ΕΚΑ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ!!! Όλοι στο Συλλαλητήριο του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου

ανακοίνωση εργατικού κέντρου Αθήνας:

Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ» ήταν ένα καιρικό φαινόμενο που είχε προβλεφθεί -και στην ένταση και στο πότε θα ξεσπάσει-, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπισή του. Το «επιτελικό κράτος» θάφτηκε στο χιόνι ενώ το μόνο που έμεινε στην κυβέρνηση ήταν και πάλι η ανάδειξη της «ατομικής ευθύνης».

Το νέο κύμα χιονόπτωσης στην Αττική αποκάλυψε για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό, την πολιτική προστασία και σε κρίσιμους τομείς όπως την ενέργεια, τις μεταφορές, την υγεία, την εκπαίδευση, την τοπική διοίκηση. Αποδείχτηκε ότι η ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας και η παράδοση κρίσιμων τομέων απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους, με διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, έχει διαμορφώσει συνθήκες «καταστροφής» για την ζωή και την περιουσία του λαού.

  • Χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί στην “Αττική Οδό” για πάνω από 24 ώρες, εγκαταλελειμμένοι από το κράτος και την ιδιωτική εταιρεία χωρίς νερό και φαγητό αλλά και παρόμοια κατάσταση σε άλλους κεντρικούς δρόμους (Λ. Μαραθώνος, Κατεχάκη, Μεσογείων).
  • Χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, σε ορισμένες περιοχές ακόμα και 48 ώρες μετά τη χιονόπτωση.
  • Εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι σε χώρους δουλειάς, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, σε σταθμούς και συρμούς τρένων.
  • Οι αστικές συγκοινωνίες και ο σιδηρόδρομος παραλύουν με το πρώτο χιόνι, ενώ ακόμα και 48 ώρες μετά ο ΗΣΑΠ δεν λειτουργεί από την Ειρήνη έως την Κηφισιά.
  • Εικόνες διάλυσης στα νοσοκομεία της Αττικής, πολλά ήταν αποκλεισμένα για ώρες με προσωπικό και ασθενείς να αδυνατούν να φτάσουν ενώ σε ορισμένα δεν δόθηκε βραδινό φαγητό στους ασθενείς.
  • Αντίστοιχες ελλείψεις σχεδίου, προσωπικού, μέσων και υποδομών στους δήμους και στην Περιφέρεια της Αττικής με συνέπεια πολλοί δρόμοι να είναι ακόμα αποκλεισμένοι και πολλά προβλήματα να παραμένουν.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει την συμμετοχή των σωματείων της Αθήνας και των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου, στις 11.30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος. Τα εργατικά σωματεία πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με τα μέλη τους. Να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία.

  • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει το μεροκάματο του κατά τις ημέρες της «αργίας» και όσοι δούλεψαν να πάρουν την προσαύξηση του 75%.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς αλλά και στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
  • Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

Το Δ.Σ.