Ο Λεμέρ καλεί την TotalEnergies να αυξήσει τους μισθούς λόγω απεργιών

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν μειώσει την παραγωγή βενζίνης της Γαλλίας κατά περισσότερο από 60%.

ΗΓαλλία κάλεσε σήμερα την TotalEnergies να αυξήσει τους μισθούς καθώς η αντιπαράθεση εδώ και δύο εβδομάδες ανάμεσα στην πετρελαϊκή εταιρεία και τους εργαζόμενούς της που απεργούν που έχει περιορίσει τις προμήθειες βενζίνης της χώρας συνεχίζεται.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου και διυλιστήρια έχουν μειώσει την παραγωγή βενζίνης της Γαλλίας κατά περισσότερο από 60% και έχουν οδηγήσει ένα στα τρία πρατήρια βενζίνης της χώρας να δυσκολεύεται να εξασφαλίσει προμήθειες.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε πέντε πυρηνικές μονάδες της EDF καθυστερούν εργασίες συντήρησης και την επαναφόρτωση καυσίμου σε μια στιγμή που οι γαλλικές εγκαταστάσεις δυσκολεύονται ήδη να επαναφέρουν στην γραμμή παραγωγής για τον χειμώνα αρκετούς αντιδραστήρες εν μέσω ευρύτερης ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

«Με τα κέρδη που είχαν (…) οι εταιρείες που έχουν την δυνατότητα έχουν καθήκον να αυξήσουν τους μισθούς και η Total είναι μία από αυτές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στον ραδιοσταθμό RTL, προσθέτοντας ότι η εταιρεία άργησε να αρχίσει συνομιλίες με το συνδικάτο CGT.

Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στην TotalEnergies και τους επικεφαλής του CGT διεξήχθησαν χθες, Τετάρτη, αλλά δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου και εκπρόσωπος του συνδικάτου δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που επηρεάζουν τέσσερα διυλιστήρια και μία μονάδα στην Δουνκέρκη θα συνεχιστούν.

«Η Total πρέπει να αυξήσει τους μισθούς», δήλωσε επίσης η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναγκάσει τους εργαζομένους σε διυλιστήρια, κάποιοι από τους οποίους έχουν κατέβει σε απεργία από τις 27 Σεπτεμβρίου, να επιστρέψουν στην εργασία τους σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος τοπικού συνδικάτου δήλωσε στο Reuters ότι πέντε εργαζόμενοι που απεργούν στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της TotalEnergies στην Δουνκέρκη διατάχθηκαν να επιστρέψουν σήμερα στην εργασία τους. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου δήλωσε επίσης ότι στις εγκαταστάσεις αυτές είναι παρούσα η αστυνομία.

Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δόθηκε εντολή επιστροφής στην εργασία, ενώ πηγή στο γραφείο του πρωθυπουργού δήλωσε ότι αυτή θα τεθεί σε ισχύ στις 14:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδος).

«Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει στο γεγονός ότι θα επαναληφθεί ο διάλογος τις επόμενες ώρες ανάμεσα στην διοίκηση της εταιρείας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η TotalEnergies αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή συνομιλιών για το μισθολογικό με όλα τα συνδικάτα, καθώς συνεχίζονται οι διάφοροι αποκλεισμοί εγκαταστάσεων, αλλά ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει ένα εφάπαξ μπόνους στο εργατικό της δυναμικό παγκοσμίως.

Το μπόνους αυτό θα ανέρχεται στον μισθό ενός μήνα και θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία πρόσθεσε ότι είπε επίσης στα συνδικάτα πως προτίθεται να εξετάσει αύξηση των μισθών το 2023 κατά 6% σε αντιστάθμιση του πληθωρισμού το 2022.

Ξεχωριστά, εκπρόσωπος του CGT στην Esso France δήλωσε στο Reuters ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό δύο εκ των διυλιστηρίων της μονάδας της Exxon θα συνεχιστούν επίσης.

Το υπουργείο Ενέργειας της Γαλλίας έδωσε χθες εντολή στο προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία του στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Esso στο Γκραβενσό-Πορ Ζερόμ, όπου το CGT συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά τη συμφωνία που επετεύχθη για το μισθολογικό με δύο άλλα συνδικάτα.

Το CGT για τον τομέα της ενέργειας ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Engie συνεχίζουν επίσης τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/