Ψ.Ν Θεσσαλονίκης: +370.000€ / ετησίως στη καθαριότητα, «χάρισμα» της Κυβέρνησης της Ν.Δ στους «καλούς» Εργολάβους. Ένας Αξονικός το χρόνο «χαμένος»… ΑΡΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΑ:

Αρχίζουν να ξεδιπλώνονται πλέον οι  Προγραμματικές Παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην Υγεία, όπως είχαν αποτυπωθεί στο προεκλογικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Ν.Δ

«Σημαία» του Προγράμματος οι Ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών και οι Συμπράξεις(ΣΔΙΤ) Δημόσιου –Ιδιωτικού και η δέσμευση στους επιχειρηματικούς κύκλους για την υλοποίηση τους. Η εμφάνιση της Πανδημίας καθυστέρησε τα σχετικά σχέδια, προκαλώντας ανησυχία και απώλειες εσόδων στους γνωστούς Εργολαβικούς κύκλους που περίμεναν εναγωνίως την επιστροφή τους στις υποστηρικτικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων. Βλέπεις, με τις Ατομικές Συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, που συνέχισε «υποχρεωτικά», λόγω covid-19 η Κυβέρνηση της Ν.Δ μέχρι το 2021, έχασαν πάνω από 280.000.000€, ζεστό και εύκολο Δημόσιο χρήμα. 

Πλέον η Κυβέρνηση, με αφορμή τη «λήξη» της Πανδημίας, προχωρά στη πανηγυρική επαναφορά των «καλών» Εργολάβων σε ΟΛΑ τα Νοσοκομεία και Δημόσιες Δομές, βάζοντας ένα τέλος στις Ατομικές Συμβάσεις και στο καθεστώς αξιοπρεπών μισθών- συνθηκών εργασίας, επαναφέροντας τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» που ζούσαν και θα ζήσουν πλέον οι Εργολαβικοί εργαζόμενοι και τις δεδομένες υποβαθμισμένες υπηρεσίες που πρόσφεραν, κατά γενική ομολογία . 

Πέρα από τις χειρότερες συνθήκες εργασίας και μισθών, «προκαλεί» το Δημόσιο αίσθημα το αυξημένο  κόστος που αποτυπώνουν και κατοχυρώνουν πλέον οι νέοι Διαγωνισμοί στους Εργολάβους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Διαγωνισμός για την Καθαριότητα στο Ψ.Ν Θεσσαλονίκης σε σχέση με το καθεστώς των Ατομικών Συμβάσεων που υπάρχει από το 2017.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ψ.Ν.Θ.

ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ 48 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΟΧ: 726.233.76 € (Αποδοχές + Εργοδοτικές Εισφορές)

ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ:  44.986,11 €

ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΦ’ ΑΠΑΞ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ: 13.200,00 €

ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ 3 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Στην Προκήρυξη του διαγωνισμού ζητούνται 51 άτομα): 45.389,61 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΠΑΣΟΛΗΣΗ 51 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ : 829.809,48

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑ ΔΑΠΑΝΗ  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΟΥ Ψ.ΝΘ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΤΟΣ, 1.200.000€ (ΜΕ ΤΟ Φ.Π.Α)

        Εργολάβος 1.200.000€.  Ατομικές Συμβάσεις  829.809,48 €.   ΔΙΑΦΟΡΑ: 370.190,52 € 

Το εύλογο ερώτημα που έρχεται στα χείλη κάθε Πολίτη και κάθε εργαζόμενου, είναι το «ΓΙΑΤΙ;». Γιατί  η Κυβέρνηση της Ν.Δ επιλέγει να παραχωρήσει σε Εργολάβο την Υπηρεσία της Καθαριότητας του Ψ.Ν Θεσσαλονίκης δαπανώντας επιπλέον 370.000€ /ετησίως σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς των Ατομικών Συμβάσεων και προφανώς με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες συνθήκες εργασίας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η Απάντηση είναι απλή:

Η Κυβέρνηση δίνει «ζεστό χρήμα» στους πολιτικούς φίλους της και στα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν και την έφεραν στην εξουσία, υλοποιώντας το Κυβερνητικό Πρόγραμμα που προέβλεπε ΡΗΤΑ  την Ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Σίτιση, Καθαριότητα, Φύλαξη) και την επαναφορά των «καλών Εργολάβων».  280.000.000€ για να μοιραστούν οι «δικοί» μας άνθρωποι. Είναι πολλά τα λεφτά Αθανάσιε….