Οι εργαζόμενοι της ΑΔΑΕ στο πλευρό του Χρήστου Ράμμου

Οι εργαζόμενοι της ΑΔΑΕ καταδικάζουν τις άμεσες ή έμμεσες προσπάθειες «εκφοβισμού και απειλής» μέσω επιβολής ποινικών κυρώσεων στους εργαζομένους της Αρχής.

Πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για τον περιορισμό της ΑΔΑΕ σε συνέχεια της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μετά τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου προς την επίμαχη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και οι εργαζόμενοι στις Ανεξάρτητες αρχές ασκούν δριμεία κριτική στην επιχειρούμενη προσπάθεια για παραβίαση της επί της ουσίας ανεξαρτησίας της Αρχής.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Α.Δ.Α.Ε. καταδικάζει «την οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια εκφοβισμού και απειλής μέσω επιβολής ποινικών κυρώσεων στους εργαζομένους της Αρχής, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος: «Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως κάνουμε τα τελευταία είκοσι έτη, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Πολιτείας.

Κατόπιν Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εργαζομένων στην Α.Δ.Α.Ε.».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ στην επιστολή που απέστειλε στον Κώστα Τσιάρα την Τρίτη (17/1), ζητούσε συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η αόριστη και ασαφής ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενημέρωση των πολιτών που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Μετά από δημοσιεύματα που ερμήνευσαν την επιστολή αυτή ως αποδοχή της γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Χρήστος Ράμμος με δήλωση του (18/1), επισημαίνει ότι «είναι άλλο θέμα η ενημέρωση των  πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν έχει αρθεί κατά το παρελθόν το απόρρητο των επικοινωνιών τους για λόγους εθνικής ασφάλειας (άρθρο 4 § 7 του ν. 5002/2022), και εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των ελέγχων που διεξάγει η ΑΔΑΕ αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας σε παρόχους, στην ΕΥΠ κλπ προκειμένου να διαπιστώσει αν  τηρείται η νομιμότητα στον τομέα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών  και εφαρμόζονται όλες οι σχετικές εγγυήσεις για την διασφάλιση του (άρθρο 6 § 1 του ν. 3115/2003, το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε και εξακολουθεί να ισχύει)».

Εργαζόμενοι Ανεξάρτητων Αρχών κατά Ντογιάκου για τη προκλητική γνωμοδότηση

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών (OEAA) δήλωνε με ανακοίνωσή της «την πλήρη εναντίωσή της στη διατύπωση οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης απειλής επιβολής ποινικών κυρώσεων στους εργαζομένους των Ανεξάρτητων Αρχών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Παράλληλα, εξέφρασε επίσης «την έντονη ανησυχία της για τις αρνητικές συνέπειες στον σεβασμό της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και των αναγνωρισμένων, από το Ελληνικό Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο, αρμοδιοτήτων των Ανεξάρτητων Αρχών, τις οποίες αρκετοί θα προστρέξουν – αντισυνταγματικά – να αμφισβητήσουν ορμώμενοι από την πρόσφατη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)».

Για τα ανωτέρω ζητήματα, η Ομοσπονδία επισημαίνει τα εξής:

1.Το Σύνταγμα ορίζει ότι το απόρρητο της επικοινωνίας είναι απόλυτα απαραβίαστο και η ΑΔΑΕ είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που οφείλει να διασφαλίζει το απόρρητο.

2. Η ΑΔΑΕ και γενικότερα οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν περιορίζουν ούτε ανταγωνίζονται τις αρμοδιότητες της Δικαστικής Εξουσίας, αλλά ενισχύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

3. Η άσκηση προληπτικού ελέγχου ή εποπτείας στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών από κρατικά όργανα είναι αντίθετη προς την αποστολή και τη λειτουργία των Αρχών και απαγορεύεται. Οι Αρχές λογοδοτούν αποκλειστικά και μόνο στη Βουλή, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κανονισμού της.

4. Η διατύπωση περιορισμών στις ελεγκτικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ στη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέως και γενικότερα η οποιαδήποτε συζήτηση για ολική ή μερική απαγόρευση άσκησής τους αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Αρχής και αυθαίρετη συρρίκνωση στον ευαίσθητο πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου που το ίδιο το Κράτος οφείλει, με βάση το Σύνταγμα, να διασφαλίζει.

5. Στο πλαίσιο αυτό, η διατύπωση οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης απειλής επιβολής ποινικών κυρώσεων στα μέλη της Διοίκησης και στο προσωπικό της ΑΔΑΕ και γενικότερα των Ανεξάρτητων Αρχών, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αντίκεται στο Σύνταγμα και αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου των Αρχών και αποσταθεροποίησης της εύρυθμης λειτουργίας τους, και ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση από την ΑΔΑΕ της υπόθεσης των υποκλοπών κατά τις συνταγματικές επιταγές.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών δήλωσε ρητά για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι αποφασισμένη «να προασπίσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΑΔΑΕ και των Ανεξάρτητων Αρχών καθώς και το κύρος του θεσμού και να αγωνιστεί για την προστασία των εργαζομένων στις Αρχές απέναντι σε κάθε ενέργεια που θέτει την εργασία τους σε καθεστώς εκφοβισμού».

Σημειώνεται πως η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, ήταν πραγματικά «καταπέλτης». Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει κατάπτυστη και νομικά έωλη τη γνωμοδότηση σχετικά με την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ.

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του ΔΣΑ, ο «Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου» με τη γνωμοδότησή του «παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα (κατά παράβαση των άρθρων 19 και 101Α Συντ.) στην άσκηση της συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένης ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ», ενώ παράλληλα, όπως αναφέρεται, ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου «επισημαίνει απειλητικά στα μέλη της ΑΔΑΕ τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις».

ΠΗΓΗ: https://www.news247.gr/