ΑΡΜΑ – «Επικίνδυνη»  απόφαση ΕΚΑΒ Υπουργείου Υγείας για την συντήρηση των ΜΕΘ.

Εγκληματικά «Επικίνδυνη»  η απόφαση ΕΚΑΒ – Υπουργείου Υγείας  για τη αναγκαία ετήσια Απολύμανση- Συντήρηση των ΜΕΘ. ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ!!.

Σοβαρά ερωτηματικά, αγανάκτηση και θυμό στους εργαζομένους στις ΜΕΘ όλης της χώρας, έχει επιφέρει η οδηγία ΕΚΑΒ -Υπουργείου Υγείας για τις ημέρες ετήσιας συντήρησης των ΜΕΘ Πανελλαδικά.

Μέχρι το 2020, οι ΜΕΘ έκλειναν 2 Εβδομάδες κάθε χρόνο, για την ετήσια συντήρηση και απολύμανση, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες. Οι περίοδοι και ο σχεδιασμός προγραμματίζονταν έγκαιρα, με στόχο να μην υπάρχουν προβλήματα στη κάλυψη Κλινών ΜΕΘ. Το 2020 οι ΜΕΘ covid, με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας (!!)  έκλεισαν για 3 εβδομάδες, οι άλλες 2 Εβδομάδες..

Το διάστημα των 3 Εβδομάδων, γινόταν απολύμανση των χώρων, των μηχανημάτων, οι αναγκαίες συντηρήσεις  χώρων και μηχανημάτων, αντικατάσταση φίλτρων στους αεραγωγούς , επισκευές και αντικαταστάσεις ξενοδοχειακού εξοπλισμού και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο που απαιτείται για να είναι έτοιμες οι ΜΕΘ για να δεχθούν περιστατικά. Ταυτόχρονα, οι περίοδοι των συντηρήσεων στις ΜΕΘ, είναι και μια περίοδος όπου στο προσωπικό που δεν συμμετέχει στην Απολύμανση, χορηγείται άδεια, διευκολύνοντας έτσι τον ετήσιο  προγραμματισμό αδειών των Εργαζομένων στις ΜΕΘ. Ιδιαίτερα αναγκαίο μετά τα όσα ζουν  οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ τη περίοδο της Πανδημίας.

Δυστυχώς όμως, το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Υγείας, για  το 2021 αλλάζουν το πλαίσιο που υπήρχε μέχρι σήμερα. Και αντί να προχωρήσουν, με βάση την εμπειρία του 2020, οι ΜΕΘ  covid να κλείσουν για 3 Εβδομάδες και 2 Εβδομάδες οι μη covid, για να γίνει η αναγκαία Απολύμανση και η Ετήσια Συντήρηση, με έγγραφο τους ζητούν να γίνουν όσα γίνονταν σε 2-3 Εβδομάδες σε 2-4 ημέρες(!!), όπως αναφέρει και το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα λοιπόν με την άποψη του ΕΚΑΒ και του Υπουργείου Υγείας, η Απολύμανση και Συντήρηση των ΜΕΘ από 2-3 Εβδομάδες που χρειάζονταν μέχρι σήμερα και ήταν αποδεκτό Επιστημονικά από ΟΛΟΥΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ να γίνουν σε 2-4 ημέρες(!!) το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου. Και οι απλές και οι covid ΜΕΘ θα είναι Υγειονομικά Έτοιμες και Ασφαλής να νοσηλεύσουν περιστατικά. Αλήθεια συμφωνούν τα Αρμόδιες Επιστημονικές Εταιρίες ή οι Ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ;

Από την άλλη, η απόφαση αυτή εκθέτει ΠΟΛΙΤΙΚΑ τη Κυβέρνηση. Είναι δυνατόν, να υπάρχουν 1300 Κλίνες ΜΕΘ, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση, να είναι καλυμμένες οι 859 ( απλές και covid) και να μην μπορεί να γίνει η Απολύμανση και η Συντήρηση 2-3 Εβδομάδες, όπως γινόταν πέρυσι ή όταν οι Κλίνες ήταν 567 το 2019; Κάθε απάντηση δεκτή..

Είναι προφανές, ότι η συγκεκριμένη απόφαση ΕΚΑΒ- Υπουργείου, είναι άστοχη και Υγειονομικά Επικίνδυνη και πρέπει να ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ. Και οι Μονάδες να ακολουθήσουν τη πάγια πρακτική Απολύμανσης και Συντήρησης, όπως γίνεται τόσα χρόνια, περιορίζοντας, όσο το δυνατόν, στο ελάχιστο τους κινδύνους και πιθανά προβλήματα για τους Νοσηλευόμενους, δίνοντας και τις απαραίτητες ανάσες στους εργαζόμενους, που τόσο τις έχουν ανάγκη, για να αντιμετωπίσουν το επόμενο κύμα της Πανδημίας.