοθεί άμεσα ικανή παράταση στην όλη διαδικασία προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το πνεύμα της με τη γενικευμένη αναστολή λειτουργιών του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και να διαχυθεί εντονότερα η δημοσιότητα της πρόσκλησης.

https://www.efsyn.gr/Αντα Ψαρρά