ΟΕΝΓΕ για ΑΧΕΠΑ / Απαιτούν έγκριση διοικητή ακόμη για να σωθεί ασθενής με εγκεφαλική αιμορραγία

Σε μια νέα σοβαρή καταγγελία για το ΑΧΕΠΑ, αποκαλυπτική για τα σχέδια του υπουργείου Υγείας και της διοίκησής του για αυτό το δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος). Σύμφωνα με ανυπόγραφο έγγραφο του νοσοκομείου, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας, ακόμη και για μια επείγουσα τις περισσότερες φορές ιατρική πράξη, τον εμβολισμό σε ασθενείς με εγκεφαλική αιμορραγία, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ θα πρέπει να δίνει έγκριση.

«Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι για να εμβολιστεί ένας ασθενής (πχ με ραγέν ανεύρυσμα εγκεφάλου) στο μοναδικό κέντρο εμβολισμού στη Βόρεια Ελλάδα, δεν αρκεί η ιατρική ένδειξη για τη ζωή του ασθενούς, δεν αρκεί η επικοινωνία του θεράποντος ιατρού με τον επεμβατικό ακτινολόγο, αλλά προστίθεται ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία: Η έγκριση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ο οποίος, σαν άλλος “Πάπας”, θα πρέπει να έχει δεχτεί γραπτό αίτημα από τον Διοικητή του Νοσοκομείου που νοσηλεύεται ο ασθενής και θα πρέπει να ενημερωθεί και για την ανάγκη διενέργειας της ιατρικής πράξης από τον Διευθυντή της Νευροχειρουργικής του ΑΧΕΠΑ, τον Διευθυντή του Ακτινολογικού του «ΑΧΕΠΑ» και τους  επεμβατικούς Νευροακτινολόγους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

«Μια επείγουσα, σε πολλές περιπτώσεις, ιατρική πράξη που καθορίζει την εξέλιξη της ζωής και της υγείας ενός ανθρώπου παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ένδειξης, παύει πια να είναι αποτέλεσμα ιατρικής ανάγκης για τη ζωή ενός ασθενή. Γίνεται γρανάζι γραφειοκρατίας με τελική απόφαση όχι του θεράποντος Νευροχειρουργού, όχι του επεμβατικού Νευροακτινολόγου, αλλά του Διοικητή του ΑΧΕΠΑ» τονίζει.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διερωτώνται με ποια κριτήρια θα αποφασίσει ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ. Θέτουν δε μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα προς την 4η ΥΠΕ, που κοινοποίησε το ανυπόγραφο έγγραφο, και το Υπουργείο Υγείας:

  1. Υπάρχει άλλο κριτήριο εκτός από την ιατρική ένδειξη και την ανάγκη αντιμετώπισης ενός ασθενή; Αν ναι, ποια είναι αυτά τα κριτήρια;
  2. Πώς μια επείγουσα πολλές φορές ιατρική πράξη (όπως πχ ο εμβολισμός ραγέντος ανευρύσματος εγκεφάλου) θα πραγματοποιείται άμεσα στο σωστό χρόνο, όταν πρέπει να ακολουθηθούν όλα αυτά τα βήματα με τελική έγκριση του Διοικητή του ΑΧΕΠΑ; Ποιος είναι υπεύθυνος για την όποια επιδείνωση της υγείας ενός ασθενούς ή και τον θάνατο λόγω καθυστέρησης;
  3. Πώς γίνεται όταν ο ασθενής έχει χρήματα με κόστος μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ η αντίστοιχη ιατρική πράξη να πραγματοποιείται άμεσα στις Ιδιωτικές Κλινικές της Θεσσαλονίκης, αλλά στο μόνο δημόσιο κέντρο εμβολισμού της Βόρειας Ελλάδας να καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας και αναμονής για την τελική απόφαση ενός Διοικητή; Είναι άλλα τα κριτήρια για τη διενέργεια του εμβολισμού στον ιδιωτικό τομέα και άλλα στον δημόσιο; Είναι άλλη η αξία της ανθρώπινης ζωής όταν έχει χρήματα και άλλη όταν είναι ανασφάλιστος, άνεργος, χαμηλόμισθος, κλπ;
     

Υπενθυμίζεται ότι θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει πριν από μερικές ημέρες άλλο αποκαλυπτικό έγγραφο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η βουλευτής Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής του δημόσιου νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κλείνει τις πόρτες του στους ασθενείς! Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ είχε επιχειρήσει τότε να περισσότερο θολώνοντας παρά αποσαφηνίζοντας την κατάσταση. Για παραπομπή στα χρόνια που αξιοπρεπή φροντίδα είχαν όσοι διέθεταν λεφτά ή πολιτικό μέσο είχε κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Στο συνημμένο αρχείο το ανυπόγραφο έγγραφο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που κοινοποίησε η 4η ΥΠΕ:

avgi.gr