Πήδηξαν φράχτες και περπάτησαν μέρες για να φύγουν από εργοστάσιο σε καραντίνα

Εργαζόμενοι σε μια μονάδα παραγωγής της Foxconn στην πόλη Τσεντσόου της κεντρικής Κίνας φαίνεται ότι έφυγαν για να αποφύγουν τα μέτρα για την  COVID-19, με πολλούς να ταξιδεύουν με τα πόδια για μέρες αφού άγνωστος αριθμός εργαζομένων τέθηκε σε καραντίνα εντός του εργοστασίου μετά από ξέσπασμα του ιού.

Βίντεο που κυκλοφορούν στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ανθρώπους που φέρεται να είναι εργαζόμενοι της Foxconn να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες και να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους στο δρόμο.

Το εργοστάσιο της Foxconn στην Τσεντσόου, στην επαρχία Χενάν, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στην Κίνα που συναρμολογεί προϊόντα για την Apple, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων συσκευών iPhone 14.

Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση όλων των βίντεο που έδειχναν εργαζομένους να φεύγουν από τις εγκαταστάσεις, σημειώνει σε σχετικό του δημοσίευμα το Associated Press. Δεν είναι σαφές επίσης εάν οι εργαζόμενοι που έφευγαν είχαν δραπετεύσει ή αν τους επετράπη να φύγουν.

Η Foxconn δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείο για σχόλιο.

Εθελοντές από κοντινά χωριά έβγαλαν φαγητό και ποτά για τους εργάτες της Foxconn. Ένας εθελοντής, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, τέθηκε υπεύθυνος για τη διανομή των προμηθειών που είχε ετοιμάσει το χωριό του στην κομητεία Xingyang. Είπε ότι τα άτομα που εμφανίζονται σε ένα βίντεο που ανέβασε στην πλατφόρμα Douyin ήταν εργαζόμενοι της Foxconn γιατί θα έπρεπε να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο αν έφευγαν από την εγκατάσταση.

Η φυγή των εργαζομένων έρχεται μετά από αναφορές ότι η Foxconn είχε θέσει ορισμένους εργάτες σε καραντίνα στο εργοστάσιο και ότι οι εργάτες λιμοκτονούσαν.

Οι εγκαταστάσεις της Foxconn στην Τσεντσόου μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 350.000 εργαζόμενους, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι απασχολούνται αυτήν τη στιγμή στο εργοστάσιο. Δεν είναι επίσης σαφές πόσοι από αυτούς έχουν φύγει ή πόσοι επηρεάστηκαν από τα μέτρα για την COVID-19 που εφαρμόστηκαν στο εργοστάσιο πριν από την αναχώρησή τους.

Οι πόλεις κοντά στην Τσεντσόου προέτρεψαν τους εργαζόμενους της Foxconn να αναφέρουν στις τοπικές αρχές εάν σκοπεύουν να επιστρέψουν στις πόλεις τους, ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε κατάλληλα μέτρα απομόνωσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον δημόσιο λογαριασμό WeChat της κυβέρνησης της Τσεντσόου, η Foxconn εξέδωσε ειδοποιήσεις την Κυριακή προς τους εργαζομένους στο εργοστάσιό της, δεσμευόμενη να διασφαλίσει την ασφάλεια, τα νόμιμα δικαιώματα και το εισόδημα για όσους επιθυμούν να μείνουν.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr