Αταλάντη – Δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα στο ίδιο εργοστάσιο

Ένα ερώτημα πλανιέται από το απόγευμα του Σαββάτου στην Αταλάντη, όταν ακόμη ένας εργαζόμενος, ο δεύτερος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο για την ίδια επιχείρηση βρήκε φρικτό θάνατο εν ώρα εργασίας στην εταιρεία ΑTLAS TAPES όπου εργαζόταν ενώ είχε εμπειρία πάνω από 20 χρόνια. Ο έμπειρος εργαζόμενος, 54 ετών, ήταν πατέρας δύο παιδιών και χειριστής μηχανήματος στο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκόλλητων ταινιών συσκευασίας. Διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος είναι ο Ιάσων Λάντζης, ενώ μειοψηφικό πακέτο διαθέτει και η Deca Investment.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εργάτης συνεθλίβη στην κυριολεξία. Ανάκριση πραγματοποιεί το αστυνομικό τμήμα Λοκρών ενώ στο σημείο έσπευσαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας της περιφέρειας, ο γενικός γραμματέας υγείας και ασφάλειας της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, Σοφία Ανεστοπούλου.

Πάντως ο εκπρόσωπος της επιχείρησης με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» έσπευσε να επιρρίψει στον ίδιο το θύμα τα αίτια του θανατηφόρου εργατικού, κάνοντας λόγο «για ανθρώπινο λάθος». Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το πώς απαντά στις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εντατικοποίηση της εργασίας στο εργοστάσιο του με συνεχόμενα δεκάωρα ή και δωδεκάωρα που διακόπτονται από δύο ρεπό, υποστήριξε ότι «είναι ψέματα», χαρακτηρίζοντας την επιχείρηση του «πρότυπο», ενώ δεν έκρυψε τη βεβαιότητα του ότι ακόμη και η αστυνομική έρευνα θα καταλήξει στην ατομική ευθύνη του θύματος σημειώνοντας ότι αυτό «φαίνεται και από τις χθεσινές καταθέσεις».

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο εργοστασίο στο οποίο απασχολούνται 390 εργαζόμενοι πριν από τρεις μήνες έχασε τη ζωή του εργαζόμενος 48 ετών.
«Πώς γίνεται να έχουν χάσει τη ζωή τους δύο εργάτες στην επιχειρηση σας;» ρωτήσαμε την εταιρεία; «Τα δύο ατυχήματα δεν σχετίζονται. Εγιναν σε διαφορετικά τμήματα με διαφορετικούς προϊσταμένους» περιορίστηκε να απαντήσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Μάλιστα επικαλέστηκε ακόμη και …την πανδημία (που οδηγεί σε απροσεξία).

Πάντως στην επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την αντιπροσωπεία του ΕΚΦ και της ΓΣΕΕ διαπιστώθηκε ότι στο εργοστάσιο δεν υπήρχε ούτε επιτροπή υγείας και ασφάλειας ούτε επιχειρησιακό σωματείο.

Ο κ. Στοϊμενίδης χαρακτήρισε τη Φθιώτιδα πρωταθλήτρια στα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ,ενώ έθεσε υπόψη του διευθύντος συμβούλου τις καταγγελίες των εργαζομένων για υπερεντατικοποίηση και κάμερες παρακολούθησης χωρίς τη συναίνεση τους.

«Αναμένουμε το πόρισμα και ζητάμε να λάμψει η αλήθεια», σημείωσε η κ. Ανεστοπούλου η οποία τόνισε ότι αποδεδειγμένα πίσω από κάθε ατύχημα βρίσκεται η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας. Παρέμβαση για το νέο θανατηφόρο αναμένεται να κάνει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, όπως δήλωσε ο τομεάρχης εργασίας του κόμματος και βουλευτής Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης, ενώ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης περιορίστηκε να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του ανθρώπου που πλήρωσε με τη ζωή του ένα μεροκάματο που αποδείχθηκε του τρόμου σε μια από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικά επιχειρήσεις. Ουδεμία παρέμβαση επί του παρόντος , ούτε από το υπουργείο Εργασίας.

efsyn