Σωματείο Μετρό Θεσσαλονίκης: Δεν θα ανεχτούμε απολύσεις

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι 4 συνάδελφοι τους έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν αύριο τις απολύσεις τους

Αναστάτωση στους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η απόφαση της αναδόχου εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις στον κατασκευαστικό τομέα του έργου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του σωματείου Κατασκευαστικού Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί, τέσσερις εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν να παρουσιαστούν αύριο στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραλάβουν τις απολύσεις τους.

Σε ανακοίνωση της η διοίκηση του σωματείου τονίζει πως, «το σωματείο μας, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζομένων στην Κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή τους, διαμαρτύρεται για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις και προειδοποιούμε ότι θα πράξουμε όσα χρειάζονται για να μη μείνει κανένας συνάδελφος μας στο δρόμο».

Σχετικά με τις απολύσεις υποστηρίζουν ότι η εταιρία προχωρά σε απολύσεις τιμωρητικά, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοτάξια του Μετρό και για τις καταγγελίες που έχουν γίνει, για δύο εργατικά ατυχήματα.

Σχετικά με αυτά τα θέματα το σωματείο τονίζει πως «παρά τις επανειλημμένες μας οχλήσεις και διαμαρτυρίες του Σωματείου μας προς τις Εταιρείες Κατασκευής του Έργου σχετικά με:

  • την ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων ασφαλείας κατά την εργασία,
  • την αυτονόητη διασφάλιση της επάρκειας όλων των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας,
  • την ανάγκη πλήρους στελέχωσης του Έργου ως προς όλες τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται για τη σύννομη και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Έργου,
  • την απαραίτητη διασφάλιση της προστασίας της προσωπικότητας των εργαζομένων στο έργο από προσβλητικές εργασιακές πρακτικές και συμπεριφορές προϊσταμένων,
  • την αυταπόδεικτη χρησιμότητα της αναπροσαρμογής των αμοιβών του προσωπικού που απασχολείται στο Έργο αλλά και
  • την αδήριτη ανάγκη για τακτική καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων

η Κοινοπραξία αλλά και οι Επιμέρους Εταιρείες κατασκευής του έργου όχι μόνο κωφεύουν στα αλλεπάλληλα αιτήματά μας αλλα και (η κύρια εταιρεία της κοινοπραξίας) απαντά σε αυτά με απειλές για την απόλυση συναδέλφων, άξιων και εργατικών, οι οποίοι τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις παραλείψεις της Εταιρείας σχετικά με τις υποχρεώσεις της από τη νομοθεσία για τα ατυχήματα εν ώρα εργασίας».

Σχετικά με τις επικείμενες απολύσεις, επικοινωνήσαμε με τα γραφεία της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, και ζητήσαμε την άποψη και τις θέσεις της εταιρίας για τις αναφορές και τις καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το απόγευμα, εκ μέρους της εταιρίας, δεν υπήρξε κάποια σχετική απάντηση.

πηγή: https://parallaximag.gr/