Ας απαντήσει κάποιος στον κ. Υπουργό Εργασίας…

«Κ. Υπουργέ Εργασίας,  ρωτάτε, εμφατικώς απορημένος, αν είναι αστυνομία ανέργων η διαγραφή ενός ανέργου, που έχει απορρίψει τρεις θέσεις εργασίας και ρωτάτε αν είναι άδικο και τιμωρητικό αυτό»

«Ας μου απαντήσει κάποιος»,  γράφει αναρωτώμενος ο  κ. Υπουργός Εργασίας στα κοινωνικά δίκτυα, «αν είναι άδικο και τιμωρητικό να διαγράφεις τον άνεργο επειδή αρνήθηκε τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας». 

Κ. Υπουργέ της Εργασίας, ως εραστής του δημόσιου διαλόγου, θα μπω στη διαδικασία να σας απαντήσω, όχι για πράγματα που δεν γνωρίζετε, μα  για πράγματα που γνωρίζετε, για πράγματα που εισηγηθήκατε, για πράγματα που ψηφίσατε και για πράγματα που αποκρύπτετε από τη δημόσια ανάρτησή σας, επιλέγοντας να πείτε τη μισή αλήθεια και πάνω σε αυτήν, τη μισή αλήθεια, να αναρωτηθείτε, δημιουργώντας μηχανισμούς εντυπώσεων. Ο κοινωνικός αυτοματισμός στα καλύτερα του. Ο κοινωνικός στιγματισμός στις δόξες του.

Κ. Υπουργέ,  ρωτάτε, εμφατικώς απορημένος, αν είναι αστυνομία ανέργων η διαγραφή ενός ανέργου, που έχει απορρίψει τρεις θέσεις εργασίας και ρωτάτε αν είναι άδικο και τιμωρητικό αυτό. Προφανώς, κ. Υπουργέ, η διαγραφή ενός ανέργου είναι και άδικη και τιμωρητική και η απάντησή μου είναι σαφής και ξεκάθαρη.
Είναι άδικη, καταρχάς, γιατί αφαιρείτε από τον άνεργο το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Θεωρείτε τον άνεργο τεμπέλη a priori και εκ δόλου, ένα είδος απατεωνίσκου, και γι’ αυτό του επιβάλλετε ποινή διαγραφής από τα μητρώα του ΟΑΕΔ, αν δεν δεχτεί τρεις προσφερόμενες θέσεις, ακόμα και από αυτές τις θέσεις που εσείς κ. Υπουργέ, δεν θα αφήνατε τα παιδιά σας ούτε απ’ έξω να περάσουν. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, εσείς με τον νόμο σας, κ. Υπουργέ,  θα διαγράφετε τον άνεργο για δύο ολόκληρα χρόνια από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Αόρατος για τον ΟΑΕΔ. Είναι, λοιπόν, άδικο, κ. Υπουργέ, να στερείτε από έναν άνεργο το δικαίωμα της επιλογής, είναι άδικο να του στερείτε το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης. Ο εργοδότης αποκτά ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια του: «ή δέχεσαι ό,τι σου προτείνω ή διαγράφεσαι από τον ΟΑΕΔ». Υπάρχουν και εξαιρετικοί εργοδότες. Πείτε μου όμως αν δεν υπάρχουν και μη εξαιρετικοί εργοδότες, αν δεν υπάρχουν δυνάστες. Σε αυτούς, λοιπόν, κλείνετε το μάτι, κ. Υπουργέ. Οι οποίοι δεν έχουν καμία ποινή αν δεν συμφωνήσουν να προσλάβουν τον συγκεκριμένο άνεργο. Ο άνεργος όμως έχει ποινή, αν δεν συμφωνήσει να προσληφθεί από τον συγκεκριμένο εργοδότη. Άνεργος, όμως, κ. Υπουργέ, δεν σημαίνει υποψήφιος δούλος. Άνεργος δεν σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να του επιβάλλει καταναγκαστική εργασία. Άνεργος δεν σημαίνει ότι μπορεί το κράτος να τον πετά βορά στην κακή εργοδοσία. Άνεργος σημαίνει άνθρωπος με δικαιώματα. Εξάλλου, το Σύνταγμα ορίζει πως «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα», όχι καταναγκασμό.

Η διαγραφή του ανέργου για δύο ολόκληρα έτη, κ. Υπουργέ, είναι εκτός από άδικη και τιμωρητική και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, τον διαγράφετε για δύο ολόκληρα χρόνια από τα μητρώα της δημόσιας υπηρεσίας. Delete! Αν, λέω αν, κ. Υπουργέ, ο άνεργος σε αυτό το διάστημα, βρει μια δουλειά, μόνος του, μετά τη διαγραφή του, μια δουλειά  που του ταιριάζει – γιατί ούτε τεμπέλης είναι ούτε απατεώνας- και εργασθεί  σ αυτή έναν χρόνο και στη συνέχεια απολυθεί ή λήξει η σύμβασή του, σ αυτή την περίπτωση, κ. Υπουργέ, ο άνεργος, πλέον, συμπολίτης μας, ενώ θα έχει θεμελιώσει δικαίωμα για επίδομα ανεργίας, δεν θα μπορεί να το λάβει, γιατί πολύ απλά θα εκτίει την ποινή της διαγραφής των δύο ετών. Αόρατος για τον ΟΑΕΔ. Να επισημάνουμε, βεβαίως, ότι αυτός ο άνεργος, που δεν θα μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας γιατί τον διαγράψατε, ως εργαζόμενος είχε καταβάλει εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας!!!! Είχε καταβάλει εισφορές, για το επίδομα ανεργίας που δεν δικαιούται όμως να πάρει, γιατί τον διαγράψατε. Αν αυτό δεν είναι τουλάχιστον τιμωρητικό, κ. Υπουργέ, τότε τι είναι; Ξέρετε, κ. Υπουργέ, είναι σαν να απαγορεύετε σε έναν άρρωστο να νοσηλευθεί στο μέλλον, επειδή νόσησε στο παρελθόν. 
Συνεχίζουμε, όμως, να αλιεύουμε τα μαργαριτάρια του νόμου σας κ. Υπουργέ.

Η συμμετοχή του ανέργου, κ. Υπουργέ, σε προγράμματα κατάρτισης αλλά η μη προβιβάσιμη βαθμολογία για πιστοποίηση, θα σημαίνει, σύμφωνα με τον νόμο σας, τη διαγραφή του ανέργου από τα μητρώα για έξι μήνες (!!!), αποστερώντας του εκ νέου οποιαδήποτε δυνατότητα ωφελήματος από τη δημόσια υπηρεσία, απλά επειδή δεν πέρασε στις εξετάσεις!!! Δηλαδή, παρακολουθεί, δίνει εξετάσεις, κόβεται, διαγράφεται (Delete). Δεν πα να βρίσκει δουλειά και να λήγει η σύμβασή του πχ σε ένα έτος; Διαγραμμένος. Χωρίς δικαιώματα. Χωρίς επίδομα ανεργίας. Αόρατος για τον ΟΑΕΔ. Αυτό δεν είναι τιμωρητικό, κ. Υπουργέ;

Ο άνεργος θα διαγράφεται, επίσης, αν δεν ενημερώσει εντός δεκαημέρου  τη ΔΥΠΑ, όπως μετονομάσατε τον ΟΑΕΔ, για το αποτέλεσμα μια προσφερόμενης θέσης εργασίας και θα χάνει τυχόν επίδομα ανεργίας. Εντός δεκαημέρου. Στέρηση του επιδόματος, θα έχει ο άνεργος, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν προσέλθει να δώσει παρουσία στη ΔΥΠΑ κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία. Θα γνωρίζετε, κ. Υπουργέ, ότι υπάρχει η υποχρέωση κάποιων παραβατικών να δίνουν το παρών στο αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα, αλλιώς χάνουν την ελευθερία τους. Ένα τέτοιο «σωφρονιστικό» σύστημα προσπαθείτε να επιβάλλετε στους ανέργους που ξέχασαν να δηλώσουν παρουσία;;; Αυτό δεν είναι και άδικο και τιμωρητικό, κ. Υπουργέ;

Επιπλέον, ο προσερχόμενος προς ανεύρεση εργασίας στον ΟΑΕΔ, υποχρεούται να διατηρεί εξαμηνιαίο αρχείο με αποδεικτικά των προσωπικών του ενεργειών προς εργασία, τα οποία να είναι διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή στην ΔΥΠΑ του Υπουργού. Ο άνεργος και ο αποδεικτικός φάκελός του…. 

