Μουσεία-ΝΠΔΔ: Εργαζόμενοι, σωματεία & σύλλογοι ΥΠΠΟΑ κατά της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Μετά την αιφνίδια απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο (που παρουσίασε στον πρωθυπουργό στο Υπουργικό συμβούλιο στις 22.12.20) και το οποίο προβλέπει την μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ),  έχει δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην απόφαση αυτή, το οποίο όλο και γιγαντώνεται.

Έτσι συνασπισμένοι όλοι οι κλάδοι των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, σωματεία και σύλλογοι, παρατάξεις, Φίλοι των Μουσείων, και άλλοι φορείς εκτός ΥΠΠΟΑ, σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται με ανακοινώσεις και δράσεις.

Μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης  έρχονται όχι μόνο από όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό, από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση στο τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, στις 4.2.21 κατά τη διάρκεια της συνάντησης του συντονιστικού των 7 σωματείων του ΥΠΠΟΑ με τον κ. Στεργίου, Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, και παρά τη συμφωνία του τελευταίου ότι δέον θα ήταν να προηγηθεί διάλογος πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, σε επόμενο χρόνο από τη συνάντηση του Συντονιστικού, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή 7/2/2020 δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου» (https://www.culture.gov.gr/…/Inf…/SitePages/view.aspx…), χωρίς να έχει καλέσει τα σωματεία σε συνάντηση και χωρίς καν να αναφερθεί στη θεσμοθετημένη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης (opengov)!

Μέχρι τότε με πρωτοβουλία του συντονιστικού των εργαζομένων έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος, στα ΜΜΕ και διαδικτυακός, και καμπάνια ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων και της ευρύτερης κοινωνίας.

Η παράταξη του ΑΡΜΕ, πιστή στο πνεύμα της ενότητας του αγώνα, θα σας κρατά ενήμερους για τις εξελίξεις.