Δεκάδες εκδικητικές απολύσεις στην Tesla μετά τις κινήσεις για σύσταση σωματείου

Στην «εκκαθάριση» άνω των 30 εργαζομένων της προχώρησε η Tesla σε μια εκδικητική κίνηση με στόχο την τρομοκράτηση του εργατικού δυναμικού της, μία μέρα μετά την υποβολή αιτήματος δεκάδων εργαζομένων για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους της μονάδας Αυτόματου Πιλότου σε εργοστάσιο της πολυεθνικής πολυτελών αυτοκινήτων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Οι ίδιοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο τοπικό συνδικάτο Workers United Upstate της Νέας Υόρκης. Το συνδικάτο υπέβαλλε σήμερα καταγγελία κατά της Tesla στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων των ΗΠΑ για την εκδικητική και αδικαιολόγητη απόλυση των εργαζομένων της.

Το συνδικάτο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν επίσης ένα email με μια ενημερωμένη πολιτική της εταιρείας, με βάση την οποία απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνελεύσεων και άλλων συλλογικών διαδικασιών βάσης χωρίς την παρουσία όλου του εργατικού δυναμικού του εκάστοτε εργοστασίου.

«Αυτή η πολιτική παραβιάζει την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία και επίσης παραβιάζει τον νόμο της Νέας Υόρκης περί μονομερούς συναίνεσης για την ηχογράφηση συνομιλιών».

Οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει από την πολυεθνική να σεβαστεί το δικαίωμά τους στην οργάνωση σωματείου και κάλεσαν την εταιρεία να υπογράψει τις αρχές της δίκαιης εκλογής, οι οποίες θα εμπόδιζαν την Tesla από το να απειλήσει ή να εκδικηθεί με οποιονδήποτε τρόπο τους εργαζόμενους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ είχε στο παρελθόν εκφράσει την αντίθεσή του στη σύσταση σωματείων και είπε σε ένα tweet του 2018 ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών εάν σχημάτιζαν ένα σωματείο, ωθώντας το NLRB να του ζητήσει να διαγράψει το tweet.

πηγή: efsyn – cover photo AP Photo/Paul Sancya, File