Μας λείπει όμως μια πινελιά ακόμα! Μέσα από την εξειδίκευση του νόμου «Δουλειές ξανά», το ΔΣ της ΔΥΠΑ αποφάσισε ότι ο άνεργος έχει υποχρέωση «να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενη παραπομπή για ιατρική εξέταση». Παραπομπή από ποιον, κ. Υπουργέ; Από τους εργαζομένους στον ΟΑΕΔ; 

Κ. Υπουργέ,  χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα στην ανάρτησή σας, για να αποδείξετε την ορθότητα του νόμου σας και για να αποδείξετε ότι οι άνεργοι είναι απατεώνες, πως  βρέθηκαν άνεργοι  «Με εισόδημα για παράδειγμα πάνω από 30.0000 ευρώ κατά δήλωσή τους ήταν 12.949 εγγεγραμμένοι». 12.949 εγγεγραμμένοι άνεργοι με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ!!! Δώδεκα χιλιάδες εννιακόσιοι σαράντα εννέα  εγγεγραμμένοι άνεργοι με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ!!! Επικαλείστε, κ. Υπουργέ, 12.949 από τους 938.361 εγγεγραμμένους ανέργους! 12.949 από τους εννιακόσιους τριάντα οκτώ χιλιάδες τριακόσιους εξήντα ένα ανέργους!!!!! Ο κοινωνικός αυτοματισμός στα καλύτερα του. Ο κοινωνικός στιγματισμός στις δόξες του.

Δε μας είπατε, κ. Υπουργέ, αλήθεια, πόσοι άνεργοι βρέθηκαν με εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ, πόσοι βρέθηκαν με εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, πόσοι βρέθηκαν με εισόδημα κάτω από 10.000 ή κάτω, κάτω κάτω… Δεν μας είπατε ότι το 85% των ανέργων δεν λαμβάνει κανένα επίδομα. Δεν μας είπατε πως για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας υπάρχει και υπήρχε εισοδηματικό όριο. Δεν μας είπατε καν, πως θα εφαρμοστεί αυτό το ποινολόγιο των ανέργων. Δεν μας λέτε πολλά, μας λέτε μόνο όσα επιλέγετε να μας πείτε, για να στηρίξουν το δικό σας αφήγημα. Και αναρωτιέστε. Ολόκληρος Υπουργός Εργασίας, απλώς αναρωτιέστε! Είναι κι αυτό το δίκαιο του ισχυρού, που θολώνει ως φαίνεται τις γνώσεις σας… Είναι κι ο αόρατος άνεργος που εξυπηρετεί τα στατιστικά… Είναι κι αυτοί οι εργοδότες που ακονίζουν νύχια… Είμαστε όμως κι εμείς, όλοι οι άλλοι, άνεργοι, εργαζόμενοι, εργοδότες, που έχουμε παύσει να αναρωτιόμαστε, που ξέρουμε πως το πιο κάτω από εδώ που είμαστε, μόνο εμείς μπορούμε να το σταματήσουμε! 

ΥΓ: Μήπως αναρωτηθήκατε κ Υπουργέ, από ποιο ηθικό κώδικα προκύπτει η αύξηση του μισθού του Διοικητή της ΔΥΠΑ, κατά 1000 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που ΔΕΝ λαμβάνουν κανένα επίδομα ανεργίας 775.931 εγγεγραμμένοι άνεργοι, τη στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι χρόνια  και εξαϋλωμένοι άμεσα εξαιτίας του πληθωρισμού? Προφανώς δεν έχετε αναρωτηθεί. 

Απάντηση ελήφθη;  

ΠΗΓΗ: https://www.alfavita.gr/ – Γιώργος Μακράκης