Διονύσης Τεμπονέρας: Η επιτελική ανικανότητα βλάπτει σοβαρά τις συντάξεις

Η πολιτική ευθύνη, βαραίνει αποκλειστικά τον Υπουργό Εργασίας και όχι τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, που δίνουν τη μάχη καθημερινά, σε αντίξοες συνθήκες.
Με μετάθεση ή πειθαρχικό, απειλεί ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Χατζηδάκης, τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ(του οποίου προΐσταται), σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, ως προς το ζήτημα της επίσπευσης, απονομής των συντάξεων. Μάλιστα, η διοίκηση και του e-ΕΦΚΑ με διαρροές της, έκανε σαφές ότι, έδωσε διορία έως το τέλος του χρόνου, στους υπαλλήλους, που εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις, να ανεβάσουν τη βαθμολογία τους. Διαφορετικά, τους προειδοποίησε ότι, θα «τιμωρηθούν» με δυσμενή μετάθεση, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούν και στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πετάει το μπαλάκι στους υπαλλήλους, κάνοντας χρήση του γνωστού επιχειρήματος, περί «τεμπέληδων» δημοσίων υπαλλήλων, περί «αναποτελεσματικού δημοσίου» κλπ.
Αυτό που φαίνεται, να μην απασχολεί τους αρμοδίους υπουργούς, είναι οι τεράστιες ευθύνες, που έχουν οι ίδιοι, για τις μεγάλες καθυστερήσεις, στην απονομή των συντάξεων. Αν σήμερα, πάνω από 130.000 κύριες συντάξεις, 125.000 επικουρικές συντάξεις και 60.000 εφάπαξ(και εκατοντάδες χιλιάδες άλλες εκκρεμότητες) στοιβάζονται, στα υποκαταστήματα και στις διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ, την βασική ευθύνη, την φέρουν οι ίδιοι οι Υπουργοί.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.
Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις, στην απονομή των συντάξεων.
Τα μέτρα όμως, είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε όσα εφαρμόστηκαν, κρίνονται απολύτως αναποτελεσματικά για να επιλύσουν το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.
Ας δούμε, τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
1.Τον Ιούλιο του 2020, παρουσιάστηκε, από τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η νέα «ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, κατά την πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ, θα απονέμονταν κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων. «Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο», έλεγε ο Υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, το 85% των νέων αιτημάτων, στο τέλος του 2021, θα εκδιδόταν ψηφιακά, «με το πάτημα ενός κουμπιού».
Φυσικά, το χρονοδιάγραμμα έχει ξεπεραστεί ήδη κατά πολύ, ενώ ο νυν Υπουργός κ. Χατζηδάκης, μετέθεσε την επίλυση του ζητήματος, των εκκρεμών συντάξεων, για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Είναι γνωστό ότι, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού, δεν έχει προχωρήσει(υπάρχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ) ενώ η «ψηφιακή σύνταξη», δεν έχει επεκταθεί ακόμα, στις συντάξεις αναπηρίας και στους υγειονομικούς του τ. ΤΣΑΥ (όπως δήλωνε ο υπουργός ότι, θα συμβεί ήδη, από τον Μάρτιο του 2021).Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο κ.Βρούτσης προέτρεπε το 2020, τους υποψηφίους συνταξιούχους, να μην καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης και να περιμένουν, την ψηφιακή σύνταξη, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ(παρά μόνο για αγρότες και μεταβιβάσεις συντάξεων λόγω θανάτου).
2.Τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση θεσπίζει τον θεσμό της «προκαταβολής σύνταξης»(ν.4778/2021).Ο νόμος προβλέπει, την καταβολή αναδρομικά, από την αίτηση συνταξιοδότησης, ποσού που κυμαίνεται από 360-384 ευρώ. Από τους 130.000 δικαιούχους κύριων συντάξεων που περιμένουν χρόνια, μόνο 36.000 λαμβάνουν τελικά την παροχή!
Η επεξεργασία των φακέλων συνταξιοδότησης έδειξε ότι, για το 10% των συνταξιούχων, δηλαδή για περίπου 3.600 από τους 36.000, η απόφαση είναι εν τέλει απορριπτική. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι πρέπει να αναζητηθούν περίπου 15-20 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά ποσά, που έλαβαν οι εν λόγω συνταξιούχοι. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει εξετάσει ακόμα τον τρόπο επιστροφής των ποσών.
3.Τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση καλεί 100 συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, να απασχοληθούν στην έκδοση των συντάξεων, βγάζοντας την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να εργαστούν με καθεστώς σύμβασης έργου και να διεκπεραιώνουν συντάξεις. Η διάρκεια τη σύμβασης, είναι οκτώ (8) μηνών, χωρίς τη δυνατότητα ανανέωσης, για το έργο της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε υπηρεσίες του e- Ε.Φ.Κ.Α σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα και Τρίπολη.
Μέχρι σήμερα είναι άγνωστο, αν και πόσοι συνταξιούχοι έχουν προσέλθει τελικά προς εργασία και τι αποτελέσματα έχουν φέρει. Φυσικά, ο αριθμός των 100 συνταξιούχων, δεν καλύφθηκε ποτέ. Το μέτρο απέτυχε παταγωδώς.
4.Τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση ενεργοποιεί την συμμετοχή 1.200 πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, στην απονομή των συντάξεων. Η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών, παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ. Η επιμόρφωση, καλύπτει τη σχετική νομοθεσία (θεμελίωση σύνταξης, νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης και χρήση του στην απονομή σύνταξης), τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, τη διαπίστωση των οφειλών και τον υπολογισμό της σύνταξης.
Πράγματι, η διαδικασίας της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης, ξεκίνησε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες, με διαδικτυακά μαθήματα 50 ημερών, θα κληθούν να εκπαιδευτούν, σε εκατομμύρια διατάξεις, της κοινωνικό – ασφαλιστικής νομοθεσίας. Αυτό φυσικά δεν ήταν εφικτό και έτσι το παρεχόμενο έργο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, άρχισε ήδη να «κουτσουρεύεται». Έτσι οι επαγγελματίες, δεν θα ασχολούνται με περιπτώσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης(που είναι και η πλειοψηφία των περιπτώσεων που καθυστερούν!), δεν θα ασχολούνται με τις συντάξεις του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του τ.ΤΣΑ κλπ. Τελικά, ο φορέας θα πληρώνει σημαντικά ποσά(αμοιβές), για να εκδίδονται οι «εύκολες» περιπτώσεις. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά πρόχειρο, ριψοκίνδυνο και η αποτελεσματικότητα του αμφίβολη, ενώ αν αποδώσει, αυτό θα γίνει μετά από πολλούς μήνες ή και έτη.
5.Η κυβέρνηση επαίρεται ότι, τέθηκε σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων αλλά και εκείνων που εκδίδονται καθημερινά από τις διευθύνσεις απονομών του Οργανισμού. Στόχος είναι να εποπτεύεται ο ρυθμός απονομής των συντάξεων αλλά να παρακολουθούνται και οι υπάλληλοι σε σχέση με την απόδοσή τους, ως προς τα αιτήματα, που διεκπεραιώνουν. Μάλιστα στόχος είναι, οι υπάλληλοι να εκδίδουν περίπου 3 συντάξεις, ανά ημέρα όπως δήλωσε η ηγεσία του e-ΕΦΚΑ.
Αυτό που δεν αναφέρουν βέβαια οι αρμόδιοι, είναι ότι, η ίδια στοχοθεσία είχε ανακοινωθεί και μόλις πριν 9 μήνες (βλ Εγκύκλιο 3/2021 e-ΕΦΚΑ με τίτλο: «Συγκρότηση και λειτουργία Κλιμακίων-Ομάδων-Υποομάδων Εργασίας του έτους 2021 για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης του e-ΕΦΚΑ και την αποπληρωμή των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών που αφορούν σε αυτές.»).Φυσικά οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, όπως δεν καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα και τα «bonus» που υποσχόταν το υπουργείο Εργασίας προς τους υπαλλήλους του φορέα. Συνεπώς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, κάτι που ήδη ισχύει, αλλά δεν εφαρμόζεται!
6.Ο e-ΕΦΚΑ, τους τελευταίους μήνες, έχει προχωρήσει (στην πιο ακατάλληλη στιγμή χρονικά λόγω του φόρτου των υποθέσεων) σε μια πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, με μεταφορές τμημάτων και διευθύνσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα «αλαλούμ» σε όλες τις υπηρεσίες. Στο περίφημο «πράσινο κτίριο» στην οδό Κηφισίας (Μητροπολιτικό Κέντρο Συντάξεων) έχουν εγκατασταθεί υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία, διεκπεραιώνουν υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης. Το παράδοξο είναι ότι, η συγκεκριμένη υπηρεσία, δεν είναι προσβάσιμη στο κοινό, ούτε δια ζώσης, ούτε δια τηλεφώνου! Συνεπώς, οι πολίτες δεν έχουν καμία ενημέρωση για τις υποθέσεις τους και βρίσκονται στην κυριολεξία «στα τυφλά» σε σχέση με την εξέλιξη των υποθέσεών τους.
Η υπερσυγκέντρωση των φακέλων σε ένα σημείο, δεν λύνει τα προβλήματα.
Για όλα τα ανωτέρω, η πολιτική ευθύνη, βαραίνει αποκλειστικά τον Υπουργό Εργασίας και όχι τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, που δίνουν τη μάχη καθημερινά, σε αντίξοες συνθήκες. Αντί να λοιδορούνται και να συκοφαντούνται, το ορθό θα ήταν, να ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν, στο δύσκολο έργο τους. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση κινείται σε μια λογική απαξίωσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η ιδιωτικοποίηση του συστήματος είναι στρατηγική της επιλογή και για το λόγο αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εκφράζεται με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο, προς το προσωπικό του ΕΦΚΑ. Ενώ έχει την βασική ευθύνη για τις αστοχίες και τις παραλείψεις, κατηγορεί τους υπαλλήλους, χωρίς να βλέπει ότι οι ενέργειές της, είναι η επιτομή της επιτελικής ανικανότητας.
(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος- Εργατολόγος)
πηγή: ieidiseis.gr