ΕΑΕΚ -28η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία – Οι ζωές μας μετράνε

Η πρόταση μας στην ΑΔΕΔΥ για έκδοση Δελτίου Τύπου για την 28η  Απριλίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία η οποία δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα η 3οβαθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων να πάρει καμία θέση για αυτή την τόσο σοβαρή για όλους τους εργαζόμενους μέρα.

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό στις 28η Απριλίου 2024 της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι είναι θεμελιώδης αρχή και δικαίωμα όλων να εργάζονται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας.

Οι εργοδότες έχουν την ευθύνη να παρέχουν ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να εργάζονται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο, ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, καταπατά συστηματικά και διαχρονικά το θεμελιώδες δικαίωμα όλων των εργαζομένων του, να εργάζονται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας. καθώς, δεν εφαρμόζει το ίδιο τους κανόνες που έχει θεσπίσει για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του και αυτό είναι αντιληπτό από τα εργατικά ατυχήματα, ακόμα και θανατηφόρα, που συμβαίνουν συχνά πυκνά τον τελευταίο καιρό, ιδίως στον χώρο της Αυτοδιοίκησης..

  • Όταν δεν εφαρμόζεται καθόλου ή εφαρμόζεται μόνο τυπικά και όχι ουσιαστικά η ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.
  • Όταν όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο εξαιρούνται από τα ΒΑΕ
  • Όταν υποδηλώνονται ή δεν δηλώνονται ποτέ τα εργατικά ατυχήματα, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες ούτε αναγνωρίζονται, ούτε δηλώνονται, ούτε αποζημιώνονται…γιατί απλά δεν υπάρχουν!!!.
  • Όταν το επίσημο σύστημα καταγραφής και στατιστικής ανάλυσης, έστω και μόνο των εργατικών ατυχημάτων, παρέχει αναξιόπιστα στοιχεία ή τα αποκρύπτει, αναβάλλοντας συστηματικά τη δημοσιοποίησή τους.
  • Όταν δεν υπάρχει φορέας ασφάλισης του επαγγελματικού κινδύνου, μοναδική εξαίρεση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το δυτικό κόσμο.!!!
  • Όταν απαιτούνται αγώνες για να δοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας σε όσους και σε όποια περίπτωση τα δικαιούνται.
  • Όταν ακόμα και στην κεντρική Διοίκηση (Υπουργεία) αλλά σε πολλούς φορείς του δημοσίου τομέα δεν παρέχονται υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας (για τον τελευταίο, όπου απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία), άρα δεν πραγματοποιείται καμιά επίβλεψη της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία. 
  • Όταν δεν εκπονούνται και δεν διατίθενται επικαιροποιημένες Μελέτες Εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου, άρα δεν αντιμετωπίζονται συστηματικά και ολιστικά οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία με βάση τις αρχές της πρόληψης.
  • Όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν σε ακατάλληλους, μη εργονομικούς ακόμα και σε επικίνδυνους . χώρους -με ταβάνια που πέφτουν στα κεφάλια τους-, ενώ παράλληλα αναγκάζονται να εργαστούν χρησιμοποιώντας  ανεπαρκή, κακοσυντηρημένο, μη εργονομικό ή και επικίνδυνο εξοπλισμό και μέσα.
  •  Όταν υποκριτικά χειροκροτούνται οι εργαζόμενοι στην υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά ο covid-19 δεν αναγνωρίζεται ως επαγγελματική ασθένεια ή εργατικό ατύχημα από την Ελληνική Πολιτεία .
  • Όταν οι συνάδελφοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς  είναι απροστάτευτοι από τις εναντίον τους επιθέσεις.
  • Όταν οι πολιτικές πιέσεις, τα ρουσφέτια και οι διαταγές αυξάνουν κατακόρυφα το εργασιακό στρες.

Με αφορμή το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, δηλώνουμε ότι οι ζωές μας μετράνε και δεν κάνουμε εκπτώσεις όσον τις αφορά.

Απαιτούμε για όλες και όλους τους εργαζόμενες-ους στο Δημόσιο τομέα

Ποιοτικό περιβάλλον εργασίας, το οποίο δεν νοείται χωρίς υγεία, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία

Ένταξη στα ΒΑΕ .

Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.