Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ

Συνάντηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και της Θεανώς Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ, σχετικά με το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες και πλήττει την καρδιά του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος.»

Συνάντηση είχαν σήμερα στη Βουλή η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και η Θεανώ Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ, ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ, σχετικά με το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ που προωθεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κ.Χατζηδάκης. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Γιάννης Αμανατίδης, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ δήλωσαν την πλήρη αντίθεση τους με το σχέδιο νόμου, που αποτελεί πλήγμα στο δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και, μεταξύ των άλλων, παραβιάζει τον Υπαλληλικό Κώδικα με την ένταξη μετακλητών ιδιωτών σε διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ και τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τα πειθαρχικά συμβούλια, πλήττει τη διαφάνεια με την πρόβλεψη παρέκκλισης από τις διατάξεις προμηθειών και την απόσχιση της διαχείρισης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ από τον Οργανισμό και την ανάθεση της σε εταιρεία ειδικού σκοπού (Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας e-ΕΦΚΑ) που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η διοίκηση της θα ορίζεται από τον Υπουργό, χωρίς συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και διασφαλίσεις ελέγχου και λογοδοσίας.

Από την πλευρά τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Θεανώ Φωτίου εξέφρασαν την υποστήριξη τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ και επανέλαβαν τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο σχέδιο νόμου που παραδίδει τον ΕΦΚΑ στους ιδιώτες και πλήττει την καρδιά του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, συνεχίζει απτόητη την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της για την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών του Κοινωνικού Κράτους και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνική πλειοψηφία και το δημόσιο συμφέρον. Ο κ. Χατζηδάκης από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του επιστράτευσε τον κοινωνικό αυτοματισμό και εξαπέλυσε συστηματική επίθεση και δυσφήμιση στον ΕΦΚΑ και στους δημοσίους υπαλλήλους. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι προφανής. Συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ για το φιάσκο των αναδρομικών και τον υπερτριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, μετάθεση ευθυνών στα στελέχη του ΕΦΚΑ και προετοιμασία του εδάφους, μέσω της απαξίωσης του ΕΦΚΑ και συνολικά του δημοσίου τομέα, για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και τη προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία και σε αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για την κατοχύρωση ενός ισχυρού, σύγχρονου και αποτελεσματικού δημόσιου διανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης!»