Πάρτι απευθείας αναθέσεων με άλλοθι τον κορονοϊό καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, φορέας που εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ξεχωριστή σημασία έχει το γεγονός ότι η σημερινή πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, κ. Βασιλική Νάκου, έχει στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατατέθηκε από 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ και ορίστηκε το νέο ΔΣ στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδρύματος που φιλοξενεί παιδιά (50), ηλικιωμένους, ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες (700), διαπιστώνεται πληθώρα παραβάσεων της νομοθεσίας δημοσίων συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις με άλλοθι τον Covid-19 και  κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, με ευθύνη του ΔΣ, και προσωπικά της Προέδρου του, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ανήκει στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρεται ότι:

1. Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέθεσε  απ ευθείας σε συγκεκριμένη εταιρεία την παροχή προσωπικού για την κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς, με τίμημα 196.788 €, επικαλούμενο άσχετες διατάξεις των ΠΝΠ για τον κορωνοϊό. Δηλαδή προσέλαβαν συνοδούς, επικαλούμενοι  το άρθρο 26 της ΠΝΠ της 14/3/2020 (ΦΕΚ Α 64), που αναφέρεται σε προσωπικό καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης. Σημειώνεται ότι το 2019 η κατασκήνωση είχε λειτουργήσει με προσωπικό του Κέντρου και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με ατομικές Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου.
Στην ίδια εταιρεία ανατέθηκαν διάφορες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με μικρότερα ποσά, κάποια από τα οποία, επίσης υπερβαίνουν το όριο της απευθείας ανάθεσης.

2. Η πρακτική των απ ευθείας αναθέσεων  είναι γενικευμένη και συνοδεύεται από οφθαλμοφανείς περιπτώσεις σκόπιμων κατατμήσεων, ώστε να καταστρατηγείται το όριο των 60.000 € πάνω από το οποίο απαιτείται η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού.

3. Επανέρχεται το καθεστώς των εργολαβικών εργαζομένων, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει, προωθώντας παράλληλα τη σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και εστίασης, με αποτέλεσμα καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους αλλά και χαμηλότερη δαπάνη για το δημόσιο. Αυτή την πρακτική ακολούθησε και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠ Κ ΜΑΚ) το 2019. Σήμερα, όχι μόνο επανέρχεται το καθεστώς των εργολάβων, αλλά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι σχετικές δαπάνες μέσα σε μία διετία, από το 2018 στο 2020:  από 1.070.180 € σε 1,873,000 €.

Στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτούν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εάν γνωρίζει και εγκρίνει τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει εγκρίνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου τους διαγωνισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, καθώς και αν προτίθεται να ζητήσει να διεξαχθεί έλεγχος από την Αρχή Διαφάνειας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Κληθείς να σχολιάσει τις εν λόγω καταγγελίες ο πρώην αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Μίλτος Οικονόμου (2016-2019), ανέφερε πως «πλέον τίποτα το νεοδημοκρατικό δεν με εκπλήσσει, τα έχουν κάνει παντού, ακόμα και στον περίφημο μεγάλο περίπατο της Αθήνας για να μπορέσουν να κάνουν απευθείας αναθέσεις χρησιμοποίησαν τις διατάξεις του covid. Πολλώ δε μάλλον εδώ».

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «με εξοργίζει ότι γίνονται αυτά σε έναν φορέα ο οποίος στόχο έχει την περίθαλψη και την αξιοπρεπή διαβίωση ανθρώπων που τους είχε η κοινωνία πεταμένους στο περιθώριο», ενώ διερωτήθηκε αν «οι επισκευές, τα πλακάκια, εμπίπτουν στα έκτακτα μέτρα του covid19; Όχι».

Τέλος, σημείωσε ότι περιμένει να υπάρξει απάντηση τόσο από τη σημερινή διοίκηση του Κέντρου, όσο και από την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου.