Οι φόβοι για νέα έξαρση ματαίωσαν τα κυβερνητικά σχέδια – Τι ισχύει από σήμερα

Τις προσδοκίες για χαλάρωση των μέτρων καλλιεργούσε η κυβέρνηση με μοναδικό «όπλο» τα self-tests χάλασαν τα τελευταία δραματικά ρεκόρ νεκρών και διασωληνομένων, ενώ φαίνεται να παίρνει «κεφάλι» η απόφαση να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς και τα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχαν στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Είχε προηγηθεί το «όχι» της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην επαναλειτουργία των εμπορικών πολυκαταστημάτων και των κέντρων αισθητικής παρά την αντίθεση εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη.

Το μήνυμα ότι η κατάσταση δεν σηκώνει άμεσα πολλά ανοίγματα γιατί υπάρχει μια «ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία» και ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων», έστειλε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τονίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ αφού κάλυψη σε Αττική και Θεσσαλονίκη αγγίζει το 96%,

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιορίστηκε στην ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης με τη μέθοδο click away από τη Δευτέρα και των σχολών οδήγησης πανελλαδικά.

Πως ανοίγουν οι σχολές οδήγησης

Οι όροι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οδηγών αυτοκινήτων, επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής Ικανότητας ΠΕΙ, ΚΕΘΕΥΟ), σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΟΜΕΕ) έχουν ως εξής:

  • Τα θεωρητικά μαθήματα, καθώς και οι θεωρητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται διαδικτυακά.
  • Υποχρεωτική διενέργεια self-test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.
  • Διενέργεια self-test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και εξεταστές διενέργεια self-test δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη).
  • Διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα.
  • Τήρηση κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας (δηλαδή ανοικτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος).

Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο»

Στο μεταξύ νέες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Θάσος, ο δήμος Ρεθύμνου, ο δήμος Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, η Κύθνος, ο δήμος Διδυμότειχου, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Σιντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, καθώς παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τους.

Επομένως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βρίσκονται οι εξής περιοχές: η Περιφέρεια Αττικής (πλην των δήμων Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας),οι Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου, Κω και Θάσου, καθώς και οι δήμοι: Καλυμνίων, Ρόδου, Χίου, Ρεθύμνου, Ανωγείων, Χανίων, Φαιστού, Καβάλας, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κύθνου, οι δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι δήμοι Σερρών, Αμφίπολης και Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας,ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» στο «κόκκινο». Έτσι, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα: η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου, η Λέρος, οι δήμου Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, η Σκύρος, ο δήμος Λοκρών, οι δήμοι Αγκιστρίου, Κυθήρων και Ύδρας, καθώς το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη την επικράτεια τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας μας με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

πηγή