Ηνωμένο Βασίλειο – Δεκάδες χιλιάδες πανεπιστημιακοί υπάλληλοι προχωρούν σε απεργία

Ολόκληρος ο κλάδος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου θα απεργήσει πριν από τα Χριστούγεννα, αφού το πανεπιστημιακό προσωπικό ψήφισε συντριπτικά υπέρ της απεργίας σε δύο εθνικές ψηφοφορίες για τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις.

Περισσότεροι από 70.000 υπάλληλοι σε 150 πανεπιστήμια αποφάσισαν να απεργήσουν, αφού η προσέλευση των μελών της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU) ξεπέρασε το όριο του 50% και στις δύο κάλπες και περισσότεροι είπαν ναι στην απεργία.

Το ιστορικό αποτέλεσμα της Δευτέρας σημαίνει ότι το UCU είναι το μόνο σωματείο στον τομέα της εκπαίδευσης που εξασφάλισε εθνική εντολή για εργατική δράση από τότε που τέθηκε σε ισχύ η περιοριστική συνδικαλιστική νομοθεσία το 2016.

Η ψήφος για την απεργία ήταν 81,1% και η συμμετοχή ήταν 57,8%. Το προσωπικό ψήφισε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία και για δράση εκτός απεργίας και στις δύο κάλπες. Η επιτροπή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του UCU θα συνεδριάσει στις 3 Νοεμβρίου για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

«Σήμερα ιστορία έχει γραφτεί από τα μέλη μας στα πανεπιστήμια, τα οποία σε τεράστιους αριθμούς έχουν δώσει μια άνευ προηγουμένου εντολή για απεργία», δήλωσε η γενική γραμματέας της UCU, Jo Grady. «Οι αντιπρύτανες που διοικούν τα πανεπιστήμια έχουν επανειλημμένα και συντονισμένα καταδιώξει τα μέλη μας.

«Λοιπόν, τώρα είναι 150 αφεντικά έναντι 70.000 πανεπιστημιακών εργαζομένων, που είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να βάλουν ολόκληρο τον κλάδο σε αδιέξοδο, εάν δεν ξεκινήσουν πολύ σύντομα σοβαρές διαπραγματεύσεις».

Πηγή: http://www.rosa.gr