Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ: Η διάλυση του ΕΣΥ από τη ΝΔ και η επιστροφή των ράντζων στα νοσοκομεία

Γέμισαν εκ νέου ράντζα τα νοσοκομεία, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, να καταγράφει τις αιτίες που προκαλούν το εν λόγω φαινόμενο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ: «Στην Ελλάδα λειτουργούν 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Το 2013 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων κλείσανε 10 νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ξεφόρτωναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων.

Παράδειγμα: Το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής πρώην λοιμωδών συνεφημέρευε με το Αττικό Νοσοκομείο και βοηθούσε. Το κλείσανε το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στη πανδημία. Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Και το ξανακλείσανε. Όπως εξηγεί ο ίδιος “Σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία δεσμεύονται 3.500 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. Παράδειγμα 82 κλίνες στον Ευαγγελισμό όλες κατειλημμένες, 54 κλίνες στο Γεννηματάς Αττικής οι 52 κατειλημμένες».

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ο λόγος που φορτώνει τα νοσοκομεία με εκατοντάδες περιστατικά στα επείγοντα. «Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω από 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές. Οι μισοί ασθενείς από όσους προσέρχονται στα επείγοντα δεν θα πήγαιναν εάν υπήρχε πρωτοβάθμια περίθαλψη», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει. «Δεν θα συνέβαινε αυτή η ταλαιπωρία στα επείγοντα με τις πολύωρες αναμονές και πολλοί ασθενείς βαριά περιστατικά θα προσέρχονταν έγκαιρα πριν επιβαρυνθούν».

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα παραπάνω με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικού. «Δεν είναι ταχυδακτυλουργοί οι ελάχιστοι Γιατροί και Νοσηλευτές των επειγόντων να εξυπηρετούν ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος αναφέρεται και σε άλλους λόγους που προκαλούν συμφόρηση στα μεγάλα νοσοκομεία όπως η εμπιστοσύνη των ασθενών για να τα μεγάλα νοσοκομεία καθώς γνωρίζουν για τις ελλείψεις στα μικρότερα αλλά και οι εξειδικευμένες θεραπείες των μεγάλων νοσοκομείων που καταλαμβάνουν κρεβάτια. «Παράδειγμα το Αττικό Νοσοκομείο σε ημέρα μη εφημερίας έκανε εισαγωγή σε 16 παιδιά προγραμματισμένα στη παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες θεραπείες».

Ο ίδιος αναφέρεται για μια ακόμα φορά στον αναντικατάστατος ρόλο που ανέδειξε και η πανδημία και συμπεραίνει ότι: «Για να εξαλειφθούν τα ράντζα χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία».

πηγή: https://www.documentonews.gr/