Η κρατική καταστολή δεν θα σπάσει την απεργία στην COSCO

Αντιμέτωποι με δυνάμεις του Λιμενικού, που… περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις της COSCO βρίσκονται οι απεργοί, που αγωνίζονται για την υπογραφή ΣΣΕ, καθώς όπως αναφέρει η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση, «Δυνάμεις του Λιμενικού έχουν παραταχθεί στις πύλες του ΣΕΜΠΟ από νωρίς το πρωί για να αποτρέψουν συγκέντρωση και απεργία των εργαζομένων στη ΣΕΠ/COSCO. Το κράτος τόσο καιρό δεν έχει κινητοποιηθεί για να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο του συναδέλφου μας Δημήτρη. Βέβαια πολύ άμεσα και γρήγορα κατέβασε τα ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΥΚ για να χτυπήσουν εργαζόμενους που παλεύουν για στα αυτονόητα. Όλοι στην συγκέντρωσή μας».

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των εργαζομένων και το κάλεσμα σε απεργιακή κινητοποίηση, η ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ , ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ.

Η ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ, Η  ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συνάδελφοι,

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλει το Δελτίο Τύπου της Dport Services σχετικά με την θέση της όσον αφορά την προαναγγελθείσα απεργία του Σωματείου μας την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022.

Η εργοδοσία “COSCO” -PCT – DPORT ακολουθώντας τη προσφιλή της τακτική, διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα, συκοφαντεί τον αγώνας μας που πυροδοτήθηκε από το αίμα του δικού μας εργάτη. Φθάνει στο σημείο να καλεί τη Κυβέρνηση και τις ναυτιλιακές να κτυπήσουν  εμάς, τους εργάτες που φέραμε το λιμάνι στη 1η θέση της Μεσογείου. Είναι προκλητικό πως η στάση της εργοδοσίας αντί να κινείται στην κατεύθυνση για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του συνόλου των εργαζομένων κινείται στην κατεύθυνση να κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να χτυπήσει τους εργαζόμενους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν το έφεραν αυτοί που κάθονται μέσα στα γραφειάκια τους δίνοντας εντολές για να μας κτυπήσουν… αυτοί απλά απολαμβάνουν τα τεράστια κέρδη που φέρνουμε με το δικό μας ιδρώτα και πλέον με το δικό μας αίμα.

Είναι αυτοί που μας θέλανε να δουλέψουμε μέσα στη χιονοθύελλα, που ύστερα από συνεχόμενες παρεμβάσεις του Σωματείου μας τόσο σε αυτούς όσο σε Υπ. Ναυτιλίας, Λιμενικό και Επιθεώρηση Εργασίας, μας «λυπήθηκαν» και σταμάτησαν την εργασία όταν πλέον είχε στρωθεί το χιόνι και στη παραλία.

Ομολογείται  από την εργοδοσία μέσα στο πανικό τους, ότι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης ότι δεν υπάρχει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να περικλείει Συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Πώς να γίνει αυτό όταν το 1/3 των εργαζομένων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εκ περιτροπής εργασίας; Ο λαός του Πειραιά ξέρει για το κάτεργο της COSCO, όσο και αν κάνουν δωρεές για να βουλώσουν στόματα της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή μετά από 12 Χρόνια αυθαιρεσίας των COSCO , DPORT , εργολάβων  με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων δεν ικανοποιούνται τα δίκαια αιτήματα μας διαφημίζουν τη χορηγία της COSCO στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες με λεφτά από τα κέρδη που βγάζουν τόσα χρόνια στις δικές μας πλάτες. Πόσο υποκρισία είναι να θεωρούν και να αυτό παρουσιάζονται ως καλοί Σαμαρείτες.

Αυτοί οι  «καλοί» εργοδότες μας, με συκοφαντικό και προκλητικό τρόπο, σαν μια γροθιά  από τη μια πλευρά η εργοδοσία που σκίζεται για να μη μειωθούν  τα τρελά κέρδη κέρδη της επειδή διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους και προσλήψεις με 22 μεροκάματα, μαζί με τα τσιράκια στο σωματείου τους ΣΕΕΔΠ καλούν  όλους τους φορείς του Πειραιά για να κτυπήσουν, εμάς τους εργαζόμενους στο λιμάνι.

▪ Αλήθεια γιατί δεν καλούν και τους εργαζόμενους του Πειραιά, της Αττικής, όλης τα Ελλάδας που φτύνουν αίμα από τις τρέλες αυξήσεις που επιβάλλονται στα απαραίτητα έξοδα επιβίωσης επειδή αυξάνονται συνεχώς τα ναύλα, επειδή το λιμάνι αυξάνει συνεχώς τα κόστη διαχείρισης;

▪ Αλήθεια που πάνε όλα  αυτά τα κέρδη για τα οποία πανηγυρίζουν όλοι αυτοί οι εργοδότες;

▪ Αλήθεια ποιοι από  την εργοδοσία ξέρουν τι σημαίνει ο μισθός να τελειώνει τις πρώτες 7 ημέρες;

▪ Αλήθεια ποιοι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα του σπιτιού τους, τη βενζίνη που έχουν φθάσει στο θεό ;

Προσκαλούν την κυβέρνηση να τηρήσει την νομιμότητα εφαρμόζοντας το νόμο Χατζηδάκη δηλαδή να χτυπήσει την απεργία μας, και να ξεκινήσει τις διώξεις των πρωτοπόρων εργαζομένων και του Διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου όπως έγινε και με τους συνανθρώπους στα Πετρέλαια Καβάλας που η κυβέρνηση τους απέλυσε.

Την ίδια στιγμή όλοι μαζί COSCO , DPORT , εργολάβοι και κυβέρνηση κάνουν τους Κινέζους για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την ένταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ από 1/1/2012. Πιθανόν νομίζουν ότι είμαστε χρυσόψαρα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι και θα ξεχάσουμε ότι δέκα χρόνια τώρα δεν μας κολλάνε τα ένσημα μας.

Έχουν το θράσος να μιλάνε για νομιμότητα αυτοί που φέρνουν ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου να έχουν τον ρόλο εποπτών ασφαλείας, κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης να σουλατσάρουν στο λιμάνι, και άτομα που έχουν αποφευχθεί από τα σώματα ασφαλείας για λόγους πλαστογραφίας να κάνουν τον δερβέναγα στους εργαζόμενους.

Είναι πρόκληση και γεννάει μεγάλη απορία πώς μια  εταιρεία που το 67% των μετοχών της βρίσκεται σε offshore εταιρεία στην Αγγλία μετά το Brexit να δείχνει τέτοια ανησυχία για την ελληνική οικονομία.

Μάλλον αυτοί αγχώνονται για τις πισίνες, τα ταξίδια και τις κούρσες τους. Αγχώνονται για το πως θα βγάζουν «ξύγκι» από το δικό μας ιδρώτα! Φθάνει ΠΙΑ.

Συνάδελφοι,

Με βαρύ το αίσθημα ευθύνης, για το πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας, μέσα από συνεχείς ενημερώσεις και Γενικές Συνελεύσεις , καταλήξαμε στο δικό μας σχεδιασμό για κλιμάκωση με νέα 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη.Δεν κρυφτήκαμε πότε σε καφετέριες ή μέσα στα γραφεία των αφεντικών, δεν πήγαμε ποτέ σε μυστικές συναντήσεις.

Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση γιατί η εργοδοσία της DPORT “COSCO”  μετά από 3 συναντήσεις με ομάδες διαπραγμάτευσης και από τις δύο πλευρές, το μόνο που έκανε ήταν να κωλυσιεργεί και να αναβάλει για επόμενη συνάντηση τις προτάσεις της, επικαλούμενη τις μεταξύ τους διαφορές για το πως θα είναι σύμβαση μεταξύ τους.

Ποσό μας κόπτει… να βρουν λύση!

Νόμος για εμάς είναι να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας με αξιοπρέπεια, να μπορούμε να γυρνάμε πίσω σώοι και αβλαβείς!

Η σημερινή τους προκλητική προσβλητική ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι δεν θέλουν να υπογράψουν ΣΣΕ παρά μόνο με τα δικά της παιδιά, για να τη φέρει στα δικά της μέτρα.

Το Σωματείο μας-ΕΝΕΔΕΠ παραμένει ακλόνητα και αποφασιστικά, μαζικά και αγωνιστικά να διεκδικεί την υπογραφή ΣΣΕ που θα βασίζεται στους δύο κεντρικούς πυλώνες που έχουμε όλοι μαζί συναποφασίσει:

1. Στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης δηλαδή να μην είναι πολυτέλεια η μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων.

2. Στην  αύξηση των αμοιβών για το σύνολο των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά! Όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι τα κέρδη της COSCO από την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά που οφείλεται πρώτα και κύρια στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Διεκδικούμε να εξασφαλίσουμε επιτέλους μετά από 12 χρόνια, αυτά που η COSCO και οι κυβερνήσεις στερούν από εμάς και τις οικογένειές μας.

Ο αγώνας μας και τα δίκαια αιτήματά μας έχουν γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων στο λιμάνι της COSCO στον Πειραιά, αλλά έχουν γίνει πλέον κτήμα και της κοινωνίας του Πειραιά και όλης της Ελλάδας!

Οι εργαζόμενοι, θα κερδίσουμε στον δίκαιο αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ. Αποφασιστικό δυνάμωμα του αγώνα μας θα είναι μαζική έκφραση αλληλεγγύης που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από Σωματεία, φορείς του Πειραιά, από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΙΣ 06:00 ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ – Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ , ΤΗΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ:

• ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

• ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΒΑΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

• ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ,

• ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

• ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΩΝ ΒΑΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.