ΑΡΜΕ στο ΥΠΠΟΑ: – Καταγγέλλει προσπάθεια εκφοβισμού κατά εργαζομένων που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Μουσείων

ΑΡΜΕ ανακοίνωση για την απεργία στο ΝΜΑ 12.2.23

Τελικά φαίνεται ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων από το σώμα του ΥΠΠΟΑ με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ, έχουν ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό.

Σε ρόλο αυτόκλητου (;) υπερασπιστή της καταστροφικής πολιτικής Μενδώνη-Μητσοτάκη εμφανίστηκε πολύ πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως καθηγητής κ. Ν. Σταμπολίδης. Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία στις υπηρεσίες της Αττικής την Δευτέρα 13/2, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην Βουλή, με την οποία φαίνεται να μην συμφωνεί η διοίκηση του ΝΜΑ, σημειώνουμε του μουσείου ΝΠΔΔ που προβάλλεται ως πρότυπο από τους ελάχιστους υπερασπιστές των κυβερνητικών επιλογών.

Σε αυτά τα μουσεία λοιπόν όπως φαίνεται απαγορεύεται δια ροπάλου η στάση εργασίας ή η απεργιακή κινητοποίηση με απόφαση της Διοίκησης. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο ΝΜΑ, ενημερώθηκαν με έγγραφο, ότι στις εγκαταστάσεις του ΝΜΑ δεν επιτρέπονται διαδηλώσεις οποιουδήποτε φορέα –προφανώς η διοίκηση του ΝΜΑ έχει μπερδέψει την έννοια του εργαζόμενου απεργού με αυτή του οποιοδήποτε φορέα– και επιπλέον αν είναι δυνατόν! ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν στοιχείο παρακώλυσης της ακώλυτης κυκλοφορίας των επισκεπτών αλλά και όσων επιθυμούν να εργαστούν την ημέρα νόμιμα προκηρυγμένης απεργιακής κινητοποίησης.

Το αφήγημα των απεργών που ενοχλούν την κοινωνική ζωή το έχουμε ξανακούσει. Το γεγονός όμως ότι ο απεργός ενοχλεί όποιον θέλει να εργαστεί ομολογούμε, ότι ακόμα και ο κ. Χατζηδάκης πατέρας του εργατοκτόνου Ν. 4808 δεν το έχει υποστηρίξει τόσο ένθερμα δημόσια όσο ο Γεν. Δ/ντης του ΝΜΑ.

Το συγκεκριμένο έγγραφο βέβαια δεν μπορεί να κάμψει το φρόνημα όλων όσοι βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε απεργιακές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα των ελληνικών μουσείων.

Είναι όμως ενδεικτικό των συνθηκών εργασίας που θα υπάρξουν την επόμενη ημέρα στα πέντε μουσεία που θα μετατραπούν σε ΝΠΔΔ.

Τα διορισμένα από τον εκάστοτε υπουργό όργανα διοίκησης, στον οποίο θα χρωστούν τον διορισμό τους, θα είναι εκείνα που ξεπερνώντας ακόμα και τα δικαστήρια, θα κρίνουν πότε μια απεργία είναι νόμιμη και πότε όχι.

Θα είναι εκείνα που θα εξηγούν ότι οι χώροι των Μουσείων θα βρίσκονται αποκλειστικά κάτω από την δική τους δικαιοδοσία και κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτό του συνδικαλίζεσθαι ή το απεργιακό δικαίωμα θα είναι στην απόλυτη δική τους διακριτική ευχέρεια.

Τέλος, για να μην μένει καμία αμφιβολία, επειδή ο Γεν. Δ/ντης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης επικαλείται τον Ν. 1264/82 του υπενθυμίζουμε την παρ. 2 του άρθρου 14 του ίδιου νόμου: «Απαγορεύεται στους εργοδότες, σε πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό τους και σε οποιονδήποτε τρίτο να προβαίνουν σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που κατατείνει στην παρακώλυση της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Καλούμε τον Γεν. Δ/ντη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης να αποσύρει το συγκεκριμένο έγγραφο με το οποίο ασκείται σαφής εκφοβισμός κατά των εργαζομένων που επιθυμούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Δευτέρας 13/2 και να απέχει στο μέλλον από οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων.

Καλούμε όλες και όλους σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση αύριο Δευτέρα στις 11:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Η δική μας συλλογική συμμετοχή σε απεργιακούς αγώνες είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους φοβούνται την ελευθερία στους χώρους δουλειάς και οραματίζονται τα μουσεία ως ιδιοκτησία τους.