Κατάληψη στον ΣΕΒ από λιμενεργάτες για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Κατάληψη στο κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα πραγματοποιούν από το πρωί οι λιμενεργάτες στις προβλήτες της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε το σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ με βασικό αίτημα την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων, για όλους τους λιμενεργάτες, όπως ορίζει η νομοθεσία. «Εδώ και τώρα ένσημα Βαρέα για τους λιμενεργάτες του Πειραιά» γράφει το πανό που έχουν τοποθετήσει στην είσοδο του κτιρίου.

Η ΕΝΕΔΕΠ υποστηρίζει οτι «εργοδοσία και κυβέρνηση προσπαθούν χρόνια τώρα να διασφαλίσουν την κερδοφορία της Cosco-Dport ενάντια στις δικές μας ανάγκες, ενάντια στις δικές μας ζωές, ενάντια στο παρόν και μέλλον των δικών μας οικογενειών. Με διάφορες μεθοδεύσεις και νομικά τερτίπια, βάζοντας μπροστά τα τελευταία χρόνια τον ΣΕΒ (μέλος του οποίου είναι η εργοδοσία), να προσφεύγει ενάντια στην απόφαση για ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ».

Τονίζει οτι η ασφαλιστική νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι λιμενεργάτες στις δυο προβλήτες της Cosco υπάγονται στο ίδιο καθεστώς με τους συναδέλφους τους στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ, οι οποίοι και λαμβάνουν κανονικά τα ΒΑΕ και θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την νομοθεσία,αφού η προσφυγή οποιουδήποτε ιδιώτη στη δικαιοσύνη και μέχρι να βγει απόφαση δεν αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου;
  • Γιατί το ΣτΕ καθυστερεί επί χρόνια να αποφασίσει επί μιας τόσο ξεκάθαρης υπόθεσης;
  • Γιατί δεν εφαρμόζεται η σχετική γνωμοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας (3113.10-12/55573/18/20-7-2018) και οι σχετικές διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας (Φ.10141/36181/937/2018),οι οποίες κοινοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ, με συνέπεια να εκδοθεί από τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ η υπ’αριθμόν 46/15.10,2018 Εγκύκλιος- σύμφωνα με την οποία: «καθώς οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αποτελούν τμήματα του Εμπορικού Λιμένα Πειραιά, οι διατάξεις της περίπτωσης 41 εδάφιο Α του ισχύοντος Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, έχουν εφαρμογή για το εργατοτεχνικό προσωπικό (πλην υπαλλήλων γραφείων, φυλάκων και επιστατών) που απασχολείται στις εγκαταστάσεις διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα Πειραιά, καθώς βρίσκεται εντός της Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά».

Σημειώνεται οτι το 2018 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Ωστόσο η εγκύκλιος αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ απο την εργοδοσία, καθώς οι εργοδοτικές εταιρείες μέσω του ΣΕΒ προσέφυγαν τότε στο ΣτΕ.

πηγή: https://www.efsyn.gr/Χριστίνα Παπασταθοπούλου