ΑΡΜΑ: Οι Εργολάβοι «ante portas»(!!). Να κατατεθεί ΑΜΕΣΑ τροπολογία για Θεσμικό Πλαίσιο Προκηρύξεων (ΣΟΧ) και Παράταση έως 31/12/2022

Η Κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή των Πολιτικών της, όπως έχουν αποτυπωθεί στο Κυβερνητικό της Πρόγραμμα. Κυρίαρχη θέση, σε λόγο και έργο, έχουν οι Ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με πρώτες τις υποστηρικτικές Υπηρεσίες και έπονται Διοικητικές και Εργαστήρια.

Η Πανδημία μπορεί να καθυστέρησε(;)  προσωρινά τις αναγκαίες παρεμβάσεις, αλλά πλέον ο χρόνος είναι χρήμα για τη Κυβέρνηση και τους «καλούς» Εργολάβους που θέλει να τους επαναφέρει.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στα Μνημόνια,  προχώρησε σε Νομοθετική  παρέμβαση δίνοντας τη δυνατότητα να εκδιωχθούν οι Εργολάβοι και να προσληφθούν ( με κριτήρια ΑΣΕΠ…) εργαζόμενοι με Συμβάσεις Ορισμένου χρόνου. Σε πάνω από 70 Νοσοκομεία ( γιατί όχι σε ΟΛΑ, ας απαντήσουν αυτοί που πρέπει..) οι Εργολάβοι απεχώρησαν και οι συνθήκες «γαλέρας» και εξαθλίωσης που δούλευαν οι εργαζόμενοι ήταν πλέον παρελθόν. Και οι Εργαζόμενοι  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απόκτησαν αξιοπρεπείς μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια, δικαιώματα και υποχρεώσεις στη δουλειά που ήταν σεβαστά. Και 70.000.000€ πιο φτηνά από τους Εργολάβους, στα Νοσοκομεία που προσλήφθηκαν ΣΟΧ. Ήταν το αναγκαίο μεταβατικό βήμα, μέχρι να επανασυσταθούν οι Οργανικές Θέσεις ( που είχαν καταργηθεί από τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ..)  και να προκηρυχθούν για Μόνιμο Προσωπικό.

Με το Θεσμικό πλαίσιο των Ατομικών συμβάσεων να λήγει 31/12/2019 ( και παρά τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ του κ. Κοντοζαμάνη  και της Κυβέρνησης δεν ανανεώθηκε…) υπήρξαν κάποιοι διαγωνισμοί για ΣΟΧ που ολοκληρώθηκαν με τις συμβάσεις να λήγουν 31/12/2021 (24 μήνες..). Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που  είχαν Ατομικές Συμβάσεις, η συνέχιση της εργασίας έγινε με Παρατάσεις με Νομοθετική ρύθμιση, με την τελευταία έως 31/12/2021 προφανώς λόγω της Πανδημίας και όχι σαν επιλογή της Κυβέρνησης( δες Άγιος Σάββας…).

Τώρα λοιπόν που τελειώνει «το τελευταίο μίλι» της Πανδημίας και παρά τις «υποσχέσεις» για ολιγόμηνη παράταση του κ. Πλεύρη, η Κυβέρνηση όπως φαίνεται ΔΕΝ θα επαναφέρει το Θεσμικό Πλαίσιο για ΣΟΧ καθιστώντας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ την επαναφορά των Εργολάβων. Ήδη στα Νοσοκομεία που είχαν ΣΟΧ, ήδη έχουν ολοκληρώσει ή ολοκληρώνουν Διαγωνισμούς για την επαναφορά των «καλών» Εργολάβων  από αρχές του έτους ή λίγο αργότερα εάν δοθεί ολιγόμηνη Παράταση. 

Τη Κυβερνητική ΑΠΟΦΑΣΗ της επαναφοράς των Εργολάβων, ήδη Σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ την έχουν χαρακτηρίσει «αιτία πολέμου» ( ελπίζουμε όχι μόνο στα λόγια..) και ήδη είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες δράσης τις επόμενες μέρες.

Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις των Σωματείων και των Συνδικάτων, οφείλουν να πάρουν ΑΜΕΣΑ ΘΕΣΗ και τα Κόμματα της Βουλής. Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει τα υπερασπιστεί τα Θετικά πεπραγμένα της Κυβερνητικής του Θητείας , όπως ήταν  η εμβληματική Νομοθέτηση των ΣΟΧ και το διώξιμο των Εργολάβων και των συνθηκών «γαλέρας» που είχαν επιβάλει. Πρέπει να προχωρήσει  τις επόμενες μέρες σε Κοινοβουλευτική παρέμβαση καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση ξεσκεπάζοντας τη Κυβέρνηση  και σχετική τροπολογία, ζητώντας:

Την επαναφορά του Θεσμικού Πλαισίου για Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) που έχει λήξει 31/12/2019, με ισχύ έως 31/12/2022, δίνοντας τη δυνατότητα για Προκηρύξεις ΣΟΧ. 

Μέχρι την ολοκλήρωση των Προκηρύξεων ΣΟΧ, παρατείνονται οι Συμβάσεις ΟΛΩΝ των ΣΟΧ, σε ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες έως 31/12/2022 ή μέχρι την ολοκλήρωση των Προκηρύξεων για ΣΟΧ κάθε Νοσοκομείου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ότι μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εκδιώξει  ΟΡΙΣΤΙΚΑ και για ΠΑΝΤΑ τους Εργολάβους από ΟΛΕΣ τις Υπηρεσίες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Για μας τους Εργαζόμενους, η επαναφορά των Εργολάβων και οι συνθήκες «γαλέρας» και εξαθλίωσης που θα ζήσουν οι εργαζόμενοι στους Εργολάβους  και η διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος ( μια και είναι πιο ακριβοί…) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και όπου μπορούμε η μάχη θα είναι μέχρι τέλους…