ΕΑΕΚ- Η Κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλάει το ΤΠΔ σε ιδιώτες

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα του τμήματος των εμπορικών δραστηριοτήτων, δηλαδή των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων των εργαζομένων στο Δημόσιο και των καταθέσεων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας θυμίζει, ότι τελικά με πρόσχημα την πανδημία οι «ουρές» των μνημονιακών πολιτικών είναι εδώ.

Η συγκεκριμένη διαδικασία του ξεπουλήματος είχε ήδη προβλεφθεί με τον Ν. 3695/2011, αλλά καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στην απόσχιση αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που θα δημιουργούσε σε χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την μεταφορά των δανείων τους -κυρίως ενυπόθηκων στεγαστικών- σε ιδιωτικά funds.

Φαίνεται ότι σήμερα μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα έχει έρθει η ώρα και των δανειοληπτών δημόσιων υπαλλήλων του ΤΠΔ να «χαρούν» με το πέρασμα των υποχρεώσεών τους από έναν δημόσιο φορέα όπως το ΤΠΔ σε ιδιωτικά τραπεζικά και άλλα funds, που εξαγοράζουν έναντι ευτελούς τιμήματος το δάνειο του κάθε δανειολήπτη και στην συνέχεια απαιτούν το πλήρες ποσό του δανείου με επαχθείς όρους αποπληρωμής.

Βέβαια δεν αρκεί μόνο το ξεπούλημα των δανείων αλλά ο κ. Σκυλακάκης και η κυβέρνηση προωθεί και το ξεπούλημα των καταθέσεων συνολικού ύψους σήμερα 2,3 δισ. ευρώ ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της ιδιωτικοποίησης του ΤΠΔ, το οποίο θα μπορούσε σε διαφορετικές συνθήκες να αποτελεί έναν από τους μοχλούς  ανάπτυξης της χώρας.

Μέχρι τα τέλη του 2021 το αργότερο αρχές του 2022 χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα βρεθούν λοιπόν μπροστά στον νέο στρατηγικό επενδυτή που θα επιλέξει η κυβέρνηση, ας μην γελιόμαστε, άλλο ένα αρπακτικό fund, που θα διαχειρίζεται πλέον τις δανειακές τους υποχρεώσεις, παίρνοντας συνάμα ως δωράκι και τις καταθέσεις που υπάρχουν σήμερα στον φορέα, ώστε να περιοριστεί ο οποιοσδήποτε επενδυτικός του κίνδυνος.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε συναδέλφους αποτελούσαν συνάρτηση των αποδοχών τους οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα πολύ χαμηλότερα από εκείνες όταν εγκρίθηκαν αυτά τα δάνεια. Ακόμα και σήμερα το ΤΠΔ ζητά από τους δανειολήπτες το σύνολο της δανειακής υποχρέωσης, όταν και οι αποδοχές έχουν περικοπεί δραστικά κατά 35% με 40% μεσοσταθμικά, αλλά και οι αξίες των ακινήτων έχουν καταβαραθρωθεί. Οι κατά καιρούς ρυθμίσεις δεν οδήγησαν σε πραγματική λύση του προβλήματος, κι αυτό το γνωρίζουν όλοι οι δανειολήπτες, καθώς σε κάθε τύπου ρύθμιση οι τόκοι κεφαλοποιούνται και ανατοκίζονται διαρκώς.

Είναι καιρός η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μια ακόμα ιδιωτικοποίηση διακυβεύοντας την πρώτη κατοικία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο να προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις με κοινωνική ευαισθησία που θα περιλαμβάνουν

Την αναπροσαρμογή των δανείων με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των δανειοληπτών εργαζομένων και τις πραγματικές αξίες των ακινήτων

Τον μηδενισμό των σημερινών τοκογλυφικών επιτοκίων

Την πραγματική λύση στο πρόβλημα της πρώτης κατοικίας εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Την παύση κάθε διαδικασία εκχώρησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του ΤΠΔ σε «στρατηγικό επενδυτή»

Το ουσιαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΤΠΔ, ώστε ο φορέας να επανέλθει στην εκπλήρωση του ιδρυτικού του σκοπού που δεν είναι άλλος από την στήριξη των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.