ΑΡΜΑ: 6.191 Λιγότεροι Μόνιμοι Υγειονομικοί στα χρόνια της Κυβέρνησης της Ν.Δ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ της πραγματικότητας…

Εκδόθηκαν  τα στοιχεία του Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο για το Δεκέμβρη του 2022. Σύμφωνα με αυτά https://www.apografi.gov.gr οι εργαζόμενοι στην Υγεία ανέρχονται σε 72.986. Με βάση τα αντίστοιχα στοιχεία του Ιουνίου του 2019, που οι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 79.177, διαπιστώνουμε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ μείωση του Μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού που είναι – 6.191 στα χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Οι αρνητικοί αριθμοί στο Ανθρώπινο Δυναμικό αποτυπώνουν τη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της Κυβέρνησης στην Υγεία που είναι η συρρίκνωση και η συνειδητή υποστελέχωση των Δημοσίων Δομών υπονομεύοντας  τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες ανοίγοντας το δρόμο για τους «σωτήρες» του Ιδιωτικού Τομέα.

Για αυτό, παρά  τις «ακάλυπτες υποσχέσεις» που έδωσε ο ίδιος κ. Μητσοτάκης για την ανάγκη για Ισχυρό Σύστημα Υγείας, όπως ανέδειξε η Πανδημία και τα χειροκροτήματα για τους «ήρωες με τις πράσινες και άσπρες μπλούζες» η Κυβέρνηση έκανε 2 χρόνια(!!) να εκδώσει  μόνο ΜΙΑ (1) δική της  Προκήρυξη για Μόνιμο Προσωπικό (την υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το 2020..) με ολοκλήρωση το 2024,  υποσχέθηκε 1.000 θέσεις Νοσηλευτών για ΜΕΘ το Μάιο του 2020 και μέχρι σήμερα έχουν συσταθεί  το 45% και δεν έχει Προκηρυχθεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ(!!) ενώ ακόμα αναζητείτε ακόμα μια Προκήρυξη από το 2020 και αυτή..

Είναι η συνέχεια της εγκληματικής πολιτικής των  Μνημονιακών Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ, όπου στην Υγεία έκλεισαν Νοσοκομεία, χιλιάδες Υγειονομικοί μπήκαν σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν. Ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 2012 έως το Γενάρη του 2015 μειώθηκε κατά  15.14(94.164- 79.023). Ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός από το Γενάρη του 2010 έως το Δεκέμβρη του 2012, με τις συνολικές αποχωρήσεις να ξεπερνούν τις 30.000 στα Μνημονιακά χρόνια. Ήταν τότε που ο κ. Μητσοτάκης περηφανευόταν ότι έπιασε τους Μνημονιακούς στόχους « οδηγώντας 15 χιλιάδες Υγειονομικούς σε απόλυση και διαθεσιμότητα»

Και γίνεται πιο εγκληματική, όταν δεν ήταν ικανοί να υλοποιήσουν ούτε τη Μνημονιακή δέσμευση 1/5, αφού δεν προχώρησαν ούτε σε μία Προκήρυξη για τις περίπου 6.000 θέσεις που είχαν δικαίωμα. 

Η απώλεια πάνω από 35.000 θέσεων Μονίμου Προσωπικού μέχρι σήμερα, μαζί με τις διαχρονικές 20.000 κενές Οργανικές θέσεις ανεπίκαιρων Οργανισμών διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σενάριο για την επόμενη μέρα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Και αποκτά χαρακτήρα SOS επιβίωσης η ΑΜΕΣΗ ενίσχυση του με Μόνιμο Προσωπικό που να διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του.

Και προφανώς, η αιμορραγία αποχωρήσεων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην επαρκή στελέχωση και οριακή λειτουργία των Δημοσίων Δομών. Ήδη σε δεκάδες Δομές  οι ελλείψεις είναι εκρηκτικές και τίθεται σε καθημερινή αμφισβήτηση η επαρκής λειτουργία τους ακόμη και στο επείγον. Για αυτό σχεδόν κάθε μέρα και σε μια πόλη, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται για να διεκδικήσουν την λειτουργία και τη στελέχωση των Δομών Υγείας.

Απέναντι σε μια Κυβέρνηση που έχει αποφασίσει  να βάλει «ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΕΛΟΥΣ» στο Εθνικό Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας, με τις «ελλείψεις»  και τα πρόσφατα Νομοθετήματα της, είναι μονόδρομος η ανάπτυξη ενός ευρύτερου Κοινωνικού Μετώπου μαζί με τους εργαζομένους και τα Σωματεία για να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε ένα ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ. Οι 10.000 πολίτες που ξεσηκώθηκαν στην Ιεράπετρα υπερασπιζόμενοι το Νοσοκομείο τους, τη στελέχωση του και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δείχνουν το δρόμο…