ΑΡΣΥ Υπ. Εργασίας- Η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων με άλλοθι την «ανεξαρτητοποίηση» υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. θα μας βρει αντίθετους!

Σε μια περίοδο που -ελέω τουριστικής περιόδου-βγαίνουμε από μια πολύμηνη καραντίνα και από ένα σκληρό lockdown, με ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως βρήκε για ακόμη μια φορά τον τρόπο να αντιμετωπίσει την καταστροφή που η ίδια με τις πολιτικές της έχει δημιουργήσει στην οικονομία της χώρας και στην αγορά εργασίας.

Πιστή στην πολιτική του ακραίου αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού που υλοποιεί εδώ και περίπου δύο χρόνια,προχωράει ακάθεκτη στην περαιτέρω ελαστικοποίηση και εξατομίκευση των εργασιακών σχέσεων και στη διάλυση του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου που καταργεί το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, καταργεί το δικαίωμα της απεργίας και προσφέρει «δώρο» στους εργοδότες τις απλήρωτες υπερωρίεςκαι την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων, έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα η «αναβάθμιση» της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή! Ναι, της ίδιας Επιθεώρησης Εργασίας που η ίδια Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2019 είχε υποβαθμίσει σε απλή Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εργασίας εν μέσω επευφημιών και χειροκροτημάτων από την πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ του Συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας!

Ωστόσο, συνάδελφοι, υπάρχει κάποιος που -ειλικρινά- πιστεύει ότι η καταρχήν επιθυμητή λειτουργική ανεξαρτησία και η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Επιθεώρησης Εργασίας θα λύσει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα και θα σώσει τον κόσμο της εργασίας από την εξαθλίωση;  Υπάρχει κάποιος που διακρίνει καλές προθέσεις πίσω από την «αναβάθμιση» του Σ.ΕΠ.Ε. από μια Κυβέρνηση που επιχειρεί μια οργανωμένη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων προς διευκόλυνση των εργοδοτών και των επενδύσεών τους;

Ας λάβουμε απλά υπόψη ότι:

  • η «ανεξαρτητοποίηση» του Σ.ΕΠ.Ε. έγινε εν κρυπτώ και ουδέποτε υπήρξε από πλευράς Υπουργού Εργασίας κανενός είδους ενημέρωση, πόσο μάλλον διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Σ.ΕΠ.Ε. και του Υπουργείου
  • εδώ και 2 χρόνια καταργούνται -ακόμα και με αναδρομική ισχύ- και απορρυθμίζονται βασικοί πυλώνες του προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο
  • ο Επιθεωρητής Εργασίας από πρωταγωνιστικό όργανο ελέγχου της τήρησης και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και εγγυητής των εργασιακών δικαιωμάτων έχει καταντήσει στην καλύτερη περίπτωση κομπάρσος στο έργο του «περιορισμού της πανδημίας» και σύμβουλος αναστολών εργασιακών συμβάσεων και επιδοματικών δικαιωμάτων.

Δεν αρκεί, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας η Επιθεώρηση Εργασίας να γίνει μια Ανεξάρτητη Αρχή για να κάνει καλά τη δουλειά της. Χρειάζεται κυρίως ισχυρή προστατευτική εργατική νομοθεσία-που όπως είδαμε σε μεγάλο βαθμό καταργείται- και Ανεξάρτητους και Αυτόνομους Επιθεωρητές Εργασίας. Επιθεωρητές που δεν θα εξαρτώνται από τις τυπικές εντολές του Διοικητή και τη γνώμη του Συμβουλίου Διοίκησης. Επιθεωρητές που θα έχουν τον πρώτο λόγο στον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο της Επιθεώρησης Εργασίας. Επιθεωρητές που θα συνεχίσουν με ευσυνειδησία και υψηλό επίπεδο ευθύνης να επιτελούν το λειτούργημά τους.

Από τίτλους και λόγια συνάδελφοι έχουμε χορτάσει, ζητάμε πλέον ουσία! Γιατί να χαιρόμαστε με την προοπτική μιας Ανεξάρτητης Αρχής προσαρμοσμένης στις οικονομικές επιταγές του εργοδότη και όχι στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων;

Όσοι βέβαια σε ένα στενό συντεχνιακό πλαίσιο θεωρούν ότι όλα τα παραπάνω δεν τους αγγίζουν, ελπίζουμε να το ξανασκεφτούν και να επανακαθορίσουν τη σκέψη και τη δράση τους εστιάζοντας στο γενικότερο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι μιας χώρας που οδεύει ολοταχώς στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής πολιτικής!

Και την ώρα που η εθελοτυφλούσα πλειοψηφία του Συλλόγου μας, με αυτοκριτική διάθεση θα αναρωτιέται πως «δεν το είδαμε να έρχεται», όλοι εμείς στην ΑΡΣΥ θα επιδιώκουμε μια μαζική και ενωτική απάντηση ενάντια σε κάθε είδους πολιτική και εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων με άλλοθι την «ανεξαρτητοποίηση» του Σ.ΕΠ.Ε. θα μας βρει αντίθετους!