ΔΤ ΟΕΝΓΕ σχετικά με την νοσηλεία του απεργού πείνας και δίψας Αθ. Χ. από τις φυλακές Νιγρίτας – Παρέμβαση και απ’ τον ΣΦΕΑ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας – Δελτίο Τύπου

Η ζωή του ασθενούς  Αθ.Χ., ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας, διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακό σημείο και επιβαρύνεται ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου Σερρών. Ως γιατροί δεν μπορούμε να μένουμε παθητικοί θεατές όταν απειλείται η ζωή ενός ασθενούς μας. 

Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας ο οποίος προβλέπει ρητά ότι ο γιατρός ΔΕΝ μπορεί να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, αν ο ασθενής έχει την ικανότητα συναίνεσης και διαφωνεί, όπως στην περίπτωση του ασθενούς Αθ.Χ.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση στους συναδέλφους μας από το νοσοκομείο Σερρών, οι οποίοι κάνουν αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή τους και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. Έχουν κάνει το καθήκον τους από τη στιγμή που έχουν ενημερώσει τόσο τον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και τις συνέπειες των επιλογών του τις οποίες οφείλουν σε κάθε περίπτωση να σεβαστούν, όσο και τους οικείους του. Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου.

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση οποιουδήποτε ασθενούς, είτε είναι κρατούμενος είτε όχι.

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτείται να εντείνει τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κομμάτι του οποίου είναι και η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο της Ε.Ε, του κράτους και των κυβερνήσεων.

Ζητάμε η κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατούμενου Αθ.Χ. 

Τη φωνή του με όσους εκφράζουν αλληλεγγύη για την περίπτωση του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου ενώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, σημειώνοντας ότι «η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!» και πως «αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!

Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του υπόδικου Θάνου Χατζηαγγέλου, κρέμεται από μια κλωστή. Οι γιατροί μιλούν για κίνδυνο πολυλειτουργικής εξάντλησης ή, το λιγότερο, ανήκεστης βλάβης  της υγείας του.

Ο απεργός δεν διεκδικεί την αποφυλάκισή του – αφού έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της οργάνωσης στην οποία συμμετείχε –  ή κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά την επάνοδό του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως δικαιούται ως προφυλακισμένος.

Η μεταγωγή του στις υπερπλήρεις φυλακές Νιγρίτας είναι εντελώς εκδικητική. Το αίτημά του δεν είναι ‘εκβιασμός του κράτους’ αλλά ζήτημα στοιχειώδους ανθρωπιάς. Να δικαιωθεί έστω και την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι ώρα για αναλύσεις, ούτε καν για κραυγές ή αναθέματα για μια ανάλγητη κυβέρνηση που λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Αυτό που προέχει την ώρα αυτή είναι να σωθεί η ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αυτό διεκδικούμε, ενώνοντας τη φωνή μας με τις κινήσεις αλληλεγγύης, τις ανακοινώσεις – εκκλήσεις κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. Γιατί για μας, τους δεσμώτες της χούντας, είναι ζήτημα αρχής ο σεβασμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκρίνουμε τις πράξεις τους ή συμφωνούμε, εν προκειμένω, με τις πολιτικές τους απόψεις.  

Γιατί και η ζωή των κρατουμένων ‘μετράει’!

Αθήνα 4/1/2023»