Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ 6.2.23

Η κυβέρνηση και η υπουργός πολιτισμού συνεχίζουν ακάθεκτοι την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης και ιδεοληπτικής επίθεσης στα πολιτιστικά αγαθά και στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Ενώ βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αιφνιδιαστικά, με χαρακτηριστική βιασύνη -γιατί άραγε;- και χωρίς να διαβουλευθεί με κανέναν εκτός από τον εαυτό της,  αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα της αποκοπής των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων από το ΥΠΠΟΑ.

Την Δευτέρα 13 Φλεβάρη θα ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το μεγαλύτερο τμήμα του μουσειακού πλούτου της χώρας, για να ικανοποιηθεί η ιδεοληψία της κ. Μενδώνη. Είναι το ίδιο πρόσωπο που πριν από λίγα χρόνια μόλις δημόσια δήλωνε, ότι δεν βλέπει τον λόγο μετατροπής των μουσείων σε ΝΠΔΔ (βλ. συνέντευξη στην καθημερινή 28.8.2011).

Η κυβέρνηση έχει κωφεύσει μπροστά στις αντιδράσεις από επιστήμονες του εξωτερικού, από τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα πέντε μουσεία, από τις αντιδράσεις συνδικάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, από την ομόθυμη αντίδραση όλων των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.

Στην προώθηση του πολιτικού σχεδίου της ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς παρουσιάζουν την αποκοπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων ως μεταρρύθμιση. Θέλουν να μας πείσουν ότι η απλή αλλαγή του διοικητικού κελύφους θα «απογειώσει» τα μουσεία μας. Την ίδια στιγμή δεν λένε βέβαια ότι με τις διατάξεις του σ/ν τα μουσεία μετατρέπονται σε κυβερνητικά υποχείρια. Σήμερα λειτουργούν ως διευθύνσεις υπαγόμενες στην ΓΔΑΠΚ, ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου 40 άνθρωποι οι οποίοι -ας μην γελιόμαστε ήδη έχουν επιλεγεί- θα αναλάβουν την διοίκηση των μουσείων. Μας παρουσιάζουν ότι τα μουσεία θα αποκτήσουν οικονομική αυτάρκεια. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν ότι τα μουσεία με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, υπονομεύοντας κατ αυτό τον τρόπο το ίδιο το επιχείρημά τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα, που δήλωνε ανερυθρίαστα στην παρουσίαση του σ/ν στο υπουργικό συμβούλιο ότι τα μουσεία μας ανθίζουν όταν χειραφετούνται και όχι όταν χειραγωγούνται. Θεωρούν χειραφέτηση την διοίκηση από τους απόλυτα αρεστούς στους ίδιους και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα.

Συνδέλφισες/συνάδελφοι,

Με την μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και την αποκοπή τους από το σώμα του ΥΠΠΟΑ δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Όσοι σήμερα υπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα θεωρηθούν ακόμα και αν  δεν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτά δυνητικά αποσπασμένοι στα ΝΠΔΔ. Στην περίπτωση που δηλώσουν αρνητικά και μετά από χρονικό διάστημα που από την εμπειρία γνωρίζουμε ότι τελικά θα είναι ακαθόριστο, θα βρεθούν να υπηρετούν όχι σε υπηρεσία που θα έχουν οι ίδιοι επιλέξει αλλά εκεί που θα τους τοποθετήσει μονομελές όργανο, ο υπηρεσιακός γραμματέας. Ακόμα και σήμερα στο υπό συζήτηση σ/ν αναφέρεται ότι πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο πειθαρχικό έλεγχο θα ασκούν στους εργαζόμενους το διορισμένο ΔΣ και οι διορισμένοι Γεν. Δ/ντες, αν και επίσης στην προσπάθεια να θολώσει τα νερά η πολιτική ηγεσία έχει περάσει μία επιπλέον διάταξη που λέει ότι για τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά ζητήματα αρμόδια είναι τα αντίστοιχα όργανα του ΥΠΠΟΑ. Ας απαντήσει επιτέλους η υπουργός πολιτισμού, τι από τα δύο θα ισχύσει τελικά;

Για το εν λόγω σ/ν η παράταξή μας το ΑΡΜΕ έχει τοποθετηθεί σχετικά και στο παρελθόν.

Σήμερα είναι η ώρα της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων όχι μόνο στο ΥΠΠΟΑ αλλά συνολικά στον τομέα του πολιτισμού, καθώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει κηρύξει τον πόλεμο απέναντι στους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Ο αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθούν στην αρχή τα μεγάλα δημόσια μουσεία και στη συνέχεια – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία – οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι διαρκής. Είναι αγώνας όλων μας χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Όσοι την κρίσιμη τούτη ώρα σιωπούν ή αποπειραθούν να διασπάσουν την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι απλά συνυπεύθυνοι για την διάλυση των δημόσιων δομών στον πολιτισμό, αποτελούν ενορχηστρωτές αυτής της προσπάθειας. Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων των εργαζομένων όχι μόνο στα πέντε μουσεία αλλά σε κάθε χώρο δουλειάς του ΥΠΠΟΑ.

Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε, να διεκδικούμε να επιδιώκουμε τελικά την απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου που παρουσιάζεται ως τάχα μεταρρυθμιστικό, ενώ στην ουσία πρόκειται για την νομιμοποίηση της ιδιωτικής διαχείρισης των δημόσιων πολιτιστικών αγαθών, την δημιουργία χώρων όπου οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο απόλυτο έλεος των αρεστών στην εκάστοτε κυβέρνηση, την ανέλεγκτη διαχείριση των οικονομικών πόρων των μουσείων και την αιμορραγία του δημόσιου ταμείου με την αφαίρεση πόρων από τον ΟΔΑΠ, τελικά οπισθοδρόμηση που έχουν το θράσος από την πλευρά της κυβέρνησης να μας την παρουσιάζουν ως καινούρια και θετική εξέλιξη.

Σε αυτό τον αγώνα το ΑΡΜΕ από την αρχή έδωσε το παρόν, το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στο δίκαιο του σκοπού μας και στην αδιαμεσολάβητη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις που έγιναν και θα γίνουν. Στηρίζουμε τις αποφάσεις της συντονιστικής επιτροπής των Πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΑ και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις.

Όσο και να προσπαθήσει η υπουργός πολιτισμού και η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό το νομοσχέδιο ακόμα και να ψηφιστεί θα καταγραφεί ως ακόμα μια σελίδα στην μαύρη βίβλο της πολιτιστικής αντιμεταρρύθμισης. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες μας θα το ανατρέψουμε.