Ξεσηκωμός ενάντια στην τροπολογία κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ – 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 14 Ιούνη στην Βουλή

Αποκαλυπτική είναι η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και επιδιώκεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με στόχο να μπει λουκέτο και να πεταχτούν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την απαράδεκτη τροπολογία, πρώτον περιλαμβάνεται η κυνική παραδοχή ότι οι απολύσεις γίνονται για να περάσει η επιχείρηση «καθαρή» από εργαζόμενους στους επόμενους επενδυτές και δεύτερον ότι αυτό το έγκλημα αποτελεί εφαρμογή σχετικών αποφάσεων της ΕΕ από το 2014!

Πιο συγκεκριμένα, στην 1η παράγραφο της τροπολογίας αναφέρεται ότι ο «ειδικός διαχειριστής», που έχει ορίσει η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει το έγκλημα «δύναται να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία», δηλαδή δίνει το πράσινο φως για να απολυθεί όλο το προσωπικό!

Όμως το πιο εξοργιστικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό σημείο της τροπολογίας είναι το αιτιολογικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο, η ρύθμιση αυτή προωθείται για «να ολοκληρωθεί επιτυχώς η Β’ φάση των παράλληλων διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργούνται από την Ειδική Διαχείριση και από το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. για τη μίσθωση και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή οι απολύσεις είναι μία από τις προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα.

Παρακάτω στην ίδια τροπολογία αποκαλύπτεται με τον πιο κυνικό τρόπο ότι το ξεσπίτωμα και οι απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα απόφαση που έχει πάρει από το 2014, και η οποία μέχρι σήμερα με τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων έχει μείνει στα χαρτιά.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην τροπολογία – έγκλημα της κυβέρνησης: «Μία εκ των προϋποθέσεων που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων σε πλειοδότη επενδυτή που θα προκύψει από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, να γίνει χωρίς μεταβίβαση των εργαζομένων»!

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της τροπολογίας στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους, πετώντας τους στο δρόμο, και δίνοντάς τους ένα «τυράκι» με μηνιαίες και δίμηνες συμβάσεις, κι αυτό όχι για όλους, και μάλιστα με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022.

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη 14 Ιουνίου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναφέρεται στην επιχείρηση.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτό – απασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικρό εργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε 5 μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας.

Η εισήγηση των μελών του Δ.Σ ψηφίστηκε ομόφωνα και σε κλίμα αγωνιστικότητας.
Το ανώτερο όργανο, η Γ.Σ., αποφάσισε:
1. Την Τρίτη 14/6, την μέρα που ψηφίζουν τις απολύσεις μας και το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με 24ωρη απεργία μπαίνουμε στα λεωφορεία και πάμε στην βουλή.
2. Τα λεωφορεία θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από την βουλή.
3. Το Σάββατο στις 20.00 στο καφενείο του Βέλιου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για οργάνωση της κινητοποίησης.
4. Την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Μαλεσίνα.
5. Την Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας».

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/, https://www.imerodromos.gr/