Παλαιστίνη: Διαδηλώσεις κατά της ραγδαίας ανόδου των τιμών, απεργία την Τρίτη

Διαδηλωτές καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει για να βάλει τέλος στις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά τρόφιμα και αγαθά

Κλιμακώνεται η κοινωνική αντιπαράθεση στην Παλαιστίνη καθώς οι τιμές των τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ η παλαιστινιακή αστυνομία προχώρησε σήμερα σε συλλήψεις, παραμονή της προγραμματισμένης για αύριο Τρίτη, μεγάλης απεργίας.

Σύμφωνα με δικηγόρους, τουλάχιστον εννέα άτομα συνελήφθησαν και η αστυνομία απομάκρυνε μια σειρά από σκηνές που είχαν στήσει στο δρόμο διαδηλωτές, οι οποίοι καλούν σε γενική απεργία στη Χεβρώνα, μια πόλη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη.
Ένας εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

«Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει για να βάλει τέλος σε αυτή την τρελή αύξηση των τιμών», δήλωσε ο Ραμί αλ Τζνάιντι, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

«Αν η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμη να παρέμβει, θα ζητήσουμε την αποχώρησή της», είπε στο Reuters.

Κλιμάκωση εντάσεων στη Δυτική Οχθη

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που καταγράφεται σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες πλήττει έντονα τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης, κλιμακώνοντας τις εντάσεις σε μια περιοχή όπου σημειώθηκαν εβδομάδες βίαιων συγκρούσεων μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστινίων.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων, το κόστος βασικών ειδών διατροφής όπως το αλεύρι, η ζάχαρη και το μαγειρικό λάδι έχει αυξηθεί έως και 30% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με εμπόρους και διαδηλωτές.

Ανατιμήσεις αγαθών έως και 18%

Επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία καταγράφουν την αύξηση μεταξύ 15% και 18%.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοκυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, έχει ήδη αφαιρέσει το σιτάρι από τις φορολογικές αυξήσεις που εισήχθησαν τον Φεβρουάριο και τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις αγορές για να αποτρέψει τη χειραγώγηση των τιμών της αγοράς.

Οι διαδηλωτές ζητούν να επεκταθούν οι φορολογικές απαλλαγές σε άλλα βασικά προϊόντα, αλλά τα περιθώρια ελιγμών της Παλαιστινιακής Αρχής είναι περιορισμένα λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών. Δεν έχει καταβάλει ακόμη τους μισθούς του Μαΐου δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: http://www.ot.gr/