Tag Archives: GDPR

Ηλεκτρονικές εκλογές στα σωματεία: Απειλείται με κατάρρευση το αφήγημα Χατζηδάκη

ΕΜΔΥΔΑΣ και ΟΛΜΕ κατέθεσαν αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων ζητώντας την παρέμβασή της, αφού με τον 4808/2021 του Κωστή Χατζηδάκη δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της (ηλεκτρονικής) ψήφου. Όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4808 του 2021 με τον οποίο καθιερωνόταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά σωματεία, ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την προσφιλή του τακτική, πανηγύρισε. Παράλληλα, τόνισε ότι το νομοθέτημά του φέρνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισπρακτικές: Δικαιώθηκε στο δικαστήριο δανειολήπτρια για διαβίβαση προσωπικών της δεδομένων

Δικαστική «καμπάνα» σε τράπεζα, με την οποία δικαιώνεται δανειολήπτρια που άσκησε προσφυγή για τη διαβίβαση προσωπικών της δεδομένων από τράπεζα σε εισπρακτική εταιρεία, επέβαλε με απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η προσφεύγουσα είχε συνάψει καταναλωτικό δάνειο ύψους 6.500 ευρώ. Για την έγκρισή του, είχε χορηγήσει στην τράπεζα προσωπικά δεδομένα, τα οποία ήταν αναγκαία. Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε σε αυτήν το όνομα, το επώνυμο, το

Διαβάστε περισσότερα

«Τρύπα» ασφαλείας στο gov.gr -Στον «αέρα» προσωπικά στοιχεία

Επιστολή προς κυβερνητικούς φορείς έστειλε το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ), προκειμένου να κάνει ενημέρωση για το site gov.gr. Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι το κυβερνητικό αυτό site, έχει πάρα πολύ προβλήματα ασφαλείας, κάτι που αφήνει στον… αέρα τα προσωπικά στοιχεία, όσων κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις. Αναλυτικά: «Αξιότιμοι Κύριοι, Θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας το παρακάτω σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΜΕ: Ψέματα και καταπάτηση δικαιωμάτων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών από το ΥΠΑΙΘ

Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωση της σήμερα μεταξύ άλλων ζητά: Α. Την ακύρωση της σύμβασης με τη Cisco, ειδικά όσον αφορά στη χρήση και επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων και ειδικά των μεταδεδομένων, Β. Τη νομοθέτηση απαγόρευσης οποιασδήποτε εμπλοκής ιδιωτικών εταιριών στη λειτουργία των σχολείων Αθήνα, 25/03/2021 – Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ Ψέματα και καταπάτηση δικαιωμάτων 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών από το ΥΠΑΙΘ Το

Διαβάστε περισσότερα

Ζητούνται, από άλλη υπηρεσία, οι προσωπικοί αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των Επιθεωρητών

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ καταγγέλλει απίστευτα πράγματα διαβάστε: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μετά από τηλεφωνικό αίτημα από το Γραφείο του κ. Γενικού Επιθεωρητή, ζητούνταν από τους Διευθυντές των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε, να αποστείλουν τα στοιχείατων υπαλλήλων τους συνοδευόμενα από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους αλλά και από τον αριθμό του προσωπικού τηλεφώνου τους. Σε κάποιες μάλιστα από τις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

H&M: Παρακολουθούσε εκατοντάδες εργαζομένους της

Πρόστιμο 35,3 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία ένδυσης H&M, η οποία «καταδικάστηκε» για παράνομη παρακολούθηση εκατοντάδων εργαζόμενων στη Γερμανία. Σύμφωνα με το επίσημο «κατηγορώ», ο σουηδικός κολοσσός τηρούσε «εκτεταμένα αρχεία» για την οικογένεια, τη θρησκεία και την υγεία του εργατικού δυναμικού που διατηρεί στο κέντρο εξυπηρέτησης στη Νυρεμβέργη.Μάλιστα, η διοίκηση αποδέχθηκε πλήρως την ευθύνη και διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να αποζημιώσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Δικαστήριο της ΕΕ: Ανίσχυρη η απόφαση για διαβίβαση δεδομένων στις ΗΠΑ (Schrems II)

Δημοσιεύθηκε πριν λίγη ώρα η πολυαναμενόμενη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση Schrems ΙΙ. Με την απόφασή του το Δικαστήριο κηρύσσει ανίσχυρη την απόφαση 2016/1250 σχετικά με την επάρκεια της προστασίας που παρέχεται από την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αναμένεται να έχει μεγάλες συνέπειες για τις διαβιβάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα προς τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως

Διαβάστε περισσότερα

Διαρροή προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών μέσω τηλεμαθημάτων, καταγγέλλει ο Ν. Φίλης

Στικάκι που αποδεικνύει διαρροή προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της CISCO την οποία χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή. Άγνοια για τα στοιχεία δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσα από μία απλή αναζήτηση στο GOOGLE και περιλαμβάνουν 2.024 εγγραφές

Διαβάστε περισσότερα

GDPR: Ποιες διευθύνσεις email θεωρούνται προσωπικά δεδομένα;

Ένα ερώτημα που ανακύπτει συχνά αναφορικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφορά στην επεξεργασία διευθύνσεων email και κατά πόσον αυτές απότελούν προσωπικά δεδομένα. Χρήσιμες κατευθύνσεις στο ερώτημα αυτά περιλαμβάνε η απάντηση της Επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την ισότητα φύλων της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, σε σχετικό ερώτημα ευρωβουλευτή. Σύμφωνα με την Επίτροπο, ο ορισμός των δεδομένων προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Πρόστιμο-μαμούθ για παραβίαση του GDPR – μη σύννομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εργαζομένων

Στις 30 Ιουλίου η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ανάρτησε στην ιστοσελίδα της την υπ’ αρ. 26/2019 απόφασή της. Με αυτήν επιβάλλεται πρόστιμο-μαμούθ ύψους 150.000 ευρώ σε εταιρεία για παραβίαση του GDPR. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της ΑΠΔΠΧ με την οποία επιβάλλεται τόσο υψηλό πρόστιμο από την έναρξη εφαρμογής του νέου Κανονισμού τον Μάιο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι

Διαβάστε περισσότερα