Επιτέλους καταπολεμήθηκε η γραφειοκρατία στην εργασία!

Από το facebbok του Κώστας Τηλιγάδας:

Σε ακόμα μια σημαντική ενέργεια προχώρησε χθες ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να καταπολεμήσει την γραφειοκρατία στην εργασία.

Κατάργησε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν εκ των προτέρων την υπερεργασία.Τι είναι η υπερεργασία ;Η απασχόληση 5 ωρών επί πλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες (δηλαδή 41η έως 45η ώρα) για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο και προσαυξάνεται κατά 20%.Να υπενθυμίσουμε ότι το 2018 θεσπίστηκε η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την υπερεργασία εκ των προτέρων.

Τα αποτελέσματα στην Εργάνη έδειξαν ότι κυρίως οι τράπεζες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις δήλωσαν εκατομμύρια ώρες επιπλέον. Με αυτό το τρόπο μπόρεσαν να αμειφθούν οι εργαζόμενοι αυτά που δικαιούνταν.

Η καταχώρηση γινόταν απλά στέλνοντας ένα ΣΜΣ. Έτσι μπορούσε και το ΣΕΠΕ να καταλογίσει τα ανάλογα πρόστιμα αν διαπίστωνε στους ελέγχους του, αυθαιρεσία στο ωράριο.

Με την χθεσινή Υ.Α, στην ουσία επιτρέπεται στους εργοδότες να κρατάνε μια ώρα την ημέρα πέρα του 8ωρου τους εργαζόμενους “μαύρα”.Οπότε, άλλο ένα βήμα προς τα μπρος, έγινε πραγματικότητα.

Μετά την κατάργηση των ΣΣΕ, την θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών και του ωραρίου -προγράμματος λάστιχο, μια ακόμα κίνηση φέρνει το μέλλον πιο κοντά στους εργαζόμενους και στην απεξάρτηση από τον μισθό.