Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Ουσιαστικά δεν καταργείται», λέει ο ΙΝΚΑ – «Βάφτισαν το κρέας ψάρι»

«Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», είπε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία πλέον θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό υπό την αιτιολογία «Χρέωση Προμήθειας Ενέργειας».

Καμία κατάργηση της υπέρογκης ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος που «στραγγαλίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Το ποσό αυτό απλά θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό υπό την αιτιολογία: «Χρέωση Προμήθειας Ενέργειας», όπως υπογράμμισε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Αλέξης Αλεξόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της για λογαριασμούς ρεύματος που θα βγουν για καταναλώσεις μετά την 1η Αυγούστου 2022 και μέχρι τον Ιούλιο του 2023», διευκρίνισε ο κ. Αλεξόπουλος και συνέχισε: «Η απόφαση αυτή δίνει το δικαίωμα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν κάτω από την αιτιολογία «χρέωση προμήθειας ενέργειας».

«Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», είπε.

«Ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ξέρει, ούτε ελέγξει πόσο θα χρεώνεται», υποστήριξε.

«Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί αναφέρει ότι ο προμηθευτής δεν έχει καν υποχρέωση να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα του βάζει. Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή – κατά την τροπολογία – θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει», είπε.

«Δηλαδή, βαφτίζουνε το κρέας ψάρι», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: https://www.ieidiseis.gr/