Νίκος Φωτόπουλος στην «Α» / Απαιτείται κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων

Όπως αντιλαμβάνεστε, άλλο πράγμα είναι το απλά «αντιδρώ και διαμαρτύρομαι» για να μην περάσει, π.χ., ένα νομοσχέδιο και άλλο εντελώς είναι το «αντιστέκομαι».
Ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι καθοριστικός στο να αποκρουστεί η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα παραπληροφόρησης, αλλά αυτό απαιτεί να διαμορφωθεί ένα κλίμα μάχης και σύγκρουσης, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, ενώ σημειώνει ότι μπροστά στο πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια που βιώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πρέπει να πάει στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός και να θεσπιστεί σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μηχανισμός αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι καλούνται να περάσουν τον δυσκολότερο χειμώνα έχοντας τεράστιες απώλειες στα εισοδήματά τους Η κυβέρνηση αποδίδει την κρίση σε εξωτερικούς παράγοντες, δείχνει να μένει αλώβητη και με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Ποια θα πρέπει είναι η αντίδραση των συνδικάτων;
Είναι αλήθεια ότι τα καλοταϊσμένα από τη λίστα Πέτσα και τώρα Σκρέκα ΜΜΕ κάνουν τα πάντα, δίνουν τα ρέστα τους για να ακριβολογούμε, προκειμένου να αποκρύψουν την ανεπάρκεια και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικής. Από την εγκληματική αντιμετώπιση της πανδημίας, τη φτώχεια, την ακρίβεια, μέχρι την ενεργειακή κρίση. Παντού.
Ομως είναι επίσης αλήθεια πως ό,τι και να κάνουν οι χρυσοπληρωμένοι παπαγάλοι του συστήματος, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια αποπροσανατολισμού, όπως για παράδειγμα ότι για την ενεργειακή κρίση φταίει αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Είναι η ίδια η κρίση και οι συνέπειές της που αργά ή γρήγορα σπρώχνουν τον κόσμο να ψάξει να βρει τα βαθύτερα αίτια και τους υπεύθυνους για ό,τι συμβαίνει. Σ’ αυτό το σημείο ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι καθοριστικός στο να αποκρουστεί αυτή η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα παραπληροφόρησης και να αναδειχθεί η αλήθεια. Για παράδειγμα, όταν ο Κ. Σκρέκας και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ μας λένε πως για το ότι πληρώνουμε την ηλεκτρική ενέργεια χρυσάφι φταίει ο πόλεμος του Πούτιν, να θυμίζουμε τι έλεγαν δεκάδες φορείς πριν από τον πόλεμο. Όπως για παράδειγμα το ΙΟΒΕ από τον Αύγουστο του 2021: «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 96% υψηλότερη από την τιμή συστήματος στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Συγκεκριμένα είναι 128 ευρώ/MWh, ενώ στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο είναι 65,4 ευρώ/MWh».
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βιώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια. Ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα;
Η πρώτη παρέμβαση που πρέπει να γίνει είναι εδώ και τώρα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ταυτόχρονα, πρέπει να θεσπιστεί για όλους, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ένας μηχανισμός αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.
Για δε τους συνταξιούχους, είναι αναγκαίες η άμεση επιστροφή των αναδρομικών και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.
Επιπροσθέτως δε, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πυροδοτεί την έκρηξη τιμών στα περισσότερα αγαθά και προϊόντα, απαιτούνται τα εξής:
1.Αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από τη χρηματιστηρικαή τιμή του φυσικού αερίου.
2. Δραστική παρέμβαση στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία των χρηματιστηρίων ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά.
3. Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 5%.
4. Καθορισμός-επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας.
5. Διατίμηση στη λιανική του φυσικού αερίου.
6. Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) με δημιουργία χαμηλότερου συντελεστή για όλη την Ε.Ε.
7. Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος κάθε άνεργου, κάθε χαμηλά αμειβόμενου εργαζόμενου, κάθε ευάλωτου καταναλωτή.
Η πανελλαδική απεργία την Τετάρτης μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις, και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας;
Βεβαίως και μπορεί, με μία προϋπόθεση. Μπορεί να γίνει γιατί όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι θα υπάρχει καλή συμμετοχή και όσον αφορά τα ποσοστά της απεργίας, αλλά και (κυρίως) τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Η προϋπόθεση όμως είναι να υπάρξει συνέχεια, να υπάρξει κλιμάκωση.
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα. Αυτό δεν βοήθησε να φτιαχτεί ένα κλίμα μάχης και σύγκρουσης. Ανεξάρτητα από προθέσεις, αυτή η τακτική πιο πολύ λειτουργούσε ως μια εκτονωτική κίνηση διαμαρτυρίας.
Ομως εάν θέλουμε να σταματήσουμε αυτές τις βάρβαρες, αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές, πρέπει να εγκαταλείψουμε τη στάση του «αντιδρώ και διαμαρτύρομαι» και να υιοθετήσουμε τη γραμμή του «αντιστέκομαι». Όπως αντιλαμβάνεστε, άλλο πράγμα είναι το απλά «αντιδρώ και διαμαρτύρομαι» για να μην περάσει, π.χ., ένα νομοσχέδιο και άλλο εντελώς είναι το «αντιστέκομαι».
συντάκτης Ανδρέας Πετρόπουλος – πηγή Avgi.gr