Νεκρώνει Αύριο Τρίτη το λιμάνι του Πειραιά – Την αλληλεγγύη του εκφράζει και το ΕΚ Πειραιά, στον αγώνα των Ναυτεργατικών Σωματείων

Νεκρώνει το λιμάνι του Πειραιά αύριο Τρίτη 25 Οκτωβρίου

Ανοιχτή επιστολή προς τους επιβάτες, τους οδηγούς οχημάτων και τους φορείς των νησιών στέλνουν τα 5 ναυτεργατικά σωματεία, που την Τρίτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιούν 24ωρη παμπειραϊκή απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΕΝ, ΠΕΑΘΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ ενημερώνουν οτι η απεργία (έναρξη 00:01 – λήξη 12:00) θα οδηγήσει στη ματαίωση όλων των δρομολογημένων πλοίων από τον Πειραιά προς τα ελληνικά νησιά και ζητούν την κατανόηση των επιβατών, των οδηγών και των φορέων των νησιών, αλλά την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα μας.

«Η αλληλεγγύη αυτή στον αγώνα μας θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα κοινωνικής συμπόρευσης στην αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν όλους τους εργαζόμενους και τους λαϊκούς φορείς των νησιών μας» τονίζουν.

Εξηγούν επίσης οτι η απεργία αυτή πραγματοποιείται ως απάντηση στον σχεδιασμό κυβέρνησης- υπουργείου Ναυτιλίας- εφοπλιστών να καταργήσουν τις ΣΣΕ, τους όρους εργασίας και τα δικαιώματα μας μέσα από την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ (Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου) και διευκρινίζουν οτι ΣΣΕ αποτελούν το αναντικατάστατο εργαλείο ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν συγκροτημένα δικαιώματα, στους μισθούς, τα εργασιακά τους δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση και στην ίδια την συνδικαλιστική τους συγκρότηση.

Τέλος υποστηρίζουν οτι «η ευθύνη για την απόφαση της απεργίας μας στις 25/10 ανήκει αποκλειστικά σε κυβέρνηση- εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν βάλει πλώρη να ξεθεμελιώσουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ότι κερδήθηκε και κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες άλλων δεκαετιών».

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

πηγή: efsyn.gr/

Την αλληλεγγύη του εκφράζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στον αγώνα των Ναυτεργατικών Σωματείων, του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και του Σωματείου των Ναυπηγοξυλουργών που έχουν πάρει απόφαση για 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία στις 25/10/2022 και Πανελλαδική για τα ρυμουλκά.

Το Εργατικό Κέντρο, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «Η απεργία αυτή αναδεικνύει, όσον αφορά τους ναυτεργάτες την νέα επίθεση που έχουν σχεδιάσει κυβέρνηση – ΥΕΝ – Εφοπλιστές ενάντια στις ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων μέσα από την επιχειρούμενη αναθεώρηση του ΚΙΝΔ (Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου). Παράλληλα βάζει μπροστά και στο προσκήνιο την ανάγκη υπογραφής των ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις που θα καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες που έχει υποστεί το Ναυτεργατικό εισόδημα από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – εφοπλιστών όλα τα τελευταία χρόνια.

Για τους λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, ένα χρόνο μετά την δολοφονία του συναδέλφου τους, που παλεύουν για την εφαρμογή των ΒΑΕ, την εφαρμογή της ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, χωρίς διαχωρισμό σε νέους και παλιούς, για να σταματήσει η ομηρία στους εργαζόμενους μέσω εργολάβων και ΟΦΕ καθώς και μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.

Για του μεταλλεργάτες και τους ναυπηγοξυλουργούς που διεκδικούν την εφαρμογή και την υποχρεωτικότητα της τοπικής κλαδικής ΣΣΕ καθώς και να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους όπου εργάζονται.

Όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα χρειάζεται να παλέψουν διεκδικώντας την λήψη άμεσων – ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του εισοδήματός μας από την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και των καθημερινών ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα και ευρύτερα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα.

Προετοιμάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου και την συγκέντρωση που οργανώνει το ΕΚΠ, στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 11.00 το πρωί.

Καλούμε τα Σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την δραστήρια αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των εργατικών σωματείων που έχουν προκηρύξει απεργία για τις 25 Οκτώβρη».