Μ. Βρετανία: Νέες απεργίες των εργαζομένων στην υγεία με αιτήματα τις αυξήσεις μισθών και την ασφαλή στελέχωση

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσαν νέο γύρο απεργιών τον Ιανουάριο, καθώς η μακροχρόνια διαμάχη τους με την κυβέρνηση για τους μισθούς και τους όρους πρόκειται να συνεχιστεί και το 2023.

Χιλιάδες νοσηλευτές θα απεργήσουν ξανά στις 18 και 19 Ιανουαρίου αφού απήργησαν  δύο ημέρες τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής (RCN). Επιδιώκουν μισθολογικές αυξήσεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «λυπημένος» και «απογοητευμένος» από τις εκτεταμένες απεργίες, αλλά επέμεινε ότι η άρνηση διαπραγμάτευσης για τις αμοιβές του δημόσιου τομέα ήταν το «σωστό» μακροπρόθεσμα.

Οι ημερομηνίες απεργίας για το συνδικάτο νοσηλευτών στη Σκωτία αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν το νέο έτος, αφού ψήφισε να απορρίψει μια προσφορά αμοιβής από την κυβέρνηση της Σκωτίας αυτή την εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,7% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μετά την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν επιθυμώ να παρατείνω αυτή τη διαμάχη, αλλά ο πρωθυπουργός δεν μας άφησε άλλη επιλογή», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RCN) Πατ Κάλεν.

Οι εργαζόμενοι ασθενοφόρων που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο GMB έχουν επίσης προγραμματίσει μια νέα ημερομηνία δράσης στις 11 Ιανουαρίου, αφού ανέστειλαν μια άλλη αποχώρηση αργότερα αυτό το μήνα.

«Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα ήταν υπέροχοι που μας υποστήριξαν και νοιαζόμαστε τόσο πολύ και για αυτούς», δήλωσε η Εθνική Γραμματέας του GMB Rachel Harrison. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναστείλαμε την προτεινόμενη απεργιακή κινητοποίηση του GMB στις 28 Δεκεμβρίου».

Ο υπουργός Υγείας Steve Barclay δήλωσε ότι τα συνδικάτα είχαν ανακοινώσει συντονισμένες απεργίες τον Ιανουάριο “για να προκαλέσουν τη μέγιστη αναστάτωση σε μια εποχή που το NHS=βρίσκεται ήδη υπό ακραία πίεση”.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την Κυβέρνηση την Παρασκευή ότι ενεργεί «δίκαια και λογικά» σε αυτό το «δύσκολο ζήτημα» και επέμεινε ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει ή θα διακινδυνεύσει να πυροδοτήσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο Κάλεν είπε ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών οφείλονταν στην κυβερνητική αδιαλλαξία.   «Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να τερματίσει αυτή τη διαμάχη πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά αντ ‘αυτού επέλεξε να ωθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό ξανά στο κρύο τον Ιανουάριο», είπε.

«Οι ελλείψεις προσωπικού και οι χαμηλές αμοιβές καθιστούν τη φροντίδα των ασθενών μη ασφαλή», υποστήριξε ο Κάλεν. «Όσο πιο γρήγορα έρθουν οι υπουργοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιλυθεί αυτό. Δεν θα σκάψω αν δεν σκάψουν».

πηγή: https://ygeionomikoi.gr/