Τσακίζουν το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη

Ντάνι Βέργου Από efsyn

Συναγερμός για το νομοσχέδιο–«έκτρωμα» ● Αμετακίνητος ο υπουργός Υγείας ● Νέα 24ωρη και μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη.

Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ διατράνωσαν περικυκλωμένοι σε ασφυκτικό κλοιό από αστυνομικές δυνάμεις χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Πάρτε πίσω το έκτρωμα» φώναζαν από νωρίς το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά που πλημμύρισαν την οδό Αριστοτέλους, όπου εδρεύει το υπουργείο Υγείας, συμμετέχοντας στην 24ωρη παναττική απεργία που είχαν προκηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ. Οι γιατροί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας, ανήρτησαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν, φωνάζοντας συνθήματα με κεντρικό: «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό». Αμεσα έφτασαν και κατέλαβαν την περιοχή αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ και των ΟΠΚΕ, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των υγειονομικών, προσπάθεια πάντως που έπεσε στο κενό.

Αργότερα το μεσημέρι αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη ο οποίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στο αίτημα των γιατρών για απόσυρση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την απόσυρση του νομοσχεδίου», δήλωσε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης -κατήγγειλε- οι νοσοκομειακοί γιατροί εκβιάζονται να κάνουν πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών για να αυξήσουν το εισόδημά τους και μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε «κόμβο» για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δράσεων από τα «κοράκια» της ιδιωτικής Υγείας. Με την κατάληψή τους το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί διατρανώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα που έρχεται να τσακίσει ακόμα και το πετσοκομμένο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν περίθαλψη.

Η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, παρά την καθολική αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο MEGA μίλησε προκλητικά για «μία ομάδα γιατρών», οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο και πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες».

«Ο κ. υπουργός αν θέλει να δει ισχνές μειοψηφίες δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του», απάντησε η ΟΕΝΓΕ. «Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει κατορθώσει να βρει ούτε μια Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, ούτε έναν Ιατρικό Σύλλογο, ούτε γενικά κανένα φορέα υγειονομικών που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο – νεκροθάφτη της δημόσιας περίθαλψης. Τόσο η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις-μέλη της με ομόφωνες αποφάσεις όσο και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι-μέλη του ΠΙΣ έχουν ταχθεί δημόσια και ξεκάθαρα ενάντια στο νομοσχέδιο. Ισχνή μειοψηφία μέσα τον ιατρικό κλάδο είναι η κ. Γκάγκα και οι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού υποστηρικτές της», τόνιζε.

Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών είναι για να μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση ο λαός στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο καταργείται από το νομοσχέδιο του υπουργείου. Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις είναι για να μπορούν ανεξάρτητα από το εισόδημά τους να απολαμβάνουν σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας οι ασθενείς και να μη στέλνονται ευθέως ή διά της πλάγιας οδού στους επιχειρηματίες της υγείας.

Οχι στα άρθρα 7 και 10

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)

Οπως είπαμε και χθες στη Βουλή, το άρθρο 10 συναντά την ομόφωνη αντίδραση όλου του ιατρικού κόσμου και το άρθρο 7 επίσης συναντά την αντίδραση, καθώς άλλοι το θεωρούν ανεπαρκές και άλλοι το θεωρούν καταστροφή του ΕΣΥ. Το άρθρο 7 εισάγει τη μερική απασχόληση. Ομοφώνως πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί. Αν το δει κανείς από τη σοσιαλιστική οπτική των πραγμάτων, αλλάζει συνήθειες δεκαετιών, αν το δει κανείς από τη φιλελεύθερη, η δομή είναι ανεπαρκής και παντού στον κόσμο, όπου υπάρχει ιδιωτικό επάγγελμα μέσα στο ΕΣΥ, αυτό συνδυάζεται με μερική απασχόληση και κάλυψη του κενού από έτερο συνάδελφο.

Αρα το άρθρο 7 συναντά την ομόφωνη αντίθεσή μας. Ως προς το άρθρο 10, ήμασταν πάντοτε αντίθετοι και το εκφράσαμε σε κάθε ευκαιρία που είχαμε από τη στιγμή που υπήρχε ως ιδέα έως και τώρα που το βλέπουμε διατυπωμένο ως νομοθετική πρόταση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου ομοφώνως ζητά την απόσυρσή του. Αφορά την υπό όρους απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο δεν εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή τις ανάγκες του συστήματος, ενώ πολλοί γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ φοβούνται ότι δεν θα πάρουν τις αναγκαίες αυξήσεις που δικαιούνται καθώς και ότι τα συμφέροντα των ασθενών δεν εξυπηρετούνται.

