Θεσσαλονίκη: Λουκέτο στη βιομηχανία αλλαντικών «Εδεσμα» – Στον «αέρα» 150 εργαζόμενοι

Λουκέτο στη βιομηχανία αλλαντικών «Εδεσμα» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου ανακοίνωσε ο όμιλος Σ. Θεοδωρόπουλου, μόλις 8 μήνες μετά την εξαγορά της. Ανάστατοι είναι οι 150 εργαζόμενοι, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η εργοδοσία σχεδιάζει να απορροφήσει έναν αριθμό των εργαζομένων σε άλλη επιχείρηση του ομίλου τροποποιώντας τη σύμβασή τους και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις των υπολοίπων.

Καμία απόλυση, καμία αλλαγή σύμβασης, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και καλεί τους εργαζόμενους σε ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία για να υπερασπίσουν την δουλειά, τα δικαιώματα, τη ζωή των οικογενειών τους.

Ο όμιλος Σ. Θεοδωρόπουλου τον Φεβρουάριο εξαγόρασε την βιομηχανία αλλαντικών «Έδεσμα» και την εταιρεία «Αμβροσία» που παρασκευάζει τυποποιημένες σαλάτες. Μια κίνηση που τότε παρουσιάσθηκε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής δημιουργίας ισχυρού ομίλου στον κλάδο τροφίμων, με βασικό πόλο την αλλαντοβιομηχανία «Νικας». Τελικά, ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο στην «Εδεσμα», μια επιχείρηση που κατά την τελευταία δημοσιευμένη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 43,03 εκ. ευρώ, όπως υπενθυμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας 

«Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Σήμερα είναι οι συνάδελφοι στο “Εδεσμα”, αύριο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος που δεν χωράει στα κέρδη τους», σημειώνει το σωματείο και προσθέτει: «Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν προχωρούν σε συγκέντρωση παραγωγής, στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτός είναι ένας διαρκής κίνδυνος για τα δικαιώματά μας γιατί τα θεωρούν κόστος. Η συγκεκριμένη απόφαση για κλείσιμο της επιχείρησης είναι ενταγμένη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών των συγκεκριμένου μονοπωλιακού ομίλου».

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα συνάδελφο μόνο του απέναντι στις ορέξεις της εργοδοσίας». Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν την απόλυση τους, να μην αποδεχτούν τα εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας. Να αγωνιστούν συσπειρωμένοι για κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. 

ΠΗΓΗ: https://www.imerodromos.gr/