Δίκη Χρυσής Αυγής / Ελληνική Αυγή όπως Χρυσή Αυγή;

Οι πρώτες αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών διοικήσεων

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην ελληνική κοινωνία σταματά με την καταδίκη των μελών της για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης; Προφανώς όχι. Η Χ.Α., επιχειρώντας να έχει ερείσματα στην ελληνική κοινωνία, απέκτησε παρουσία στα δημοτικά συμβούλια με διόλου ασήμαντη απήχηση μέσω των σχημάτων της Ελληνικής Αυγής.

Από εδώ και πέρα τι γίνεται; Κατά πόσον η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει να ανέχεται τους ιδεολογικούς απόγονους των ναζί και θα τους επιτρέπει να έχουν βήμα και λόγο στις τοπικές υποθέσεις;

Ο προβληματισμός αυτός ανέκυψε μετά την κίνηση του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη να ζητήσει κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη από τους εκλεγμένους με την Ελληνική Αυγή να αποχωρήσουν για λόγους πολιτικούς και συμβολικούς, εξαιτίας της καταδικαστικής απόφασης της Χρυσής Αυγής και του επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης, που καταδικάστηκε, Ηλία Παναγιώταρου.

Τα μέλη της Ελληνικής Αυγής ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν καταδικαστεί, δεν σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή ούτε κατήλθαν στις εθνικές εκλογές με τη Χρυσή Αυγή. Μετά την άρνηση των εκλεγμένων της Ελληνικής Αυγής να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης εισηγήθηκε την αναβολή της συνεδρίασης.

Βέβαια, ας μην ξεχνούμε τον προσχηματικό χαρακτήρα της κίνησης του «γαλάζιου» περιφερειάρχη, καθώς ο Γ. Πατούλης το τελευταίο διάστημα είχε επιδοθεί σε αγαστή συνεργασία με τους περιφερειακούς συμβούλους της Ελληνικής Αυγής, προκειμένου να διαμορφώσει πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων.

Στον Δήμο Αθηναίων ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έδωσε την Τετάρτη εντολή να σφραγιστούν τα γραφεία της Ελληνικής Αυγής με επικεφαλής τον επίσης καταδικασθέντα Ηλία Κασιδιάρη. Παράλληλα ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε εξώδικο στην παράταξη ζητώντας να αποσυρθούν όλα τα αντικείμενά τους και στη συνέχεια με επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζήτησε να λάβει γνώση για περαιτέρω ενέργειες.

Ο ίδιος, σε μια κίνηση αποδοκιμασίας της Χρυσής Αυγής, είχε ακολουθήσει την επιλογή του πρώην δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να αποχωρεί από την αίθουσα όταν έπαιρνε τον λόγο ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Κι αν ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι τα μέλη της Ελληνικής Αυγής είναι επίσης εγκληματίες; Τυπικά η απάντηση είναι «όχι».  Όμως σχετίζονται με μέλη της επίσημα προσδιορισμένης πλέον εγκληματικής οργάνωσης.

Και ποια είναι η απάντηση που δίνει η Δικαιοσύνη γι’ αυτούς τους δύο που έχουν καταδικαστεί; Ο νόμος προβλέπει ότι, εφόσον έχουν καταδικαστεί για κακούργημα (σ.σ.: σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.λπ.), τίθενται σε αργία και, από τη στιγμή που η δικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη, αυτοί εκπίπτουν του αξιώματός τους με ανάλογη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για την επόμενη εκλογική περίοδο.

Πέρα από το νομικό σκέλος της υπόθεσης, είναι αρκετή η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και των αυτοδιοικητικών σχημάτων της, δεδομένου ότι μέλη της που δεν κατηγορούνται για κάτι συνεχίζουν να εκφράζουν τις ναζιστικές και φασιστικές αντιλήψεις τους; Ποια είναι τα πολιτικά αντίβαρα τα οποία μπορούν να καταστήσουν ανενεργή την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Αυτοδιοίκηση;

«Η δίκη είναι ποινική και όχι ιδεολογική» λένε οι νομικοί με τους οποίους συνομίλησε η «Αυγή» και «ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση της παρουσίας των μελών της Ελληνικής Αυγής στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια».

«Η απάντηση είναι πια στους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους του δημοκρατικού τόξου» υποστηρίζουν οι νομικοί αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για τα πολιτικά αντίβαρα, τα οποία, όπως λένε, «θα πρέπει πλέον να αναλάβει η κοινωνία αποφεύγοντας την παγίδα της υπονόμευσης της δημοκρατίας από την αντίστροφη πλευρά και επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων».

https://www.avgi.gr