Σήμερα τα ασφαλιστικά κατά των απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ

Σήμερα εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με την οποία ζητούν να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία της ομαδικής απόλυσής τους από τον ειδικό διαχειριστή της εταιρείας, ενώ έχουν ήδη κερδίσει με δυο διαδοχικές αποφάσεις του δικαστηρίου το προσωρινό πάγωμά τους.

Οι 1.060 υπό απόλυση εργαζόμενοι της μεταλλουργίας στην πολύμηνη αναμέτρησή τους με το κυβερνητικό σχέδιο εκποίησης της εταιρείας έχουν πετύχει αρκετές νίκες και κυρίως έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις, καθώς η εξέλιξη της τιμής του νικελίου εδώ και αρκετούς μήνες και η εκτόξευσή του στην περιοχή των 33.000 δολαρίων ανά τόνο έχει αναδείξει την εναλλακτική μιας κερδοφόρας αξιοποίησης της εταιρείας, με υπερκάλυψη των χρεών και των κρατικών ενισχύσεων που σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου πρέπει να επιστραφούν και με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντί για απολύσεις.

Πάντως η ειδική διαχείριση και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν δώσει νέα παράταση ενός μήνα της προθεσμίας για υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς. Παράταση που ουσιαστικά αφορά τη μοναδική διεκδικήτρια της ΛΑΡΚΟ, την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings, καθώς η Mytilineos είχε ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη μεταλλουργία.

Εν τω μεταξύ το Ευρωδικαστήριο προ δύο ημερών απέρριψε οριστικά την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά των αποφάσεων της Ευρ. Επιτροπής για τις κρατικές εγγυήσεις -που θεωρήθηκαν ενισχύσεις- και δόθηκαν στην εταιρεία μεταξύ 2008 και 2011.

ΠΗΓΗ: ΕΦΣΥΝ