ΑΡΜΑ: Από τη Παράταση, στην επαναπρόσληψη τώρα σε νέο Πρόγραμμα(;). Δίνει τα «ρέστα» της  η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) για να βγάλει «λάδι» Κυβέρνηση-Γεωργιάδη. ΑΞΙΟΙ…

Από τον Αύγουστο του 2023, ολοκληρώνεται σταδιακά το πρόγραμμα 55-67( που 1+1 έτος). Κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ ξεκίνησε κινητοποιήσεις για να μείνουν στη δουλειά.

Πρώτα το αίτημα ήταν η παράταση για 1 έτος. Χαρακτηριστικό το αίτημα που κατατέθηκε στον κ. Γεωργιάδη στις 1/8/2023 : ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ (2.000) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕΣΩ ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

Στη συνέχεια( και μετά την ΑΡΝΗΣΗ του κ. Γεωργιάδη για παράταση..) από μόνοι τους «μετέτρεψαν» το αίτημα από Παράταση σε Απόλυση και επαναπρόσληψη. Χαρακτηριστικά: «ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ 2.000 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 55-67 ΕΤΩΝ.» Παρότι υπήρχε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ.Γεωργιάδη, ο Υπουργός ήρθε έξω στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και διαβεβαίωσε ότι ικανοποιεί το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για επαναπρόσληψη αμέσως μετά τη λήξη των συμβάσεων στον ίδιο φορέα, στο ίδιο νοσοκομείο ή αν επιθυμούν οι ίδιοι σε άλλη μονάδα υγείας και πρόνοιας. Ως όρος τίθεται μόνο η αλλαγή ή η περιγραφή εργασίας σε διαφορετικό τμήμα του ίδιου Νοσοκομείου.

Και βγήκε η ΚΥΑ και «πανηγυρίζει» η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αλλά τα «μάζεψε μετά την εγκύκλιο που το ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ: «Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση που δεσμευθήκατε. Ακολούθησε όμως εγκύκλιος της ΔΥΠΑ που απαγορεύει την εργασία στους εν λόγω εργαζόμενους στον ίδιο φορέα. Θεωρούμε αυτονόητη τη παρέμβαση για άρση της εγκυκλίου της Διοίκησης της ΔΥΠΑ που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από όσα δεσμευτήκατε.»

Ακολούθησε νέα ΔΕΣΜΕΥΣΗ του κ. Γεωργιάδη-πλειοψηφίας: «Σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη υπενθυμίζοντας την δέσμευσή του για επαναπρόσληψη του ίδιου φορέα των συναδέλφων που εργάζονται στα Νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ με το πρόγραμμα μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, μας είπε ότι υπάρχει συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Δεκεμβρίου, θα συμπεριληφθεί διάταξη η οποία δίνει την δυνατότητα συνέχισης ή επαναπρόσληψης των εν λόγω συναδέλφων στον ίδιο φορέα (Νοσοκομείο).

Αναρτήθηκε και το Νομοσχέδιο ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ για τους 55-67. Και εκ του Θαύματος ανακοινώθηκε «Λύση» όχι από τον κ. Γεωργιάδη, αλλά από τη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ:  «Σε νέα επικοινωνία που είχαμε με τον Υπουργό Εργασίας μας διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα λυθεί όπως κατ’ επανάληψη δεσμεύτηκε και οι εν λόγω 2000 εργαζόμενοι θα παραμείνουν η θα επαναπροσληφθούν. Σε συνεργασία με την ΔΥΠΑ θα συσταθεί ειδικό πρόγραμμα την άλλη εβδομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ για τους εν λόγω εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι εργαζόμενοι που ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις τους και έφυγαν και όσοι ακόμη εργάζονται. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας.»

Και το «κερασάκι»: «Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Υπουργός Εργασίας καταβάλλει ειλικρινή προσπάθεια στο συγκεκριμένο θέμα να ξεπερασθούν τα όποια εμπόδια τίθενται και σχετίζονται με την δομή των εν λόγω προγραμμάτων.»  Προφανώς ήταν άλλος Γεωργιάδης που μας κοροϊδεύει εδώ και 4 μήνες και υπόσχεται ΚΥΑ και τροπολογίες, χωρίς να υλοποιείται τίποτα…

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ σε αγαστή «συνεργασία» με τον κ. Γεωργιάδη- Κυβέρνηση δίνουν τα ρέστα τους για να «καλύψουν» την αναξιοπιστία τους και τον εμπαιγμό απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη δουλειά τους. Όπως και με τις παρατάσεις έτσι και τώρα, αποκαλύπτονται οι «πραγματικές» προθέσεις τους που είναι η μείωση των συμβασιούχων και των προγραμμάτων. Μια μικρή αναβολή για το τέλος ή μια διευθέτηση ορισμένου χρόνου, που κερδίζεται από τις κινητοποιήσεις και την οργή των εργαζομένων και όχι από τα Υπουργικά τηλεφωνήματα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, ας είναι το εφαλτήριο για τη κλιμάκωση των αγώνων ανατρέποντας τα σχέδια της Κυβέρνησης, διεκδικώντας το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: 

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΣΕ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ-ΕΚΑΒ.