Χανιά: «Αρπαγή» εργαζομένων του ενός ξενοδοχείου από το άλλο

Η έλλειψη προσωπικού στήνει σκηνικό «ζούγκλας» στον κλάδο του τουρισμού στα Χανιά με πλειοδοσία μεταξύ μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων για τους καλούς εργαζόμενους.

«Τον Ιούλιο θα κυνηγάει ο ένας το προσωπικό του άλλου οι εργαζόμενοι θα φεύγουν από το ένα ξενοδοχείο και θα πηγαίνουν στο άλλο, αρπαγή θα γίνεται, αρπαγή.» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Μανωλικάκης μιλώντας στο ZAPRA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη:  «Οι καλοί θα φεύγουν και θα πηγαίνουν σε καλύτερες δουλειές. Τα ποιοτικά ξενοδοχεία το έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο χρειάζονται τόσο διαρθωτικές αλλαγές από Υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ όσο και αυξήσεις μισθών από τους εργοδότες.

Παράλληλα, να μείνει χωρίς προσωπικό κινδυνεύει και το Αεροδρόμιο Χανίων, καθώς οι εργαζόμενοι των εταιρειών επίγειας υποστήριξης με έναν βασικό μισθό που ανέρχεται σε 713 ευρώ μεικτά έχουν να αντιμετωπίσουν όλο και υψηλότερο μεταφορικό κόστος, αυξήσεις στο πάρκινγκ που επέβαλε η Fraport ενώ τον χειμώνα μένουν εκτός ταμείου ανεργίας καθώς οι επιχειρήσεις δεν ανήκουν στις «εποχιακές».

«Το πρόβλημα είναι οι μισθοί – Δεν θα κάτσουν να πεθάνουν για 600 ευρώ»

«Μετά τα δημοσιεύματα για την αύξηση του κόστους στο πάρκινγκ, εμείς πήγαμε στο Αεροδρόμιο Χανίων και συναντήσαμε και τους εργαζόμενους, συναντήσαμε και την διοίκηση. Είναι κεντρική επιλογή της Fraport οι αυξήσεις» τόνισε ο κ. Μανωλικάκης.

Όπως έκανε γνωστό, η μία εταιρεία υποστήριξης ήδη έχει κλείσει 40 θέσεις πάρκινγκ ενώ η άλλη εταιρεία τίποτα. «Εγώ έχω δώσει και το προσωπικό μου τηλέφωνο, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, να συζητήσουμε, να εξετάσουμε τι λύσεις υπάρχουν» τόνισε και απεύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να πάνε στο Εργατικό Κέντρο.

«Καταρχάς οι μισθοί που δουλεύουν είναι οι κατώτατοι 713 ευρώ μεικτά. Ποιος θα πάει να δουλέψει εκεί; Είναι η αδικία σε όλο της το μεγαλείο (…)

Το πρόβλημα είναι οι μισθοί. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις εικόνες χάους στα αεροδρόμια. Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε τα Χανιά και πρέπει οι εταιρείες υποστήριξης να βάλουν λίγο το χέρι στην τσέπη γιατί κόσμο δεν θα βρουν. Καταλαβαίνετε σε τι θερμοκρασίες δουλεύουν; Εκεί στην πίστα του αεροδρομίου η θερμοκρασία ειναι πάνω από 50 βαθμοί. Λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κάτσουν να πεθάνουν για 600 ευρώ.

«Κι από την άλλη το άλλο πρόβλημα με το αεροδρόμιο είναι το γεγονός ότι οι εταιρίες εκεί επειδή έχουν έδρα στην Αθήνα, δεν θεωρούνται εποχιακές με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν εκτός ταμείου ανεργίας. Έχουμε στείλει άπειρα χαρτιά και στον ΟΑΕΔ και στο Υπουργείο Εργασίας, με τα οποία ζητάμε οι εργαζόμενοι να κατατάσσονται βάσει των δικών τους συμβάσεων όχι ως προς την επιχείριση.» κατέληξε.

«Ματώνει» ο τουρισμός από την έλλειψη προσωπικού

Αναφερόμενος στις αιτίες της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Μανωλικάκης, σημείωσε τα εξής:

«Με την πανδημία, κάποιοι συνάδελφοι αναγκαστικά άλλαξαν δουλειές και αρκετοί έφυγαν στο εξωτερικό και -πιστέψτε με- περνάνε πολύ καλύτερα απ’ ότι εμείς εδώ. Οπότε γιατί να γυρίσουν;Και δεν είναι μόνο αυτό, είναι και οι ξένοι που ζούσαν για χρόνια στην Ελλάδα και οι οποίοι εν μέσω πανδημίας έφυγαν και γύρισαν στις χώρες τους όπου το βιοτικό επίπεδο έχει πλέον ανεβεί. Οπότε γιατί να μην μείνουν;

Επίσης, στα εποχιακά επαγγέλματα, υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση που αφορά ατελείωτες ώρες δουλειάς, καθόλου ρεπό, καθόλου ξεκούραση.

Ένα άλλο ζητούμενο και πάγιο αίτημά μας είναι το ταμείο ανεργίας. Από το 2012 το ταμείο ανεργίας έχει συρρικνωθεί σε 3 μήνες και 5 μέρες και με 101 μεροκάματα.

Όλα αυτά φέτος τα βρίσκουμε μπροστά μας που υπάρχει ανάκαμψη του τουρισμού.

«Θα γυρίσει μπούμερανγκ»

Μάλιστα, ο κ. Μανωλικάκης τόνισε ότι η πτώση στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα φέρει η έλλειψη προσωπικού θα έχει επιπτώσεις τελικά στο ίδιο το τουριστικό προϊόν:

«Τα σοβαρά ξενοδοχεία που πληρώνουν τους μισθούς που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας και πληρώνουν και τα μεταφορικά, αυτά τα σοβαρά ξενοδοχεία δεν έχουν πρόβλημα προσωπικού. Θέλουν όμως κι άλλο κόσμο, γιατί ξέρουν ότι αυτό θα χτυπήσει στις υπηρεσίες. Αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εργοδότες.» ανέφερε.

zarpanews.gr