«Πανηγυρική» αθώωση 4 εκπαιδευτικών στη Λάρισα που είχαν τεθεί σε αργία από τη Ν. Κεραμέως

Η Ν. Κεραμέως πήρε πίσω τη δυνητική αργία, στις 24 Αυγούστου, χωρίς να ανακοινωθεί από το υπ. Παιδείας, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα.

Αθωώθηκαν  «πανηγυρικά»  από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας οι τέσσερις εκπαιδευτικοί τους οποίους το περασμένο Ιούνιο έθεσε σε  δυνητική αργία  η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επειδή έγινε λάθος μοριοδότηση σε υποψήφιο Διευθυντή  Σχολείου και δεν διορθώθηκε στη συνέχεια όταν διαπιστώθηκε.

Μάλιστα η Ν. Κεραμέως, εξετάζοντας ξανά την υπόθεση , μετά την αίτηση θεραπείας των τεσσάρων εκπαιδευτικών  , εξέδωσε νέα απόφαση, στις 24 Αυγούστου, με την οποία ανακάλεσε την αρχική. 

Η ανάκληση της αρχικής απόφασης από τη Ν. Κεραμέως, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί   από την πλευρά της  υπουργού Παιδείας, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα.

Πρόκειται για τον τότε  πρόεδρο  (πρώην Διευθυντή  Εκπαίδευσης) και τρία μέλη (έναν αιρετό και δύο εκπαιδευτικούς διορισμένους)  του πρώην διευρυμένου ΠΥΣΔΕ Λάρισας, του 2017.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε με το ποινικό του θέματος και όχι μόνο τους αθώωσε αλλά αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει καν αδίκημα επί της ουσίας. Η απόφαση για την δυνητική αργία ανακλήθηκε από την υπουργό τέλος Αυγούστου διότι υπήρχε πόρισμα από το Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών δημόσιας Διοίκησης που είχε ερευνήσει το θέμα το 2019

Στο δια ταύτα της  αρχικής απόφαση της Ν. Κεραμέως με την οποία είχαν τεθεί  σε  δυνητική αργία  οι τέσσερις εκπαιδευτικοί ανέφερε   ότι αυτή λήφθηκε   «για λόγους δημοσίου συμφέροντος και διαφύλαξης του  κύρους της υπηρεσίας».
 
Η προσμέτρηση των μορίων του συγκεκριμένου Διευθυντή Σχολείου έγινε το 2017 όταν ‘έφθασε στη ΔΔΕ  Λάρισας από το ΠΥΣΔΕ Κοζάνης ο φάκελος   με το πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών .
    
Το λάθος, κατά την άποψη του τότε προέδρου του ΠΥΣΔΕ, διαπιστώθηκε αργότερα, όταν ο ίδιος ο Διευθυντής Σχολείου έκανε αίτηση για Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου.

Ο πρόεδρος του τότε ΠΥΣΔΕ και Διευθυντής Εκπαίδευσης Λάρισας  κ. Καψάλης, ισχυρίζεται ότι

«όταν προέκυψε το θέμα της τοποθέτησης Διευθυντή  η εισήγηση του τμήματος προσωπικού αλλά και οι προφορικές κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από το υπουργείο σε στελέχη της ΔΔΕ (υπάρχουν ένορκες καταθέσεις στην εισαγγελία) ήταν ότι πρόκειται για σύνθετη διοικητική διαδικασία και επειδή η προθεσμία έχει παρέλθει προ πολλού η διόρθωση μπορεί ν α γίνει μόνο μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη και προσβολή του αξιολογικού πίνακα».

Μετά από τις “ανώνυμες” καταγγελίες η Διευθύντρια  του αρμοδίου τμήματος του ΥΠΑΙΘ   έστειλε στο τότε ΠΥΣΔΕ Λάρισας άτυπη γνωμοδότηση ότι τα λάθη πρέπει να διορθώνονται οίκοθεν.

Μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις η απόλυτη πλειοψηφία του Συμβουλίου κατέληξε στην άποψη ότι καθώς πρόκειται για σύνθετη διοικητική διαδικασία  δεν έχει το δικαίωμα ούτε την αρμοδιότητα να αλλάξει τον πίνακα.

Ακολούθησε   μήνυση από τον τότε Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης  κατά των  τεσσάρων μελών του ΠΥΣΔΕ  και η  παραπομπή τους  στο πειθαρχικό.

Στις 5-6-2021 μετά το σχηματισμό δικογραφίας η Ν. Κεραμέως παρέπεμψε  τον πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ  στο Β/θμιο Πειθαρχικό στην Αθήνα και τους υπόλοιπους στο Α/θμιο στη Λάρισα με το ερώτημα της θέσης σε δυνητική αργία.

 Η απόφαση του Β/μιου Πειθαρχικού Συμβουλίου πέρσι τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του ΠΥΣΔΕ,  ήταν ομόφωνα όχι για τον ίδιο. Όχι σε δυνητική αργία ήταν και η απόφαση του Α/μιου της Λαρισας για τους υπόλοιπους τρεις εκπαιδευτικούς.

Ενα χρόνο μετά  η υπουργός Παιδείας έθεσε σε δυνητική αργία  τον πρόεδρο και  τα τρία μέλη του πρώην  ΠΥΣΔΕ Λάρισας.

ΠΗΓΗ: esos.gr