Μελέτες: Τα ΜΜΜ είναι εστίες μετάδοσης Covid-19!

Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας με πρόσφατη αυτοψία τους αναδεικνύουν την άκρως προβληματική και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.

Με σημερινό του δημοσίευμα ο «Ριζοσπάστης» στην έντυπη έκδοση του καταρρίπτει το αφήγημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως υποστήριξε χθες από το βήμα της Βουλής.

Αυτοψία Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.

«Δεν υπήρξε επιβάτης, ο οποίος να μην τηρεί το υποχρεωτικό μέτρο της μάσκας προσώπου, ωστόσο, δεν τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού Covid-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα»

Αυτοψία εκτός ωρών αιχμής

Παρόλο που 9:45πμ δεν θεωρείται ώρα αιχμής, η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού στις αστικές συγκοινωνίες. Στην αυτοψία των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, επισημαίνεται ότι στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Το ίδιο παρατηρήθηκε και  εντός του συρμού του ΗΣΑΠ, όπου επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα. Τέλος, η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου ήταν για το Μετρό 4 και για τον ΗΣΑΠ 9 λεπτά.

ΜΜΕ, δεύτερο κύμα πανδημίας και κυβερνητικές παλινωδίες

Σήμερα η χώρα βιώνει το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, με χιλιάδες νέα κρούσματα και αυξητική τάση στους ημερήσιους θανάτους. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες με την ομιλία του στην Βουλή, να κάνει το άσπρο-μαύρο, επικαλούμενος «ουκ ολίγες μελέτες», χωρίς να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Υπάρχουν ουκ ολίγες μελέτες οι οποίες λένε ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη διάδοση του ιού. Βλέπω εδώ “Public transport is covid free”. Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία»

Και το avgi.gr παρουσιάζει τη γαλλική μελέτη, που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και αποκαλύπτει ότι μετέφερε παραχαραγμένα τα στοιχεία για τα ΜΜΜ.

​Ο πρωθυπουργός παραχάραξε τα στοιχεία της γαλλικής μελέτης κατά την ομιλία του στη Βουλή στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να παρουσιάσει ως απειροελάχιστο το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη γαλλική μελέτη υποστηρίζοντας ότι σε έρευνα για τα clusters (θύλακες) μετάδοσης, το ποσοστό της διασποράς του κορωνοϊού στα ΜΜΜ είναι, μόλις, 1,2%. Ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Σχετική έρευνα από τη Γαλλία, η οποία λέει ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής διάδοσης μόλις το 1,2% των Covid clusters συνδέονται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτά είναι στοιχεία. 

Μόνο που αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί στη μελέτη του γαλλικού ΕΟΔΥ που επικαλείται ο πρωθυπουργός και αποκαλύπτει το avgi.gr, το ποσοστό του 1,2% αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αεροπλάνα, τα πλοία και τα τρένα.

Η μελέτη, δηλαδή, δεν αφορά τις αστικές μεταφορές όπως είναι το μετρό, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αλλά τις μεταφορές με αεροπλάνο, τρένο και πλοίο. Να σημειωθεί ότι η  έρευνα των Γάλλων έγινε κατά την περίοδο από τις 9 Μαΐου του 2020 έως τις 28 Σεπτεμβρίου του 2020.

Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική έκθεση που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου. Η νεότερη του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε χτες και δεν περιλαμβάνει έρευνα για τις εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπερμετάδοση στους εργασιακούς χώρους, μικρό ποσοστό στις συναθροίσεις

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της γαλλικής επιδημιολογικής μελέτης για τους θύλακες μετάδοσης, αφού καταρρίπτουν διάφορους μύθους που έχουν χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με πρώτο και βασικότερο ότι ευθύνονται οι νέοι για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα οι περισσότεροι θύλακες εντοπίζονται:

Στους χώρους εργασίας (αντίθετα με την ως τώρα ρητορική της κυβέρνησης Μητσοτάκη)

Ακολουθούν από πολύ κοντά σχολεία και πανεπιστήμια

Πολύ πιο χαμηλά βρίσκονται οι συναθροίσεις. Παρότι η έρευνα αθροίζει στην ίδια κατηγορία συμβάντα που περιλαμβάνουν από συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι τους νέους στις πλατείες, οι θύλακες της περίπτωσης αυτής δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου

Ακολουθεί ο πίνακας της σελίδας 15 μεταφρασμένος και στο πρωτότυπο.

Πίνακας 2. Θύλακες (Clusters) ανάλογα με τον τύπο της κοινότητας (πλην γηροκομείων και του στενού οικογενειακού κύκλου), ανάμεσα στις 09 Μαίου και τις 28 Σεπτεμβρίου 2020 (Αριθμός περιπτώσεων Ν=2.830) (πηγή:MONIC)

Τύπος κοινότηταςΑριθμός θυλάκωνΠοσοστό επί του συνόλου
Ιδιωτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις (εκτός από Υγείας)70424,9%
Σχολικό και πανεπιστημιακό περιβάλλον55119,5% 
Υγειονομικοί Φορείς31211,0%
Δημόσια ή ιδιωτικά γεγονότα: εφήμερες συναθροίσεις ανθρώπων31111,0%
Διευρυμένη οικογένεια (αφορά πολλαπλές οικογενειακές οικίες)2017,1%
Κοινωνικοί φορείς στέγασης και ένταξης1124,0%
Παιδικοί Σταθμοί562,0%
Ευάλωτες ομάδες (άστεγοι, μετανάστες δίχως χαρτιά)541,9%
Μεταφορές (Αεροπλάνο, πλοίο, τρένο)331,2%
Σωφρονιστικά Καταστήματα281,0%
Μικρές γεωγραφικές ενότητες260,9%
Δομές κοινωνικής βοήθειας για τα παιδιά240,8%
Δομές στεγαστικής φροντίδας για αστέγους10,0%
Λοιπά30510,8% 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Πηγές: nostimonimar.gr, Avgi.gr