«Αύξηση» και «επέκταση» του Ανθυγιεινού Επιδόματος: Ούτε μια τυρόπιτα την ημέρα… Εκτός πολλές ειδικότητες. ΑΡΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΑ για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας:

Η κυβέρνηση διαρρέει δημοσιεύματα για υπογραφή της ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με νέα ποσά, νέες κατηγορίες και κάποιες νέες ειδικότητες, χωρίς να δίνει την ΚΥΑ στη δημοσιότητα(;).

https://ygeionomikoi.gr/wp-content/uploads/2023/02/unnamed-3-750x375-1.jpg

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, αλλά και τους Υγειονομικούς,  μιλώντας για αυξήσεις από 33% έως και 110%, ενώ επί της ουσίας τα επιπλέον καθαρά ποσά στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (πάνω από το 95%..)  δεν επαρκούν ούτε για μια τυρόπιτα την ημέρα, η οποία πλέον κοστίζει πάνω από 2 ευρώ. Όπως συνέβη και με τις «αυξήσεις» από τη κατάργηση των κρατήσεων  για το επικουρικό και το Αλληλεγγύης από 1/1/2023 , όπου η αύξηση ήταν από 1,3 έως 2€ την ημέρα…

Επίσης, όπως φαίνεται εξαιρούνται πολλές ειδικότητες εργαζομένων (ιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, πληροφορικοί, διοικητικοί κ. α) παρά το ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήρε αποφάσεις και μέτρα (υποχρεωτικός εμβολιασμός, ράπιντ τεστ, χρήση μάσκας) για το ΣΥΝΟΛΟ των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία χωρίς να εξαιρέσει καμιά ειδικότητα αναγνωρίζοντας έτσι ότι πρόκειται για έναν αμιγώς ανθυγιεινό χώρο εργασίας, με κίνδυνο έκθεσης για όλους. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ειδικότητες που όπως φαίνονται εξαιρούνται, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς ή εργάζονται σε χώρους διασποράς μικροβίων και ασθενειών.

Παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά καταχωνιασμένο στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών του δημοσίου στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εργαζόμενοι και Σωματεία, αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους διεκδικώντας το  διπλασιασμό του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλους τους υγειονομικούς, ένταξη όλων των ειδικοτήτων στην χορήγηση του επιδόματος σε διαφορετικές κατηγορίες, άμεση θεσμοθέτηση της ασφαλιστικής ένταξης των υγειονομικών του δημοσίου στα ΒΑΕ με το πρότυπο των εργαζομένων στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες των δήμων, κατώτατο μισθό για τους υγειονομικούς 1000 ευρώ και για τους ιατρούς 2000 ευρώ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ (ανά κατηγορία)

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ

ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 1.000€- ΙΑΤΡΟΙ 2.000€. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ου 14ου ΜΙΣΘΟΥ.