Εμείς ως ΠΙΣ σταθερά επαναλαμβάνουμε αυτές τις θέσεις εδώ και πολλούς μήνες στις συνομιλίες μας με το υπουργείο Υγείας. Ουδέποτε είχαμε αποκλίνει, ωστόσο δεν έχουμε δει τις συμβουλές μας να εισακούονται. Το υπουργείο καλό θα ήταν να ακούσει τον επίσημο σύμβουλό του που είναι και ο ρόλος του ΠΙΣ. Δεν θα βλάψει, θα ωφελήσει.

Καταργεί το ίδιο το ΕΣΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΑΖΙΑΣπρόεδρος Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

«Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση. Οι θέσεις του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων συνιστώνται ως θέσεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι γιατροί αυτοί είναι μόνιμοι δημόσιοι λειτουργοί και απαγορεύεται να ασκούν την ιατρική ως ελεύθερο επάγγελμα»

Ιδρυτικός Νόμος ΕΣΥ 1397/1983 Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη καταργεί ουσιαστικά την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, τον θεμέλιο λίθο του ΕΣΥ, όπως αποτυπώνεται παραπάνω. Καταργεί δηλαδή το ίδιο το ΕΣΥ. Η Δημόσια Περίθαλψη επιστρέφει στην προ Γεννηματά εποχή, όπου για να χειρουργηθείς έπρεπε να πουλήσεις χωράφι και για να νοσηλευτείς έπρεπε είτε να μπεις μέσω της ιδιωτικής κλινικής απέναντι από το νοσοκομείο είτε να έχεις πολιτικό μέσο.

Eίναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών. Μόνος κερδισμένος θα είναι τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ολα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που το οδυνηρό συμπέρασμα της πανδημίας είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί χιλιάδες θάνατοι αν το ΕΣΥ είχε στοιχειωδώς ενισχυθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Το επιχείρημα της «αύξησης του εισοδήματος» από το υστέρημα των ασθενών μας δεν μας αφορά.

Nα μπει στο στόχαστρο της κοινωνίας. Είναι ο Δούρειος Ιππος διάλυσης του κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας. Τη μετατρέπει σε εμπόρευμα πολυτελείας και προνόμιο για τους λίγους. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή της Δημόσιας Περίθαλψης δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση. Εδώ και τώρα πρέπει να αγωνιστούμε.

Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, γ. γραμματέας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Χθες ήταν η δεύτερη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και των λοιπών υγειονομικών σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου-νεκροθάφτη κάθε έννοιας δημόσιας περίθαλψης και ΕΣΥ. Η αντίδραση της κυβέρνησης στους αγωνιζόμενους γιατρούς που ανήρτησαν πανό, φώναξαν συνθήματα και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Υγείας ήταν να φέρει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λες και είχε να αντιμετωπίσει κάποιους επικίνδυνους εγκληματίες. Στη συνάντηση δε αντιπροσωπείας της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό κ. Πλεύρη προέκυψε πως το νομοσχέδιο κατάργησης της δημόσιας περίθαλψης αποτελεί στρατηγική επιλογή συνολικά της κυβέρνησης.

Ο πυρήνας του νομοσχεδίου είναι τα άρθρα 7 και 10 που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών που αποτελεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ. Δίνεται το ελεύθερο σε ιδιώτες γιατρούς να «βολτάρουν» στα δημόσια νοσοκομεία και αντίστροφα σε συγκεκριμένους γιατρούς του ΕΣΥ να «βολτάρουν» στις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης αφήνονται ανεξέλεγκτοι οι γνωστοί πανεπιστημιακοί αρχικαθηγηταί, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται πλέον ούτε καν την τυπική άδεια του διοικητή του νοσοκομείου για να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο και να πηγαίνουν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αυτό σε συνδυασμό με την ήδη νομοθετημένη διάταξη περί «απογευματινών» επ’ αμοιβή χειρουργείων θα οδηγήσει τους ασθενείς είτε να αναγκάζονται να πληρώνουν «νόμιμο» φακελάκι μέσα στο ίδιο το δημόσιο νοσοκομείο ή να οδηγούνται εκβιαστικά ως πελάτες στις ιδιωτικές κλινικές. Ετσι καταργείται κάθε έννοια δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν περίθαλψη. Συνοδευτικά στο παραπάνω υπάρχουν διατάξεις που θίγουν καίρια τα στοιχειώδη δικαιώματα των νέων γιατρών πτυχιούχων της Ιατρικής, ειδικευόμενων και επικουρικών ειδικευμένων.

Τέλος, η κυβέρνηση όσον αφορά τα μισθολογικά των γιατρών κάνει έναν κουτοπόνηρο ελιγμό, επαναδιατυπώνοντας το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και δίνοντας κάποιες πενιχρές αυξήσεις ώστε να παρακάμψει τις αποφάσεις του ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι αυτές είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές για την πολιτεία. Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προκηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλούν τον λαό σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα. Ηδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους η ΑΔΕΔΥ καθώς και πάρα πολλές ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία άλλων κλάδων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητικοί σύλλογοι, ενώσεις συνταξιούχων και πολλοί άλλοι φορείς και συλλογικότητες.