ΑΣΚ ΟΤΑ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία, Δευτέρα 10/4 – Όλες και όλοι ΜΑΖΙ διεκδικούμε το δικαίωμα μας σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία.!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚ ΟΤΑ για την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξέ η ΠΟΕ ΟΤΑ τη Δευτέρα 10/4

Την Δευτέρα 10 Απριλίου 2023, συμμετέχουμε στην 24ωρη Πανελλαδική-Απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ. Αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στις  αντιεργασιακές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιφυλάσσουν  συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στους ΟΤΑ, απαξιώνοντας τις υπηρεσίες, με σκοπό την εκχώρηση τους σε εργολαβικά συμφέροντα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, αντί να κάνει πράξη τα λεγόμενα του για μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους, παρεμβαίνει πραξικοπηματικά, ψηφίζοντας διάταξη νόμου που επιβάλει την υποχρεωτική εξάντληση των ένδικων μέσων σε αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους, καταπατώντας εμμέσως πλην σαφώς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 Σ).

Όπως είναι γνωστό οι Δήμοι αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να επαπειλείται η χρηστή άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως αυτές προσδιορίζονται στις οικίες νομοθετικές διατάξεις που διέπουν την λειτουργία τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι ένας φαύλος κύκλος προσλήψεων συναδέλφων με κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, όπου αυτοί οι εργαζόμενοι ψευδεπιγράφως αναφέρονται ως ορισμένου χρόνου, καθώς κατ΄ ουσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κρατούνται όμηροι με διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις.

Και ενώ οι Δήμοι καταρρέουν από την τραγική υποστελέχωση, ο κ. Βορίδης όχι μόνο δεν βρίσκει λύση, αλλά έρχεται ως τιμωρός με την συγκεκριμένη διάταξη, υποσκάπτοντας την παροχή δημοσίων υπηρεσιών από τους ΟΤΑ στους πολίτες και προωθώντας την ιδιωτικοποίηση των πάντων, καλώντας σε πειθαρχική διαδικασία δημοτικά συμβούλια και αιρετούς, που αποφάσισαν την μη εξάντληση των ένδικων μέσων κατά εργαζομένων, στηρίζοντας το συμφέρον των δημοτών τους και τις υπηρεσίες τους που κινδυνεύουν από λουκέτο.

Διεκδικούμε: 

ü  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.

ü  Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

ü  Κατάργηση της διάταξης Βορίδη, (άρθρο 37 του νόμου 4915/2022) που προβλέπει την υποχρεωτική εξάντληση των ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργαζομένων.

ü  Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας- Εργασία με δικαιώματα.

ü  Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Όλοι ενωτικά και μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στα γραφεία της ομοσπονδίας μας ΠΟΕ ΟΤΑ (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα).

Θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8) και στο Υπουργείο Εσωτερικών (Βας. Σοφίας 15).

                                                                                                 7 Απριλίου 2023

                                                                                       Η Γραμματεία της ΑΣΚ ΟΤΑ