Επιχείρηση «θερμοστάτης» στα κτήρια του Δημοσίου…

Την επιχείρηση «θερμοστάτης», για τη μείωση του ενεργειακής κατανάλωσης στα κτήρια του Δημοσίου παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο «θερμοστάτης» περιλαμβάνει μέτρα όπως η μείωση της θερμοκρασίας των κλιματιστικών τον χειμώνα και η αύξηση το καλοκαίρι, το άνοιγμα των παραθύρων τη νύχτα για τον αερισμό των χώρων και η τοποθέτηση κουρτινών στα παράθυρα και όχι κάτι άλλο όπως ο καθένας θα περίμενε. Αυτά για τα δημόσια κτήρια, γιατί για τα νοικοκυριά δεν ειπώθηκε το παραμικρό.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα πετύχει τον στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτήρια του Δημοσίου. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η ατάκα του Κώστα Σκρέκα «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε» , δήλωση που είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας αντιδράσεις.

Για την επίτευξη του θα δημιουργηθεί πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται η κατανάλωση του κάθε κτηρίου για το οποίο θα οριστεί ένας υπεύθυνος.

Ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν κίνητρα για μείωση, αλλά και ποινές για όσους φορείς δεν τα καταφέρουν.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

  • Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής, ετήσιας, κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.
  • Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/