Αποτελέσματα 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ: 10, 11, 12.10.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΕ στο ΥΠΠΟΑ για τα Αποτελέσματα του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ: 10, 11, 12.10.2022

Συναδέλφισσες-Συνάλδεφοι

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  στις 10-11-12/10/2022,   το 14ο  Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε –ΥΠ.ΠΟ.

Ήταν μια διαδικασία παρωδία, όπου ελάχιστος χρόνος είχε προβλεφθεί για ομιλίες συνέδρων και έτσι κόπηκαν πολλοί σύνεδροι και δεν μπόρεσαν να μιλήσουν, ενώ σε όσους επέτρεψαν να μιλήσουν ο χρόνος ήταν πάρα πολύ λίγος.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων ούτε, βέβαια, για να βγει από το Συνέδριο ένα πρόγραμμα δράσης και να παρθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων για την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ιδεολογικά προσανατολισμένη στην υποστήριξη της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ,  είχε προσκαλέσει για χαιρετισμό εκπροσώπους μόνο από τη ΝΔ και τον πολίτικο πάτρωνα της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΟΚ) αγνοώντας θεσμικά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, και δη της αξιωματικής. Έφτασαν στο έσχατο σημείο εξευτελισμού, χαιρετισμό να απευθύνει στο συνέδριο πρώην βουλευτής της ΝΔ!

Η Υπουργός πολιτισμού προσήλθε για χαιρετισμό και την ώρα εκείνη όλες οι παρατάξεις αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της, κρατώντας πανό μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου με την επιγραφή «κλεμμένα είναι». (συνημμένες οι φωτογραφίες)

Από το βήμα του συνεδρίου η Υπουργός, ανέφερε ότι είναι δική της απόφαση και του Πρωθυπουργού η μετατροπή των 5 μεγαλύτερων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η υλοποίηση της θα προχωρήσει άμεσα, διαψεύδοντας έτσι τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ που στην εισήγησή του είπε ότι δεν θα έρθει στη Βουλή το Νομοσχέδιο, προσφωνώντας την ως «αγαπητή μας Λίνα».

Η παράταξή μας ΑΡΜΕ είχε πολύ καλή παρουσία,  ακούστηκαν οι θέσεις μας για όλα τα θέματα και κατατέθηκε και επικαιροποιημένο πρόγραμμα δράσης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όμως ήταν «εκλογομαγειρεμμένο» από τις προηγούμενες μέρες.  Οι ψηφίσαντες ήταν 234 και αν όλα τα 234 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα τότε, το μέτρο θα ήταν  234/33 έδρες = 7.09. Με αυτό το μέτρο οι παρατάξεις θα έπαιρναν τις έδρες του ΓΣ ως εξής: ΔΗΣΥΠ: 20, ΑΡΜΕ: 5, ΔΑΚΕ:4, ΕΑΚ: 3, ΔΑΣ: 1

Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ (ΔΗΣΥΠ -ΔΑΚΕ)  γνωρίζοντας τα δεδομένα του συνεδρίου από πριν, με 4 ΛΕΥΚΑ στοχευμένα ψηφοδέλτια δικών τους συνέδρων, έφερε τα έγκυρα στον αριθμό 230.  Έτσι έριξε τεχνικά το μέτρο στο 6,96 και στη συνέχεια το στρογγυλοποίησε εσκεμμένα στο 6. Με αυτό τον τρόπο, 230/6 = 36 έδρες, οπότε δημιούργησε τεχνητή υπεραριθμία (οι έδρες του Γενικού Συμβουλίου είναι 33). Στη συνέχεια πρότεινε και έγινε δεκτό από τη δικαστική αντιπρόσωπο και την πλειοψηφία (ΔΗΣΥΠ -ΔΑΚΕ) της εφορευτικής επιτροπής, να κοπούν οι 3 υπεράριθμες έδρες από τις 3 παρατάξεις με το μικρότερο υπόλοιπο. έτσι χάθηκε μια έδρα από ΔΑΚΕ, ΑΡΜΕ, ΔΑΣ.  Με αυτή την αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική μεθόδευση η ΔΑΣ με υπόλοιπο 1.33 και  έχοντας πιάσει το μέτρο από την 1η  κατανομή τελικά δεν έχει έδρα!

Το αποτέλεσμα λοιπόν για το ΓΣ διαμορφώθηκε ως εξής:   ΔΗΣΥΠ:  137 ψήφοι, 22 έδρες, ΑΡΜΕ: 33 ψήφοι, 4 έδρες, ΔΑΚΕ: 30 ψήφοι, 4 έδρες, ΕΑΚ:  22 ψήφοι, 3 έδρες, ΔΑΣ: 8 ψήφοι,  0 έδρες.   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ: ΔΗΣΥΠ:  139 ψήφοι, 8 έδρες, ΑΡΜΕ: 34 ψήφοι, 2 έδρες, ΔΑΚΕ: 29 ψήφοι 2 έδρες, ΕΑΚ:  22 ψήφοι, 1 έδρα, ΔΑΣ: 9 ψήφοι,  0 έδρες. Οι 3 παρατάξεις ΑΡΜΕ, ΔΑΣ, ΕΑΚ, με δική μας πρωτοβουλία διαμαρτυρήθηκαν και κατέθεσαν ένσταση που δεν έγινε δεκτή.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε από εδώ και στο εξής με κανένα τρόπο την παράνομη αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική σύνθεση του νέου ΓΣ της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.